İller

22 Ocak 2022 Cumartesi

​SÜKÛTUM SEVDAMDAN GELİR


İnsanoğlu kainata ayak bastığından beri, insanı ayakta tutan vazgeçilmez tek duygu sevgidir. Sevmek, sevebilmek ve sevilme beklentisi bizleri diğer yaratılmışlardan ayıran en mühim kabiliyetimiz. Sevgimiz de çoğu zaman noksan olsa da "Size Allah rızası için muhabbet gösterenler" sayesinde eksikleriniz göze batmaz. Tabi bu da sevgi sayesinde olan bir haldir.

Sevda ise Arapçada siyah anlamına gelir. Kabe'de bulunan Kutsal taşın adı renginden dolayı Hacer'ül Esved yani siyah taştır. Arapların bu manaya getirdiği kelimeyi Türkler daha da geliştirmişlerdir. Sevginin aşırılığını vurgulamak için Kara sevda demişlerdir. Bizim dile çevrildiğinde kara kara gibi anlamsız bir ifade olsa da mevcut durumu anlatan doğru bir tabirdir. Burada kararmak derken gönlün kararması kast edilmez. Sevginin büyüklüğü nedeniyle gözün ve gönlün başkalarına karşı kapanmasıdır önemli olan. Göz o kadar kararır ki sevdiğinden başkasını göremez görmek te istemez. Hatta sevdiğinin nitelikleri önemli değildir. Bütün alemin çirkin dediğine sen güzel dersin. Tam anlamıyla bu durumdan bahsediyorum. Baktığın yerde onu görmek ve her yerin onu hatırlatması…

Sükût, sözlük anlamı olarak düşme suskunluk anlamlarına gelir. Eskiler derler ki " Sükût ikrardan gelir"  . İnsan diline gelen hakikatleri bazen susarak ifade eder. Hatta derin sessizlikler arkasında nice sözler barındırır. Ahir ömründe insan suskunluğundan da anlaşılmak ister. Anlaşılma isteği fiziki ihtiyaçlardan ziyade manevi bir eksikliğe de yöneliktir. Der ki ben susuyorum siz suskunluğuma çare olun. Ya da hal dili lisanının önüne geçer. Çoğu zaman sevdası da insanın ağzını kilitler. Susar, sükût eder. Anlaşılmayı yani sevilmeyi bekler. Belki sevdasını anlatmanın en zarif yolunun susması olduğunu düşünür. Sessizce bir kenarda anlaşılmayı bekler. Kimseyi rahatsız etmez. Tek kişi onu anlayacak mı onu düşünür. Maalesef anlayan da olmaz. Anlamak isteyen de.

Sevdamız gönlümüze aydınlık, bizler için hayır getirsin. Rabbim dilimizi de gönlümüzü de hayrına memur eylesin. 
Selam ve dua ile 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder