İller

28 Nisan 2022 Perşembe

Havuz Sezonu Açıldı, Uzmanlar Uyarıyor!

Havuz sezonu açıldı, uzmanlar uyarıyor!

Havaların ısınmasıyla beraber havuz sezonu da açıldı. Uzmanlar, yüzme havuzlarının düzenli olarak kontrol edilmesini, periyodik bakımlarının yapılmasını ve çevresinde güvenlik önlemi alınmasının önemini vurguluyor.

 

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, havaların ısınmasıyla ve havuz sezonunun açılması ile gündeme gelen havuz ve havuz kazalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uçan, havaların ısınmasıyla birlikte insanların ıslak alan kullanım taleplerinin arttığını belirterek artan kullanıcı ve kullanım sıklığı ile ıslak alanlarda düzenli bakım ve güvenlik önlemleri dikkate alınmadığı zaman insan sağlığı için tehdit oluşmasına neden olduğunu söyledi.

 

Yüzme havuzlarının düzenli kontrolü önemli

Uçan, “Yüzme havuzları, düzenli kontrollerin, periyodik bakımlarının ve çevresinde güvenlik tedbirlerinin alınması gibi sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Yüzme havuzları genellikle her ay İl Sağlık Müdürlükleri tarafından uygunlukları denetlenmektedir. Yüzme havuzları ile ilgili asgari koşulların sağlanmasında birincil sorumluluk işletmecilerde olduğu gibi toplu yaşam alanlarına ait ortak yüzme havuzlarında ise site yönetimi sorumlu tutulmaktadır.” dedi. 

Havuz sezonu açıldı, uzmanlar uyarıyor!

Havuzda bu önlemlere dikkat!

 

  • Boğulmaların önüne geçebilmek için havuz derinliği 1,50 metre yükseklikten fazla olması durumunda cankurtaran bulundurulması gerekmektedir.
  • Çocuk havuzları yüksekliği 50 cm’den fazla olmamalıdır. Eğer, uygun alan bulunmuyorsa derin havuzun bir köşesi çocuk havuzu olarak düzenlenmesiyle güvenli kullanım alanı yaratılabilir.
  • Herhangi bir boğulma riskine karşı can güvenliğini sağlamak için can simidi gibi kurtarma ekipmanları bulundurulmalıdır. Kurtarma ekipmanlarının yanı sıra ilk yardım çantası olası yaralanmalara karşı tüm gerekli malzemelerle donatılmış halde hazırda tutulmalıdır.
  • Yüzme havuzu kenarında acil durumlarda kullanılmak üzere telefon bulundurulmalıdır.
  • İstanbul İtfaiyesi tarafından yayınlanan ‘Su ve Dalma Güvenliği Tavsiyesi’ne göre 5 yaş altındaki çocuklar en yüksek riski taşımaktadır. Bu nedenle refakatçisi olmadan yüzmelerine izin verilmemesi tavsiye edilmektedir. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder