İller

22 Aralık 2021 Çarşamba

Bir şehir rehberinden daha fazlası


Hakkı Balcı ile bir öğretmenler günü yemeğinin ardından ayaküstü sohbet etmek imkanı bulmuştuk. Aradan birkaç yıl geçti. Okul kütüphanemizde " Seydişehir Hatırası" isimli eserini görünce alıp okumaya başladım. "Bir Şehir Rehberinden Daha Fazlasıydı. Şehre ait olan ne varsa geçmişten günümüze pek çok kıymetli bilgi içeren bir kitaptı. Şehrin kuruluşu, tarihi, coğrafyası ve edebiyatı akla ne gelirse bir parça vardı. Yörükleri, Değirmenci sakinleri, yerlisi ve Etibankçısı ile Konya'nın serhaddin de bir gül goncasını anlatıyordu. Şehre emek veren kim varsa kaymakamlar, belediye başkanları ve milletvekilleri hakkında bilgi veriyordu. Sporun her dalı, sanat ve kültüre dair pek çok bilgi buldum. Seydişehir'de çıkan gazete, dergi vd. basın yayın organı o kadar çokmuş ki okuduğumda ben bile vay be dedim. Seydişehir ve Seydişehir'e dair pek çok bilgi bulacağınız bir kaynak. Şu an bir başlangıç sonrası mı bu işin bir şehir hatta bölge ansiklopedisine dönmesi lazım. Bence okunması gereken bir kitaptı. Kadı kızında da olacak kusurlara gelelim. Din adamları, müftülere bana göre yer verilmesi lazımdı. Çünkü din adamlarının şehre olan katkıları incelenmeye değerdir elbette…

BİR BOZKIRA, BİR BEYŞEHRİNE…
                                                                                                         
Malum tarih boyunca Toroslarda üç kardeş şehir vardı. Beyşehir, Seydişehir ve Bozkır… 

Kimi zaman küsseler de aynı babanın evlatları Türkmen çocukları olan bu şehirler ülkemize pek çok değer üretmişlerdir. Diyorum ki birileri bu şehirler içinde hatıra kitabı yazıp isimlerini tarihe yazdırsalar. Hatta bir bölge ansiklopedisi olsa keşke.. İçinde yaşamadığım için Beyşehir'i pek bilmem. Ama Bozkırı iyi yazar iyi anlatırım. Bir Bozkır kitabımız olsa. İçinde Aygırdan, Ağaç Tepesine ve Zengibar Kalesine Bozkır olsa. Basında Yakup Çetin'i, Yunus Yılmazıyla, eğitimde yılların Ali Kemal Hocasının biyografilerini yan yana bulabilsek. Hayırda yarışanlarda Mehmet Özakan'ı, Bozkırlılar vakfını ve Bimder'i okuyabilsek. Okullarımız İHL, MTAL'si , Düz lisesi hepsinin kuruluş hikayeleri olsa içinde. Hz. Aişe Kur'an Kursu, yetişen hafızların icazetlerini içinde bulabilsek. Hayata dokunsa Haydar Leylek, Bekeleli Bakı dayı, çay boyundaki kahvehanelerimizi anlatsa. Bir sayfasında Işıklarlı Kadir Hoca diğer sayfasında Osman Güleç yer alsa. Kim bu Veli Demiröz ki okullara ismi veriliyor sorusunu hemen cevaplayabilsek.

GÜN OLUR ASRA BEDEL 

20 ve 21. Yüzyılı idrak eden günümüz insanı geçmişinin köşe taşlarını nisyana mahkum etmeyip hatıraları ile yükselse. Çoğu zaman mezar taşı, az da olsa eseri ile anılacak olan insanoğlunun faydalı işlerini kayda geçirse. Bu yolda çaba gösterip eser ortaya koyan Hakkı Balcı abimize teşekkür ederim. Şehirlere ruh veren abide şahsiyetleri anlatan eserler Bozkırıma ve Beyşehir'ime de  nasip olsa. 

Selam ve dua ile
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder