Türk tabipler birliği,2021 Temmuz-Ağustos aylarında çıkan yangınlar hakkında rapor hazırladı.
Türk Tabipler Birliği raporda şu bilgilere yerdi, “28 Temmuz 2021’de başlayan orman yangınları, başta Akdeniz ve Ege olmak üzere Marmara, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde farklı noktalarda görülmüştür. Yangınlar ağırlıklı olarak Antalya, Adana, Muğla gibi pek çok il, ilçe ve köyleri 16 gün içinde etkisi altına almış, zaman zaman yerleşim alanlarını da tehdit etmiştir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve yerel yönetim bilgilerine göre 53 ilde çıkan 275 orman yangınında; 62 helikopter, 15 yangın söndürme uçağı, dokuz insansız hava aracı, bir insansız helikopter kullanıldığı belirtilmiştir. 850 arazöz ve su tankeri, 450 iş makinesiyle söndürme çalışmalarına karadan destek sunulduğu ve 5250 personelin müdahaleye katıldığı bilgisi de paylaşılmıştır. Azerbaycan, Rusya, İspanya, Hırvatistan, Ukrayna, Katar ve İran’dan yangına havadan müdahale için uçak, helikopter, ekipman ve malzeme desteği geldiği yine paylaşılan bilgiler arasındadır.”
Hazırlıksız yakalanılan bu zor günler, aşağıdaki gibi pek çok tartışmayı da beraberinde getirmiştir:
- İklim krizinin getireceği sorunların tahmin edilmesine rağmen iktidarın önlem almaması ve bu kriz ile sayısı her yıl artan orman yangınları gerçeğine Orman Bakanlığı’nın hazırlıksız olması,
- Kurumların “acil eylem planlarının uygulanamaması,
- Yangın söndürme çalışmalarında Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel yönetimler arasında işbirliği ve yetki sorunları,
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangına müdahalede yetersizliği,
- Türk Hava Kurumu’nun (THK) elindeki uçakların atıl bırakılması ve envanterinde bulunan yangın söndürme uçaklarının akıbeti
Tüm bu süreçte bir tarafta çözüm üretmekten uzak “suç” ve “başarı” üzerinden yapılan tartışmalara; bir tarafta çırpınan, evi yanan yurttaşların mağduriyetine tanık olunmuştur.
Türk Tabipleri Birliği (TTB); 29 Temmuz 2021’de yangın bölgelerinde var olan durumu değerlendirerek konuya yönelik hızlı değerlendirme raporlarını yayımlamıştır.
Yangını izleyen üç aylık süreçte; iyileştirme çalışmalarını halk sağlığı ve çalışan sağlığı açısından incelemek, sağlığın parametreleri konusundaki değişimleri görmek için 7-22 Ekim 2021 tarihleri arasında yangın bölgeleri Adana, Antalya ve Muğla’da il tabip odası başkanları, yönetim kurulu üyeleri, olağandışı durumlarda sağlık hizmetleri kol-komisyon aktivistlerinden oluşan TTB heyeti tarafından yeniden ziyaret edilmiştir.
TTB heyeti buralarda il-ilçe belediye başkanları, yerel yönetim sağlık daire başkanları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdür ve müdür yardımcıları, itfaiye dairesi başkanları, ilçe sağlık müdürleri, aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) hekimler, hemşireler, muhtarlar ve yerel halk ile görüşmüştür.
Yangın Alanları
ADANA:
28 Temmuz-2 Ağustos 2021 tarihleri arasında 21 farklı noktada başlayan yangın Karaisalı, Ceyhan, Feke, Kozan, İmamoğlu Üçtepe mevkiinde mahalleleri etkisi altına almış; 4150 hektar orman alanı yanmıştır.
- Yangından etkilenen 250 kişiden 5’inin hastaneye kaldırıldığı; can kaybı yaşanmadığı; sağlık hizmetlerinde aksama görülmediği; yangın bölgesinden 3322 kişinin tahliyesinin sağlandığı son paylaşılan bilgilerdir.
- Büyükbaş ve küçükbaş 41 hayvan canını yitirmiştir.
- İlçelerde (Aladağ’da 24 ev, Kozan’da 37 ev) toplam 68 ev tamamen yandığı; üç müştemilat, yedi ahır, bir depo kullanılamayacak ölçüde hasar gördüğü yine son paylaşılan bilgiler dahilindedir.
MUĞLA:
29 Temmuz 2021’de Marmaris ile başlayıp Milas, Bodrum, Kavaklıdere, Menteşe, Seydikemer, Datça, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Yatağan’a kadar genişleyen; 15 gün içinde 8’i büyük toplam 75 yangın meydana gelmiş, 70 bin hektar alan yanmıştır.
Yangının yaklaştığı Milas Kemerköy Termik Santralinde önlem olarak hidrojen depoları boşaltılıp çevresinde var olan yangın bandı genişletilmiştir. Yangın aynı bölgede bulunan Yeniköy Termik Santralini etkilememiştir.
Marmaris Mazı, Turunç ve Milas konutlara en yakın yangın noktalarıdır.
Yangında son paylaşılan bilgilere göre;
- Yaklaşık 38 bin kişi tahliye edilmiş,
- 23’ü doğrudan toplam 165 köy etkilenmiş,
- 672 kişi hafif etkilenip ayaktan tedavi almış, 15 kişi kırık ve yaralanmalar nedeniyle hastaneye yatırılmış,
- 1 kişi hayatını kaybetmiş,
- 166’sı hafif toplam 385 hasarlı bina, 286’sı hafif toplam 562 bağımsız bölüm zarar görmüş,
- 35 büyükbaş, 980 küçükbaş, 1000’in üzerinde kümes hayvanı, 4500 arılı kovan kaybedilmiş,
- Tarım alanlarında 623 bin zeytin ağacı, 20 bin narenciye ağacı, 786 dekar tarım arazisi, 18 ton buğday, 442 ton kaba ve kesif hayvan yemleri zarar görmüştür.
ANTALYA:
28 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Manavgat, Taşağıl, Akseki, Gündoğmuş mevkilerinde çıkan orman yangınlarında 60 bin hektar kırsal alanla birlikte 75 bin hektar alan yanmıştır. Yangında 44 mahalle tahliye edilmiştir.
Bu bölgedeki yangın ile ilgili son paylaşılan bilgilere göre ;
- 3 bine yakın bağımsız bina hasar görmüş; 220 bina tam hasarlı, 600 bina orta hasarlı olarak saptanmış,
- 7 kişi yaşamını yitirmiş, 250 kişi yaralanmış,
- 263 büyükbaş, 2783 küçükbaş, 1441 arılı kovan ve pek çok yaban hayvanı canını yitirmiştir.
TUNCELİ:
31 Temmuz- 30 Ağustos 2021 tarihleri arasında Tunceli’de Merkez, Hozat, Nazimiye, Pülümür ilçelerinde 20 civarında yangın meydana gelmiştir. Beş gün boyunca 400’e yakın bölge yerel halk tarafından yangın söndürülmeye çalışılmış; bir hafta sonra medya ve sosyal medyada yangının gündem yapılması üzerine 11. günde söndürmek için helikopterler devreye sokulmuştur. Valilik, il afet müdürlüğü, il orman müdürlüğü konuyla ilgilenmişlerdir. Aynı tarihlerde valilik; Hozat bölgesinde operasyon yapıldığını açıklamıştır.
- Yangından etkilenen orman alanı bilinmemektedir.
- Yangında can kaybı olmadığı bilgisi paylaşılmıştır.
- Bölgede bulunan başta dağ keçisi olmak üzere yaban hayvan kaybı ile ilgili bilgiye ulaşılamamıştır.
- Yangın ve yoğun dumandan en çok etkilenen yaylacılar ve arıcılar olmuştur.
Konut Sorunu
Yangın sonrası evi oturulamaz hale gelen vatandaşlar için AFAD ve belediyeler tarafından yurt vb. yerlere geçici yerleştirmeler yapılmıştır. Köylerde AFAD tarafından kurulan konteyner evler vatandaşın isteği üzerine yanan evlerinin yanına taşınmış, evlere elektrik ve su bağlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder