İller

12 Ağustos 2022 Cuma

Çocuk Teslimi Artık Uzman Kişiler Aracılığıyla Yapılacak

Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz?

Çocuk Teslimi Artık Uzman Kişiler Aracılığıyla Yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle boşanan eşler, çocuklarını görebilmek için icra dairelerine değil uzmanların görev yaptığı “Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri”ne başvuracak. Süreç hakkında bilgi veren İzmirli Avukat Nevin Can, teslimin uzman kişiler aracılığıyla, çocuk dostu şeklinde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde yapılacağını söyledi.

Nevin Can, “Ebeveynlerin ayrılmaları ile birlikte mahkeme tarafından ortak çocukların birlikte yaşamadıkları ebeveynleri ile görüşmeleri için kişisel ilişki kurulması kararı verilmektedir. Ülkemizde yıllardan beri kişisel ilişki kurulması kararının icrası, diğer kararlar gibi icra müdürlükleri aracılığıyla yerine getirilmekteydi. Görevleri yalnızca hukuki işlemleri yerine getirmek olan ve çocuk gelişimi ya da psikoloji gibi alanlarda herhangi bir eğitimi olmayan icra memurları, yine aynı durumdaki polis memurları ile birlikte çocuğun yaşadığı eve gitmekte ve onu bir ebeveynden zorla teslim alarak diğer ebeveyne teslim etmekteydi. Bu süreç çoğu zaman çok küçük yaştaki çocuklara ciddi bir travma yaşatmaktaydı” diye konuştu.

Çocuklar İçin Uygun En İyi 8 At!

UZMANLAR DAHİL OLACAK

Süreç içerisine uzmanların dahil edildiğini belirten Can, “Yıllarca Türk hukukunda ciddi bir sorun olmaya devam eden çocuk teslimi nihayetinde meclisin gündemine girmiş ve 30 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile İcra İflas Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmiştir. Yapılan değişikliğe göre çocukların teslimi görevi icra müdürlüklerinden alınarak yeni kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine verilmesi ve yeni kurulan müdürlükte icra memurları ve polis memurlarının aksine psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların görevlendirilmesi öngörülmüştür.

UYGUN BİR YERE GETİRİLECEK

4 Ağustos tarihinde çocuk teslimine ilişkin yönetmelik de yürürlüğe girdiğini ve bu sürecin detaylarının nasıl yürüyeceği belirlendiğini kaydeden Avukat Nevin Can, “Buna göre, taraflardan birinin ortak çocukları diğer tarafa teslim etmeyi reddetmesi durumunda öncelikle adli destek müdürlüklerinde kendisiyle herhangi bir iletişim vasıtası ile iletişime geçilerek çocuğu belirlenen yere getirilmesi istenecektir. İlgilinin çocuğu belirlenen yere getirmemesi durumunda ise bu durum kendisine yazılı olarak bir kez daha bildirilecektir. Böylece çocuğun yaşadığı eve polis memurları eşliğinde gidilmesi ve çocuğa travma yaşatılmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Yazılı bildirim içeriğine çocuğun belirlenen yere getirilmemesi halinde ilgili hakkında şikayette bulunulacağı ve üç aya kadar disiplin hapsi uygulanacağı da yazılacaktır. İlgilinin tüm bunlara rağmen çocuğu belirlenen yere getirilmemesi halinde müdürlük tarafından kendisi hakkında şikayette bulunularak ceza yargılaması başlatılacaktır.

EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Nevin Can, alınan bu önlemlerin olumlu olduğunu dile getiren Can, “Yapılan bu değişiklik ile çocukların zorla teslim alınmasından kaynaklanacak travma tamamen engellenemeyecek olmakla birlikte en aza indirilmek adına mümkün olan tüm önlemlerin alındığı görülmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki zaten stresli ve en çok da çocuklar için zor olan ayrılık sürecinde çocukların travma yaşamasını engellemenin tek yolu, anne ve babaların kişisel sorunlarını bir kenara bırakarak yalnız ve yalnız çocuklarını ilgilendiren konularda birlikte çalışmaya çabalamalarıdır. Zira çocuğun resmi görevlilerce teslim alınma süreci ne kadar düzeltilmeye çalışılırsa çalışılsın mutlaka çocuğun yararına aykırı olduğundan ve bu süreçten olabildiğinde kaçınılması gerekmektedir (BSHA)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder