İller

24 Temmuz 2023 Pazartesi

Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?

Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sizler için kalbe iyi gelen besinlerden bahsetti.

Yeteri kadar sizi tansiyondan koruyan, kolesterol dengenizi iyileştiren, şekerinizi fırlatmayan, sizi insülin direnciyle baş başa bırakmayan her besinin kalbinize iyi geleceğini dile getiren Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Tek bir besini kalp besin diye algılamak son derece yanlış. Yani ceviz kalp dostudur, doğru. Ama ne kadar ceviz yediğiniz de önemli. On beş tane ceviz yerseniz ceviz kalp dostu olmaktan çıkar. Kalp düşmanı haline gelebilir.” açıklamasında bulundu.

Kalbe İyi Gelen Besinler Arasında Sebzeler Bulunuyor

Özellikle kırklı, ellili yaşlardan sonra ne kadar çok sebze ağırlıklı, bitkisel protein ağırlıklı beslenirseniz, hayvansal besinler yerine, bitkisel besinleri tercih ederseniz, yağ seçimlerinizi zeytinyağından yana kaydırır ya da zeytinyağı-tereyağı oranını üç birim zeytinyağı bir birim tereyağı gibi ayarlayabilirseniz kalp açısından kendinizi daha şanslı hale getirirsiniz.

Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?
Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?

Kalp sağlığını yalnızca beslenmeye bırakmanın son derece büyük bir hata olduğunu ifade eden Prof. Dr. Müftüoğlu, “Kalbinizin sağlam olmasını istiyorsanız ne yediğinizden çok ne yaptığınıza dikkat edin. Egzersiz yapmayan bir insanın kalbi sağlıklı kalamaz.” şeklinde konuştu.

Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?
Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?

“Kalp krizi önlenebilir bir problemdir.”

Müftüoğu’nun, gençlerin kalp krizi geçirince niye kolay kaybedildiğine dair sorulan soruya cevabı şöyle oldu: “Çünkü krize giren kalbin yedek damarı yok. Yani kollateral damarlar dediğimiz yan yollar yok. İki tane, dört tane, beş tane ana yol var. O yollardan ana yolunun özellikle bir tanesi kalbin %75’ini besleyen neredeyse sol ön inen damar o damar tıkandığı anda genç birini kurtarmak çok zor.

Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?
Kalbe İyi Gelen Besinler Neler?

Yaşlı insan, damarları yavaş yavaş daralan insanlarda yeni kollateral damarlar açıldığı için onların krizlerinde o yan damarlar, yan yollar, yedek yollar devreye girdiği için ölüm ihtimali biraz daha azalıyor. Ama çok daha önemli şey şu: Kalp krizi önlenebilir bir problemdir, damar sağlığı problemidir birinci planda. Dolayısıyla tek bir problem gibi düşünmeyip, çoklu problemlerin, şeker hastalığının, hipertansiyonun, kolesterol yüksekliğinin, trigliserit fazlalığının, kilo fazlalığının, insülin direncinin kesiştiği bir kavşak gibi düşünmemiz lazım.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder