İller

8 Şubat 2022 Salı

Sigara Çevreye de Zarar Veriyor

Türk TORAKS Derneği Sigara Bırakma İle İlgili Konuştu

Sigara Çevreye de zarar veriyor. Türk TORAKS Derneği 9 Şubat sigara bırakma günü ile ilgili bir açıklama yaptı. Sigaranın sadece vücuda değil, çevreye de zararı olduğunu açıkladı.

Her yıl 8 milyondan fazla insanın sigar yüzünden hayatını kaybettiğini belirten Türk TORAKS Derneği, “8 milyon ölüm ile birlikte 65 bin çocuk da pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Tütüne bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu ise tütün endüstrisinin yoğun reklam ve pazarlama taktiklerinin hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.” dedi.

“84 MEGATON KARBONDİOKSİTE EŞDEĞER SERA GAZINA NEDEN OLUYOR”

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Banu Salepçi, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde tütün kullanımının insan sağlığına zararları ve tütün endüstrisi ile ilgili şunları söyledi: “Tütün, sigara içmeyen ancak pasif içici olanlarda da birçok hastalığa ve ölüme neden olmaktadır. Pasif içicilik yılda 1,2 milyon insanın ölümüne yol açan büyük bir tehdittir. Tüm çocukların yaklaşık yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş hava solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Hamileyken sigara içmek, bebekler için yaşam boyu çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Tütünsüz Günü için 2022 küresel kampanyasını ‘Tütün: Çevremize Tehdit’ olarak duyurmuştur ve kampanya ile tütünün ekim, üretim, dağıtım ve atık gibi çevresel etkileri hakkında farkındalık yaratmak ve tütün kullanıcılarına bırakmak için fazladan bir sebep daha vermek amaçlanmıştır.

Her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok olmaktadır. Büyüyen tütün üretimi, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ormansızlaşmaya yol açmaktadır. Tütün endüstrisi yıllık 84 megaton karbondioksit eşdeğeri sera gazı katkısı ile iklim krizini körükler, kaynakları israf eder ve ekosistemlere zarar verir.”

Türk TORAKS Derneği Sigara Bırakma İle İlgili Konuştu

ISITILMIŞ TÜTÜN VE ELEKTRONİK SİGARAYA DİKKAT EDİN!

Salepçi son olarak “Sadece sigara değil ısıtılmış tütün ürünleri ve elektronik sigaralar da tütün içeriyor. Tüm bu ürünler kullanıcılarını kanser yapıcı ve sağlığa zararlı toksik gazlara maruz bırakıyor. 9 Şubat Sigara Bırakma Gününde Türk Toraks Derneği Tütün Çalışma Grubu olarak tüm tütün kullanıcılarına sesleniyoruz. Tütün kullanımını bırakarak hem sağlığınızı hem sevdiklerinizin sağlığını hem de çevrenizi koruyabilirsiniz” dedi. (BSHA-BİLİM VE SAĞLIK HABER AJANSI)

Sağlıklı Bir Hayat İçin Bahaneleri Bırak…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder