İller

19 Kasım 2022 Cumartesi

Panik Ataklar Başarıyla Tedavi Edilebiliyor

Günümüz toplumunda yaygın olarak gözlemlenen panik atak, hem iş yaşamını hem de özel hayatı olumsuz etkiliyor; panik ataklarda tedavinin uzman klinik psikologlar tarafından ilerlemesi öneriliyor.

Özel Egepol Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Ege Ece Birsel, panik atağın ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan korku ve huzursuzluk hissi ile birlikte fiziksel belirtilerin de yaşandığı kısa süreli nöbetleri olduğunu söyledi.

Panik atağın hem psikolojik hem de fizyolojik bazı belirtilerle kendini gösterdiğini belirten

Uzm. Klinik Psikolog Birsel, “Panik atak belirtileri yaklaşık 15 dakika kadar bir süre içinde artarak en yoğun noktaya ulaşır ve birey hiçbir şey yapmasa da yavaş yavaş azalır. Panik atak sırasında kişide bazı fiziksel belirtiler ortaya çıkar ve çok yoğun bir şekilde hissedilir. Bu belirtiler, kalp çarpıntısı, artan kalp ritmindeki hız, soğuk soğuk terleme, nefes darlığı ya da boğuluyormuş hissi, nefes alış verişinde düzensizlik, göğüste ağrı ya da baskı hissi, mide bulantısı ya da mide de kasılmalar, bireyin panik atak sırasında çevresindeki ortamı algılamakta zorlanması ya da çevresinin kendisine yabancı gelmesi, üşüme, ürperme, ateş basması ve yaşadığı bu fiziksel belirtilerle birlikte kontrolünü kaybedeceğini düşünmesi ya da bedensel belirtileri başka bir rahatsızlığa atfetmesinden kaynaklı ölüm korkusu yaşaması gibi belirtilerdir. Eğer bu belirtilerden en az 5 tanesi yaklaşık 15 dakikalık zaman diliminde yaşanıyorsanız ve bu ataklar aralıklı zamanlarda nöbetler halinde geliyorsa biz buna panik atak diyoruz” bilgisini verdi.

PANİK ATAK, TRAVMATİK BİR DURUM HALİNE GELEBİLİYOR

Her panik atak geçiren kişinin, panik bozuklukluğu olduğu anlamına gelmediğine dikkat çeken

Uzm. Klinik Psikolog Ege Ece Birsel, “Panik atak sırasında birey yaşadığı yoğun korku ve kaygı ile birlikte yaşadığı o anla ilgili felaketleştirici düşünceler yaratır. Örneğin; panik atak sırasında yaşadığı kalp çarpıntısını “kalp krizi geçiriyorum” diye yorumlar. Yaşadığı panik ataklara getirdiği bu felaketleştirici yorumlar bireyin panik atak sırasında bedensel belirtilerinin daha fazla artmasına sebep olur ve bedensel belirtilerin artması bireyin kaygısının artmasına da sebep olur. Bu durum bireyde yoğun bir korku ve dehşete sebep olur ve panik atak birey açısından artık bir travmatik bir durum haline gelir. Yaşanan her panik atak panik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmemektedir. Panik bozukluk ruhsal bir rahatsızlıktır. Panik atak ise tek başına ruhsal bir rahatsızlık değildir. Ani ve beklenmedik bir anda yaşanan panik ataklar bireyde yoğun bir beklenti anksiyetesine sebep olur.

Böyle bir durumda internetten bu semptomları araştırmak ve panik atak geçirme korkusu sebebi ile bireyin günlük hayatına devam etmekten uzaklaşması yaşanan durumu daha problematik hale getirecektir. Böyle bir durum yaşadığınızda öncelikle semptomlarınıza yönelik bir hekim kontrolünden geçmeniz ve sonrasında da uzman bir klinik psikoloğa başvurmanız yararlı olacaktır” diye konuştu.

TEDAVİ BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Panik ataklar ve panik bozukluk tedavisinde uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminin başarılı sonuçlar verdiğini kaydeden Uzm. Klinik Psikolog Ege Ece Birsel, sözlerini şöyle sürdürdü: Burada bireyin farkındalığına, tedaviye olan uyumuna ve terapistin kendisine önerdiği tavsiyeleri uygulayabilmesine göre psikiyatri ile birlikte ilerleyen bir psikoterapi süreci ya da yalnızca psikoterapi ile sürdürülen bir tedavi süreci uygulanır. Panik bozukluk tedavisinde bilişsel davranışçı terapi oldukça etkili ve oldukça başarılı bir yöntemdir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemi kişiye ve semtomlarına yönelik bir formülasyonu olan, daha çok davranış üzerine ve işlevsiz düşünceler üzerine çalıştığımız bir yöntemdir. Bireyin panik atak geçirirken yaşadığınız kısır döngüden çıkmanıza yardımcı olacak olan bu psikoterapi yöntemi, tekrar panik atak yaşamasını da önlemeye yöneliktir. Panik bozukluk tedavisinde psikoterapi almak oldukça etkili ve oldukça başarılıdır. Panik atak tedavisi için mutlaka bir uzmana danışmalısınız” (BSHA) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder