İller

12 Şubat 2022 Cumartesi

Çarpıntı Nedir? Kimlerde Görünür?

Çarpıntı Nedir? Kimlerde Görünür?

Çarpıntı Nedir ? Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Özgür Aslan, “Çarpıntı nedir ve kimlerde görülür” konusunda bilgilendirme yaptı.

Çarpıntının toplumda çok sık görülen bir yakınma şekli olduğunu belirten Prof.Dr. Özgür Aslan,’’ çarpıntı çoğunlukla gençlerde gördüğümüz bir yakınma şekli. Çarpıntıyı tanımlarken herkes çarpıntı biçimde tanımlamıyordu doğal olarak. Onun için biz hekimler bunu bir tanıma sıkıştırmaya çalışıyoruz. Bizim için çarpıntı tanımı şu; Kişinin kalp atımlarının farkına varma hali. Kişi kalp atımlarının farkına kalbi hızlı attığı zaman da varabilir, kalbi düzensiz çalıştığı zaman da varabilir ya da kalbi güçlü güçlü çalıştığı zamanda kalp atımlarının farkına varabilir. O halde çarpıntı demek illa kalbin hızlanması demek olmuyor. Kalp farklı atışlara sahip olduğunda da çarpıntı hissedebiliyoruz.’’ dedi.

Taşikardi İkiye Ayrılır

Kalbin hızlı çalışmasını taşıkardi diye tanımlayan Aslan ‘’ Kalbin hızlı çalışması durumda yani taşıkardi durumunda yine kendi içinde ikiye ayırırız. Birincisi sinüs taşikardisi denilen kalbin doğal kalbin hızlanması halidir. Bütün çarpıntıların yaklaşık %60’ı böyle çarpıntılardır. Bu %60’lık grubun yarısını duygusal nedenler oluşturur. Kaygı, tedirginlik, panik, merak, gerginlik çarpıntı kaynağıdır. Kalbimiz hızlanır bir adrenalin deşarjı söz konusudur böyle bir durumda. Geri kalan %30’u da başka bir hastalıkla ilişkili olan sinüs taşıkardisidir. Yani bireyin kansızlığı, tiroid anormalliği vardır. Bu kansızlık tiroid rahatsızlığı çözüldüğü zaman çarpıntısı da geçer kişinin. Kalbin taşikardi olup da yani hızlı atımları söz konusu olup da anormal olan durumları aritmik çarpıntı denir. Bunlar kendi içinde genelde iki grupta incelenir.

Düzenli olanlar ve düzensiz olanlar. O halde kişinin kendi kendine farkına varması değerli olabilir. Bir bilgi aktarırken kalbinin hızlı ve düzensiz olduğunu söylüyorsa bir birey bize bir tanı ifade eder. Hızlı ve düzenli olduğunu ifade ederse başka bir tanı ifade eder. Hızlı ve düzenli taşıkardiler genellikle bizim hekim olarak daha sevdiğimiz, yönetmesi daha kolay aritmilerdir, ritim bozukluklarıdır. Düzensiz olarak ritim bozukluklarının en sık nedeni atrial fibrilasyon denen ve daha çok yaşlı insanlarda görülen ancak gençlerde de görülen bir durumdur. Bu tablolar taşıkardi için araştıracağımız tablolardır.’’ diye konuştu.

Çarpıntı Nedir? Kimlerde Görünür?

‘’Kalbin düzensiz çalışması atrial fibrilasyonla başlar’’

Aslan ‘’Araştırmamız bu sıklıkla ilerler. Onun dışında teklemeler, atlamalar, kalpte duraklamalar düzensizlik yaratarak çarpıntı hissi yaratır. Bunlara erken vuru denilir ve aslında çoğunlukla erken vurular tedavi bile gerektirmez. Ancak yoğunluğu sıklığı, 24 saatteki genel yükü önemli olduğu için böyle hastalar bir holterekg ile incelenme gereği duyulur. Holterekgdeki erken vuru ekstra vuru yoğunluğuna göre bir tedavi planı yaparız. Son olarak kalbin güçlü atı mı söz konusudur. Kalbin güçlü atımları çoğunlukla yüksek tansiyonla ilgilidir. Tansiyonun yükseldiğini dair bir işarettir. Bunun dışında kalp çok yavaşladığı zaman da güçlü atımlar söz konusu olabilir. Bir de ekstralar teklemeler olduktan sonraki anlarda kalbimiz hızlı ve güçlü çalışabilir. İşte biz sizden Öykü alırken genel olarak bireylerden öykü alırken bu grupların birisinin içine yerleştirmeye çalışırız sizi ve buna dönük olarak incelemeler araştırmalar yaparız.’’ dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder