İller

14 Haziran 2022 Salı

Zona, Suçiçeğinin Yeniden Aktif Hale Gelmesidir

Zona, suçiçeğinin yeniden aktif hale gelmesidir

Zona hastalığının su çiçeğinin yeniden aktifleşmesi olduğunu söyleyen Dr. Songül Özer, virüsün 50 yaş üzerindeki kişilerde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.

Zonada halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, baş ağrısı, kas ağrısı genel belirtiler olduğunu söyleyen Özer, “Tipik olarak sırtta, yüzde, göğüs kısmında bir anda kaşıntı, bıçak saplar gibi ağrı, batma ve o bölgede kendini hemen gösteren, aynı suçiçeği gibi içi sıvı dolu deri lezyonları – deri döküntüleri görülür.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Zona, suçiçeğinin aktifleşmesidir

Zonanın tek başına bir hastalık olmadığını kaydeden Özer, “Zona, suçiçeğinin tekrardan aktifleşmesidir. Suçiçeği döküntülü bir viral hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde geçiriliyor. Solunum yoluyla ya da döküntülerin içindeki sıvı teması ile bulaşır. Suçiçeği, nezle hali, grip, yüksek ateş, koliza dediğimiz burun tıkanıklığı, öksürük ile başlar sonrasında vücutta daha çok sırtta, yüzde, gövdede önce kızarıklık ardından içi su dolu şişkinler oluşur. Bazı hastalıklarda sıvılar koyu ve iltihaplıdır fakat suçiçeğinde sıvılar berraktır.” dedi.

Zona, suçiçeğinin yeniden aktif hale gelmesidir

Bu belirtilere dikkat!

Zonada halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, baş ağrısı, kas ağrısı genel belirtiler olduğunu söyleyen Özer, “Tipik olarak sırtta, yüzde, göğüs kısmında bir anda kaşıntı, bıçak saplar gibi ağrı, batma ve o bölgede kendini hemen gösteren, aynı suçiçeği gibi içi sıvı dolu deri lezyonları – deri döküntüleri başlar.

Zona bulaşıcı mıdır?

Zonanın bir başkasına geçmediğini ancak aşı olmamış ve daha önce suçiçeği geçirmemiş bir kişinin zonalı biriyle temas ederse o kişiye suçiçeği geçeceğini söyleyen Özer, “Zona, suçiçeği gibi solunum yoluyla bulaşmaz. İçi sıvı dolu deri lezyonlarının sıvı teması ile bulaşır.” uyarısında bulundu.

Bebek ve çocuklarda zona olmaz

Özer, zona döküntüsündeki sıvıyla temas eden kişi daha önce suçiçeği geçirmişse hastalığın bu kişiye geçmeyeceğini belirterek “Kişinin vücudundaki zonanın reaktivasyonu için o sıvıya temas etmek işe yaramaz.” dedi. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder