İller

17 Haziran 2022 Cuma

Güneş Yanığı Deri Kanseri Riskini Arttırıyor

Güneş Yanığı Deri Kanseri Riskini Arttırıyor

Deri kanseri tüm Dünya’ da en yaygın görülen kanser çeşitidir. Her 5 kişiden biri yaşam süresi içinde deri kanseri tanısı alıyor. Bu kanserleri önlemenin çok basit ve uygulanabilir bir yolu var; o da güneşten korunmak. Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan, çocuklukta bir kez bile güneş yanığı geçirmenin, ileri yaşlarda deri kanseri riskini 3 kat artırdığını söylüyor.

Deri kanseri‘nden korunmak için güneşten korunmayı bilmek ve uygulamak çok önemlidir. Özellikle güneşin dik olarak geldiği ve UV şiddetinin fazla olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Bu saatler aynı zamanda hava sıcaklığının da fazla olduğu saatler olduğundan özellikle anne adayları, yaşlılar ve çocuklar açısından güneş çarpması, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi, yanıkların ve lekelenmelerin önlenmesi için bu saatlere dışarı çıkılmamasına özen gösterilmesi yararlı olacaktır.

Güneşli günlerde kıyafet seçimi nasıl olmalıdır?

Güneşten korunmanın ilk basamağı mekaniktir. Yani giysiler ve şapka ile güneşin derimizle temasını minimize etmeliyiz. Kumaşın cinsi bile korunmada etkili oluyor. Örneğin polyester ve yün, pamuklu kumaşlara göre UV ışınlarını daha çok emer. Kumaşın UV ışını emen kimyasallarla yıkanması korunmayı arttırır. Ultraviyole ışınlarının kumaşlardan da geçebildiğini biliyoruz. Çok ince ve açık renkli kumaşlardan bu geçiş daha yoğun olurken, koyu renkli kumaşlardan geçiş daha azdır. Bu nedenle çok ince ve açık renkli ürünler güneşin şiddetinin fazla olduğu dönemlerde tercih edilmemelidir.

Güneş Yanığı Deri Kanseri Riskini Arttırıyor

Güneş koruyucu kullanımı nasıl olmalıdır? 

Güneşten koruyucu kremlerimizi güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce sürmeliyiz. Kremlerin etkileri 3-4 saat kadar sürmektedir. Korunmanın devamı için de 3-4 saatte bir tekrarlamak gerekmektedir. Ancak güneş kremi kullanıyoruz diye kontrolsüz güneşte kalmak da zarar getirecektir. Çünkü koruyucular belirli oranda ve sürelerde etkilidirler. Temel olarak mineral filtreli ve kimyasal filtreli olmak üzere 2 tip güneşten koruyucu formu bulunur. Gebelerde ve çocuklarda mineral filtreli güneşten koruyucuları öneriyoruz.

Hangi cilt tipinde deri kanseri riski yüksektir?

Güneşli iklim kuşağında olan ülkelerde beyaz tenli, açık renk gözlü, kızıl saçlı kişiler, esmer tenli kişilere göre daha fazla risk altındadır. Deri tipi ayırt etmeksizin çocukluğunda ağır güneş yanıkları geçirenler, ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar, organ nakli geçirmiş hastalar, uzun süre korunmasız güneş altında zaman geçirenler ve geçirmiş olanlar, uzun süreli güneşlenenler ve solaryuma girenler deri kanseri riski altındadırlar. Tüm bu riskli grupların kanserden korunmasında güneşten korunma altın kuraldır.

Mevcut benlerde hızlı büyüme olması, yeni ben çıkışı, bende kızarıklık, kaşıntı ya da kanama olması halinde vakit kaybetmeden Dermatoloji hekimine danışılmalıdır. Yine özellikle yeni çıkıp hızlı büyüyen, kanama gösteren veya göstermeyen, yara ya da kabarıklıklara da deri kanseri açısından tarama yapılması gerekir. (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

BÜLTEN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder