İller

15 Ekim 2022 Cumartesi

Katarakt Tedavisi Nasıl Olmalı ?

Katarakt tedavisi hakkında bilgi veren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, rahatsızlığın tanı, tedavisi ve belirtilerini anlattı.

Katarakt Tedavisi

Katarakt ameliyatları içinde halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinen Fako yöntemi hakkında bilgilendirmede bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan,  “Faco yönteminde klasik cerrahi gibi dikiş olmadığından hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Hasta aynı gün taburcu olabilir” diye konuştu. Kataraktın gözbebeğimizin hemen arkasında bulunan doğal merceğimizin ilerleyen yaşla veya başka nedenlerle saydamlığını kaybederek matlaşmaya başlaması olduğunu ifade eden Aydoğan, önemli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Aydoğan, kataraktın görmeyi hemen bozmayabileceğini, mercek saydamlığını kaybettiğinde renkler matlaşmaya ve görüş kalitesinde azalmalar olarak kendini hissettirebileceğini söyledi.

Katarakt Tedavisi

Katarakt Belirtileri 

Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, katarakt belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Bulanık, puslu görme.
  • Gece görme kabiliyetinde azalma.
  • Sık sık gözlük değiştirme.
  • Açık havada bile bulanık görme.
  • Işık hassasiyeti, özellikle gece araba kullanırken parlama.
  • Renkleri soluk görme.

Katarakt 50-60 Yaşlarında Daha Sık Görülür 

Kataraktın sıklıkla 50-60 yaşları arasında görülse de,  zaman zaman bebeklik yaşında ve genç yaşlarda da görülebileceğini ifade eden Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, “Şeker hastalığı, uzun süre kortizonlu ilaç kullanması göz travmalarına bağlı olarak aslında her yaşta katarak olabilir” diye konuştu.

Katarakt Hastaları Buğulu Camdan Bakıyormuş Gibi Görülür 

Katarakt muayenesinde nelere dikkat edilebileceğine değinen Op. Dr. Aydoğan, “Gözlerinde katarakt hastalığı olan bir kişi, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görür. Bu kişiler katarakt ilerledikçe görmenin daha belirgin azalmasıyla doktora başvururlar. Yarım saat süren muayenede katarakt cinsi, kornea yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğin durumu, retinada eşlik eden hastalık olup olmadığı değerlendirilir” şeklinde konuştu.

Katarakt Tedavisinin Yolları

Kataraktın damla, ilaç veya başka bir tedavisi bulunamadığından tek tedavisinin cerrahi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Aydoğan, şu bilgileri verdi, “Katarakt ameliyatlarında artık ileri teknoloji kullanarak hastanın ihtiyacına göre yapay mercekler kullanılmaktadır. Yapay mercekler hastanın ihtiyacına göre asimetri veya asimetrisiz olabileceği gibi sadece uzak, uzak yakın, uzak orta yakın mesafelerinde net görmeye yardımcı olabilecek çeşitleri de bulunmaktadır. Ameliyat yapacak doktor bu alternatifleri hastaya çok iyi anlatmalı ve hastayla birlikte en uygun yapay merceğe karar vermelidir”

Katarakt Operasyonu 20 Dakika Sürüyor

Katarakt teknolojisinde günümüzde en yaygın yöntemlerden birinin Fako yöntemi olduğunu dile getiren Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, “Halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinir. Dikiş kullanmadan yapılan bu yöntemde, katarakt ameliyatına giren hastanın ameliyatı 15-20 dakika sonra bitmiş olur. Bu nedenle hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, hasta aynı gün taburcu edilmektedir” diye konuştu.

Katarakt Ameliyatlarında Hekim Tecrübesi Önemli Mi

Katarakt ameliyatında en iyi şartlarda bile bazen sorunlar olabileceği, beklenmeyen öngörülmeyen cerrahi komplikasyonların çıkabileceği belirten Op. Dr. Aydoğan, “Ameliyatın en iyi şekilde planlanması ve gerçekleşmesi için hekimin tecrübesi, kullanılan teknolojinin ve merceğin kalitesi çok önemlidir” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlginizi Çekebilir 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder