İller

26 Nisan 2022 Salı

​İLK KÖY ENSTİTÜLÜ: ALİ YILMAZ


Çifteler Köy Öğretmen Okuluna 1937 yılında gidiyor Ali Yılmaz, Konya Bozkır doğumlu...

Orada ilk binaları yapanlardan. O zaman Eğitmenler Kursu yeni açılmış, okula geldiğinde yaşı büyük olduğundan Eğitmenlere yardım ediyor. 17 Nisan 1940'da Köy Öğretmen Okulu, köy enstitülerine dönüşünce 2 yıl daha okumak zorunda kalıyor. Yaz tatillerinde eve gitmiyorlar, Abdullah Özkucur ile birlikte Hasanoğlan Köy Enstitüsü inşaatında çalışıyorlar. Harçlıklarını kazanıyorlar. Başlarında Macar usta Şili Layoş var.

1942'de Yüksek Köy Enstitüsü; 6 aylık kurs olarak açılıyor, seçilip okumaya başlıyorlar. Ama kurs okula dönüşüyor ve 3 yıl okumak zorunda kalıyorlar.
Zorunda diyorum, çünkü bir an önce köylere öğretmen olup ailelerine katkıda bulunmak istiyorlar. 

Ali Yılmaz, daha o yıllarda okula fidan alma işi için gittiği vali yardımcısına şöyle bağırır: "Ben devlet dairelerinin saat 9'da işe başladığını sanıyordum. 11'de işe gelen valinin muavini de 10.30'da gelir. Sonra da gazete, sigara, kahve fasılları başlar."
Vali de dönemin en otoriter Valilerinden Nevzat Tandoğan'dır...
Tandoğan olayı büyütmemek için izin kağıdını hemen imzalıyor.

Ali Yılmaz, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünü bitirince orada Prof. Hikmet Birand'ın asistanı olarak kalıyor. Alanı, Botanik, Tarla Bahçe ziraatıdır...
Ne yazık ki, Yüksek Kısım 1947'de kapatılınca gezici baş öğretmen olarak Konya'ya atanır...

Prof. Birand asistanlığını çok ister ama Ferruh Sanır izin vermez.
Ali Yılmaz "Arsız otlar" üzerine, köy enstitüsünde başladığı çalışmaya, emekli olduktan sonra devam eder. Koleksiyonundaki bitki sayısı 12.000'in üzerindedir. Yaklaşık 50 yıl Tek tek toplar, kurutur, ve latince ve Türkçe isimlerini yazar. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesine bağışlar...
Ali Yılmaz Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı' NIN ilk başkanıdır...
Ali Yılmaz'ın çalışmaları bize köy enstitülerinde uygulanan eğitimin ne kadar büyük, kapsayıcı bir eğitim olduğunu, basit bir okul gibi algılanmaması gerektiğini anlatır. 
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfımızın ilk başkanını saygıyla anıyorum.

Erdal Atıcı 
16 Nisan 2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder