Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında memur ve emekli zammı konusunda kararın Çarşamba günü enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından verileceğini ifade etti. Asgari ücret zammı sonrası memur maaşının asgari ücretin ve kamu işçisi maaşının altında kalmasıyla meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları hükümete çağrıda bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı ifade edildi. Seçimlerden sonra göreve gelen yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak açıklamasında bulundu. Ancak memur artan enflasyon karşısında seçim öncesi telaffuz edilen 22 bin TL sözünün bir anlamı kalmadığını, paranın eridiğini pul olduğunu haykırıyor. En düşük memur maaşının yoksulluk sınırında olması konusunda açıklamada bulunan meslek örgütleri, yetkili sendika Memur-Sen’e de eleştirilerde bulunarak memuru toplu iş sözleşmesi masasında mağdur etmemesi yönünde çağrı yapıyor.
Memur-Sen 22 Bin TL’den Şaşmıyor!
Yetkili sendika Memur-Sen seçim öncesi iktidar partisinin en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak sözünün bugünkü enflasyon ve kur oranlarıyla hala devam etmesine, tüm meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen herhangi bir eleştiride bulunmuyor. Bakan Işıkhan’ın seçim sonrası yinelediği rakam olan 22 bin TL’ye itirazlar devam ederken, yetkili sendika 22 Bin TL’nin arkasında duruyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın dün yaptığı açıklamada memur maaşları ile ilgili meclise gelmesi beklenen düzenlemenin memnuniyet çemberini genişletmesini, 3 Temmuz’da açıklanması beklenen Haziran ayı enflasyon verileri, Kurban Bayramı ve fiyat raporlaması nedeniyle 5 Temmuz’a ertelendiğini ve yılbaşından itibaren 5 aylık süreçte enflasyonun %15,26 ve enflasyon farkının ise %6,72 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Yalçın, 5 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamları ile 6 aylık enflasyon farkının netleşmiş olacağını, Meclise gelmesi beklenen ‘en düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracak düzenlemenin dışında tutulması gereken 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan %6 artış ve enflasyon farkının, çalışanlar arası ücret adaleti konusunda yeni tartışmaların önüne geçmede önemli katkı sunacağını söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın açıklamasına şöyle devam etti: “Aynı zamanda yapılacak düzenleme; Ocak ayında olduğu gibi refah payı olarak verilmeli, enflasyon farkında dikkate alınmamalı, siyasi irade tarafından da ifade edilen ‘kamu görevlilerine kira yardımı’ hususu ve ‘1. Dereceye 3600 Ek Gösterge’ konusu da çözüme kavuşturmalıdır. Maaş ve ücret artışları, muafiyet ve ilave düzenleme gibi önemli adımların atıldığı ve farklı başlıklar üzerinden birçok kesimi ve alanı ilgilendiren uygulamaların hayata geçirildiği 2023 yılı; alım gücünü yükseltecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak, eksiklikleri giderecek ilave tedbirler ve iyileştirmelerle Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde tamamlanacağına inanıyorum.”
Memurlar Eylem Hazırlığında: ‘Tencerende Taş değil Aş Kaynasın’
Nefesler tutuldu memur ve emekli maaşında son viraj! Memur-Sen’in 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde en düşük memur maaşının 22 Bin TL’den fazla olması, memur maaşının yoksulluk sınırının üstünde olması gibi bir talebi olacağına dair bir sinyal verilmiyor! Meslek örgütleri yarınki ‘Tencerende Taş değil Aş Kaynasın’ eylemi hazırlığındayken, memur sendikalarının talepleri en düşük memur maaşının yoksulluk sınırı üstünde olmasını talep ediyor. Sağlık memurları 7. Toplu İş Sözleşmesi’nde belirlenecek en düşük devlet memuru maaşına yönelik taleplerini açıklamaya devam ediyor.
Büro-İş Sendikası: Çekilin Önümüzden, Açın Masayı, Alalım Hakkımızı!
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, memur maaşının en az net 22 bin TL sözü verildiğinde doların 19.5 lira olduğunu, şimdi 26 liraya yükseldiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Dolar daha da artacak. Gıda, kira, ulaşım her şey almış başını gitmiş, yanına yaklaşılmıyor. ENAG’ın açıkladığı aylık enflasyon oranı yüzde 8,54 ve altı aylık 50,53 düzeyinde gerçekleşmiştir. TÜİK ise araya bayram girmesi dolayısıyla 5 Temmuz’da açıklayacak. Şimdiye kadar yaptığın gibi aklından geçeni açıklayabilirdin. Bir önemi yok. Memura 40 Bin TL.” Hamzaçebi, yetkili sendika olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın ‘Memurlarda derin bir nefes alıp bir ‘ohh’ deyip rahatlama söz konusu’ sözlerine tepki gösterdi: “Memur-Sen Genel Başkanı çıkmış “’Memurlarda derin bir nefes alıp bir ‘ohh’ deyip rahatlama söz konusu” diyor. Emeğe saygısı yok; Kamu çalışanının temsilcisi değil de kamu çalışanının düşmanı gibi ifade içinde. Kamu çalışanının off çekmediği gün yok, çalışan yoksullukta eşitlendi, haberi yok… En düşük devlet memuru maaşı yoksulluk sınırı olan 31.185 TL’nin üstünde olmadığı sürece kamu çalışanına gün yüzü yok.Varlığınız zarar ziyan; Çekilin önümüzden, açın masayı; alalım hakkımızı. Gölge etmeyin, kamu çalışanını refah seviyesine taşıyalım. Size düşen artık yolumuzdan çekilmektir, kamu çalışanlarına düşen ise istifa edip bu sendikayı yetkisiz, bu kifayetsizi ‘sessiz’ kılmaktır.”
HEP-SEN: En Düşük Memur Maaşı 35 bin TL Üzerine Çekilmelidir!
Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) en düşük devlet memuru maaşının 35 bin TL üzerine çekilerek hiçbir devlet memurunun yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilmemesi yönünde çağrıda bulundu. HEP-SEN 6 aylık enflasyon farkına istinaden zam yapılması uygulamasına son verilerek aylık enflasyon üzerinden her ay maaşların güncellenmesi taleplerini kamuoyuyla paylaşarak, enflasyon düzenlemesinin 2024 yılının ilk 6 ayının sonunda yüzde 20, ikinci altı ayın sonunda yüzde 25, 2025 yılının ilk 6 ayının sonunda ise yüzde 35 zam yapılması talebini iletti. 6 aylık süreçlerdeki ilgili zam oranlarının dolar kuru üzerinden hesaplandığında daha az bir maaşı getiriyorsa değer farkının her bir memurun maaşına yüzde 100 oranında yansıtılması belirtildi.
SES: İnsan Onuruna Yaraşır Bir Ücret Talebimiz Net 40 Bin TL!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) kamu emekçilerinin açlık sınırında olduğunu sefalet koşullarında yaşamaya mahkum edildiğini belirterek, “kamu emekçilerinin talebi net 40 Bin TL olan yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret! İnsan onuruna yaraşır, insanca çalışma koşullarının sağlandığı bir ücret ve çalışma yaşamı” taleplerini iletti. SES İzmir Şubesi tarafından bayram öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasında memur zammı ile ilgili şunlar söylendi: “14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri geride kaldı. Seçim sürecinde farklı gündemlerle perdelenmek istense de geçim derdimiz sürüyor. Zamlar, hayat pahalılığı, eriyen ücretlerimiz, maaşlarımız temel gündemimiz olmaya devam ediyor. Bilindiği üzere seçim yarışını kazanan mevcut iktidar seçim öncesinde bize çeşitli vaatlerde bulundu, sözler verdi. Yılın başında maaşlarımıza enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve refah payı toplamı olarak yapılan %30’luk artış çoktan eridi. Diğer taraftan “en düşük memur maaşı 22 bin TL’yi bulacak” vaadi döviz kurunda son bir haftada yaşanan rekor atış ile daha şimdiden dolar cinsinden 200 dolar (%20) erimiştir. Döviz kurunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını, dolayısıyla vaat edilen maaşların daha cebimize girmeden yeni zamlarla, enflasyonla eriyeceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yoktur. Buradan yüksek sesle bir kez ifade ediyoruz. Temel tüketim maddelerine gelen zamlar katlanılabilir olmanın ötesine geçti. Doların yükselmesiyle tetiklenen zamlar, âdete iğneden ipliğe sağanağa dönüştü. Canımızı yakıyor. Ev kiraları kontrolsüz bir hızla yükseliyor. Ulusal basında da görüldüğü gibi Sağlık emekçileri aldığı ücretin üç birini hatta bazen yarısını kiraya veriyor. Oysa elimize geçen ücretler her gün değersizleşiyor. Artık bıçak eti çoktan geçti kemiğe dayandı. Patronların ve sermayenin yarattığı krizi hayatımızı aç geçirerek ödemek istemiyoruz.”
Birlik Sağlık-Sen: Para Pul Oldu Memura 33 Bin Üstü Maaş İstiyoruz!
Memura 22 bin TL değil, yoksulluk sınırı olan 33 bin TL üstünde maaş taleplerini dile getiren Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Son yapılan toplu sözleşmelerde sarı sendikaların kazanım olarak reklamını yaptığı, ayakta alkışladığı ‘buçukluk’ zamlar ve yanlış ekonomi politikalarında inatla ısrar edilmesi sonucunda ülkemizin içine düştüğü ağır enflasyon ortamı nedeniyle günden güne hızla eriyen alım gücü karşısında memur ve memur emeklilerinin talebi, maaşlarına insanca yaşamalarını mümkün kılacak oranda artıştır. Bilindiği gibi, 2023 toplu sözleşme zammı, ocak ayı için yüzde 8, temmuz ayı için yüzde 6 olarak belirlenmişti. 1 Temmuz itibariyle asgari ücretin 11 bin 402 TL olmasıyla birlikte, pek çok memurumuzun maaşı asgari ücretin altında kalmıştır. Bugün 12 bin 200 TL olan ortalama memur maaşı bile asgari ücret seviyelerindedir. Seçim arifesinde Sayın Cumhurbaşkanının seçim vaatleri arasında yer alan en düşük memur maaşlarının 22 bin TL olacağı sözü önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecektir. Ancak, en düşük memura verileceği ifade edilen 22 bin TL’nin ayrıntıları bile bilinmemektedir. 22 bin TL’lik maaş zammı sözünün bile yoksulluk sınırının çok altında kaldığı, zamanında yaklaşık üç asgari ücret alan memurun maaşı 22 bin TL ile asgari ücretin iki katı bile etmemektedir. Bundan dolayı, asgari ücret ya da, memur maaşlarının artışları reel ekonomik gerçeklere uygun olarak düzenlenmelidir” dedi.
SA-HA DER: Tek Kalemde 34 Bin TL Talebimiz Karşılanmalıdır!
Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SA-HA DER) memur zammı konusunda şu talebini iletti: “Emeğimizin karşılığı olan yoksulluk sınırı üzerinde tek kalem 34 bin TL talebimiz karşılanmalıdır. Kamuda kaybolan maaş hiyerarşisinin eğitim ve tecrübeye göre yeniden düzenlenmesi elzemdir. Emeğimizin ederi yoksulluk sınırının üzerinde belirlenecek temel maaştır. Kademe, derece ve eğitime göre maaş hiyerarşisinin düzenlenmesi gerekiyor. Vasıfsız temizlik işçisi nitelikli iş yapan memurdan daha fazla ücret alamaz! Kamuda geçen yıldan beri nefes alan, ay sonunu düşünmeden geçiren, kira, market, pazara para yetirebilen tek bir kamu memuru yok.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder