İller

4 Ekim 2021 Pazartesi

Kimya İhracatı Yüzde 39 Arttı

kimya ihracatı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörünün Eylül ayı ihracatı 2,3 milyar dolar oldu. Sektörün ihracatı, geçen yıl Eylül ayına göre yüzde 41’in üzerinde artış gösterdi. Bu yıl dokuz aylık dönemde yapılan kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ise yüzde 39 artışla 18,2 milyar dolara ulaştı.

Kimya sektörünün Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüz Eylül ayında geçen yıla kıyasla yüzde 41,71 artışla 2,3 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. İlk dokuz aylık sektör ihracatımız yüzde 39 artışla 18,2 milyar dolara ulaştı. Üçüncü çeyrekte ihracatımız 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, geçen sene aynı döneme göre yüzde 37 büyüdü. Eylül ayında en çok “plastikler ve mamulleri”, “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri” ve “anorganik kimyasallar” ürünlerini ihraç ettik. Eylül ayında en çok ihracat yaptığımız ülke Irak olurken, onu ABD ve Belçika takip etti. Tabi diğer yandan hammadde tedariğindeki sıkıntı ve yüksek maliyet devam ediyor. İhracatçılarımız bu sıkıntılara rağmen üretmeye ve ihracatı artırmaya çalışıyor. Bu yıl ilk dokuz aylık dönemde en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan İhracat Geliştirme Fonu oluşturma çalışmasını ve Eximbank’ın yeniden yapılandırılacak olmasını finansmana ulaşım açısından çok önemli buluyoruz. Son üç aylık dönemde ihracatımızın bu olumlu ivmeyi artırarak sürdürmesini bekliyoruz. İKMİB olarak ihracatçılarımızı destekleyecek faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar her ay bir fuar milli katılım organizasyonumuz olacak. Bu ay Dubai’de BeautyWorld Me 2021, Kasım ayında Düsseldorf’ta Medica 2021 ve Aralık ayında Amsterdam’da PLMA 2021 fuarına katılacağız. Pandemi sonrası bu etkinliklerimizi fiziki olarak yapabilmek küresel normalleşmenin de en büyük göstergesi diyebiliriz. Amacımız pandemi sonrası küresel tedarik zincirinde öne çıkan ülkemizin daha iyi noktalara gelmesi ve daha çok ihracat yaparak payımızı artırabilmek.”

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Irak oldu

Irak, Eylül ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Eylül ayında Irak’ı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise ABD, Belçika, Hollanda, Almanya, Romanya, İtalya, İspanya, Lübnan ve İngiltere oldu. Eylül ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 282,12 ile Belçika’da oldu. Eylül ayında Irak’a yapılan kimya ihracatı 111 milyon 161 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 5,50 arttı. Eylül ayında Irak’a en çok ihraç edilen ilk beş ürün grubu sırasıyla “plastikler ve mamulleri”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun”, “boya,vernik,mürekkep ve müstahzarları”, “eczacılık ürünleri” ve “yıkama müstahzarları” oldu. 2021 yılı Ocak-Eylül döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, Almanya, ABD, İtalya, Irak, İspanya, Yunanistan, İngiltere, Belçika ve Romanya olarak ilk onda yer aldı.

Eylül ayında en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

Eylül ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 843 milyon 316 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 460 milyon 2 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 186 milyon 643 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘organik kimyasallar’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu. Eylül ayında alt sektörlerde en çok ihracat artışı yüzde 115,12 ile organik kimyasallar sektöründe gerçekleşti.

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder