Türkiye deprem felaketi ile sarsıldı. 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki deprem, 10 ilde yıkımlara can kayıplarına neden oldu. Açıklanan son resmi rakamlara göre 3 bin 381 kişi can verdi. 5 bin 775 bina yıkıldı, 20 bin 426 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmalarında yaşanan organizasyonsuzluk hakkında bölgede bulunanlar seslerini duyurmaya çalışıyor. Ülkenin her yerinde ekipler deprem bölgelerine gitmek için seferber oldu.
İzmir Askeri Hastane Havaalanı’nda deprem bölgelerine gitmek üzere bekleyen ekipler gidişlerde de sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) ulaştığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Nursel Yücesoy, “Bir grup gitti biz şu an beklemedeyiz. Ulaşılmayan ve hiç AFAD’ın gitmediği o kadar çok enkaz olduğu haberlerini alıyoruz ki insanlar kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Enkaz başları bomboş şeklinde bilgiler alıyoruz. Arama kurtarma ekibi sağlanması konusunda bir koordinasyonsuzluk söz konusu. Donan bebekler var. Bu tablo çok korkunç. Elimizden geleni yapıyorsunuz ama inanılmaz bir organizasyonsuzluk söz konusu. İzmir’den gidip de deprem bölgelerinde yerlerine ulaşamayan arkadaşlarımız var. Teknik malzeme ihtiyacı enkaz kaldırma çalışmaları için çok fazla. Yüzlerce binlerce enkazın başıboş. Özellikle ilçelerde durum çok vahim olduğu bilgisini alıyoruz. Hatay’a bir ekibimiz bu sabah intikal etti. Hastane binası çok kötü durumda hala da sallantılar sürdüğü için girilemiyor. Bahçesine bir çadır kurulmuş orada gelen yaralılara müdahale etmeye çalışıyorlar. Çadırın birinin morga dönüştürüldüğüne ilişkin bilgi aldık” diye açıklama yaptı.
SES İzmir Üyeleri Hatay’da!
İzmir’den deprem deprem bölgesine sağlık çalışanları gidişleri hızla devam ediyor. 100 kişilik bir ekip bu sabah Hatay merkeze ulaştı. BSHA, Hatay merkezde kurulan yaralılara ilk müdahalenin yapıldığı sahra hastanesine sabah itibariyle giriş yapan SES üyesi E. İle görüştü. SES Üyesi Sağlık Çalışanı, “Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ağır hasarlı ama Mustafa Kemal Eğitim Araştırma Hastanesi’nde orada şu anda ameliyatlar yapılıyor arkadaşların bir bölümü oraya gittiler. Şehre girdiğimizde gördüğümüz tablo çok içler acısı. Gelen yardım ekiplerinin koordinasyonunda büyük sıkıntılar var. Hatay merkezde kurulan çadırlarda enkazdan çıkarılan yaralılara müdahale etmeye çalışıyoruz. İskenderun’da yıkılan hastane ve içindekilerle ilgili bir bilgi alamadık. Telefonlarda çekmiyor. Şebekeler çekmiyor. İzmir’den 100’ün üzerinde sağlıkçı olarak geldik. Gelişlerin de organize edilmesi gerekiyor” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder