İller

19 Ekim 2022 Çarşamba

Torunları Kimin Eğitmesi Gerekir… (2)


Çocuk eğitiminde olay bu sefer farklı bir boyuta çekilir. Bu durumda anne veya baba, büyükanne ve büyükbabayı kırmamak için özen gösterirken, büyükanne ve büyükbaba da "hayır"ların tümüne "evet" diyerek aşırı bir hoşgörülü yaklaşım içinde görünürler.

Disiplin sorunları (bir yanda disiplin verilmeye çalışılırken diğer yanda hoşgörü), disiplin eğitiminde çocuk üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Bunun yanında çocuğun anne baba ile özdeşim kurması da olumsuz olacaktır.

Anne babanın eğitim adına koyduğu kuralları çocuk, büyükanne veya büyükbabaya şikâyet ederek, anne babayı onları tehdit ederek kaldırmaya çalışacaktır. Anne baba da büyükannenin ve büyükbabanın üzülmemesi ya da alınmaması için koyduğu kuralları kaldırmak zorunda kalacaktır. Bu çocuklara da diğer çocuklar gibi disiplin eğitiminde kararlı ve tutarlı olunması gerekir. Verilecek olan eğitim de tutarlı olunduğu kadar uygulamada da kararlı olunması gerekir. Anne babanın verdiği kararlar büyükanne ya da büyükbaba tarafından kaldırılmamalıdır. Kaldırıldığı zaman çocuk bunu daha sonraları kendi işine geldiği bir şekilde çok iyi kullanacaktır.

Bu Çocukların Eğitimi için Neler Yapılmalı?


1.      Çocuk eğitiminde büyükanne ve büyükbabayı dışlamak yerine tecrübelerinden ve fikirlerinden faydalanılmalı.

2.      Çocuğun terbiye ve disiplin eğitiminde sorumlu kişilerin anne babaların kendileri olduklarını unutmamalı.

3.      Büyükanne ve büyükbabayla olumlu iletişime geçilerek çocuk eğitimi konusundaki tutarlılığın önemi onlara anlatılmalı.

4.      Ailede büyükanne ve büyükbabayı da içine alan bir ev içi kurallar belirlenerek herkesin bu kurallara uymada gereken hassasiyeti göstermeleri istenmeli.

5.      Anne babanın saygınlığının çocuğun gözünde azalmaması için büyükanne ve büyükbaba çocuk eğitiminde ön planda olmamalı.

6.      Büyükanne ve büyükbabaya kırıcı olmamak şartıyla kendi yöntemleriyle çocuklarını yetiştirmek istedikleri hatırlatılmalı.

7.      Büyükanne ve büyükbabaya kendilerini çok sevdiklerini söylemeli; ancak çocuklar üzerinde anne baba etkinliğini zedeleyici tavırlardan kaçınmaları istenmeli.

8.      Büyükanne ve büyükbabalara, çocukların sorumluluk duygularının gelişmesi için, çocukların üzerine fazla düşülmemesi ve toleranslı davranılmaması gerektiği anlatılmalı.

9.      Çocuğa verilen cezaların kaldırılması konusunda büyükanne ve büyükbabadan aracı olmamaları ya da kendi adlarını kullanarak kaldırılmasına müsaade etmemeleri gerektiği hatırlatılmalı.

10.  Kendilerini kullanmak isteyen çocuklara karşı anne baba kadar büyükanne ve büyükbaba da dikkatli olmalı.

11.  Evde anne baba, büyükanne ve büyükbaba birbirlerinin rollerini yapmamalı ya da rol değişikliklerine gitmemeli.

12.  Doğrular her zaman ve her yerde aynı ise yanlışlara verilecek tepkilerin de her zaman ve her yerde  aynı olmalı.

13.  Bu çocukların her istediklerini almama ve ikili davranışlara müsaade edilmemesi konusunda işbirliği içinde olunmalı.

14.  Çocukların olumsuz davranışlarına karşı disiplin adına tutarlı olunmalı ve birlikte tepki gösterilmeli.

15.  Çocuğa verilecek ödül ve cezalarda kararlı ve tutarlı olunmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder