Türk Hemşireler Derneği (THD) 6 Şubat Depremleri’nin ardından başlattığı, gönüllük esası yürüttüğü çalışmalarına devam ediyor. Depremzedelere ve bölgede bulunan sağlık çalışanlarına ilk günden bu yana destek olan THD, Kurban Bayramı’nda da Adıyaman’da derneğe tahsis edilen konteynerde gönüllü hemşireler tarafından depremzedelerin yanında bulundu. THD Başkanı Azize Atlı Özbaş, deprem bölgesinde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin Bilim Sağlık Haber Ajansı’na bilgi verdi. THD Başkanı Atlı, “Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da Adıyaman’da depremzede halkımız ve sağlık çalışanlarımızla bir aradaydık. Kamu desteği, halk desteği, STK ve resmi kuruluşların desteği ile deprem ili Adıyaman’da ihtiyaç olduğu sürece bulunacağız. Temizlik, hijyen eğitimleri ve malzemeleri desteğinin yanı sıra halk sağlığı eğitimleri konusunda da bölgedeki vatandaşlarımızı bilgilendirme çalışmaları yürütüyoruz. Konteyner ziyaretleri yaparak ihtiyaçları not alıyor, destek çıkıyoruz. Ayrıca gençlerimizin talepleri üzerine eğitim alanında da elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. THD gönüllüleri kendi yıllık izinlerinden kullanarak deprem bölgesinde bulunuyor” dedi.
THD, Uyuz ve Bit Salgını Konusunda Koordinasyonu Sağladı
THD Genel Sekreteri Merve Erdoğan Erener de deprem bölgesindeki çalışmalara ve mevcut duruma ilişkin detaylı bilgi verdi. Erener, “Adıyaman’daki çalışmalarımıza THD olarak gönüllülük esasıyla devam ediyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte bölgede yaşam koşulları çok daha zorlaşmış durumdaydı. Konteyner kentte klima takılma çalışmaları gerçekleştirildi. Gündüz şartlarında konteynerlerde bulunan vatandaşlar daha çok akşam saatlerinde dışarı çıkabiliyorlar. Mayıs ayı ve Haziran ayı başlarında halk sağlığı anlamında sıcaklıklar arttıkça ve su sıkıntısı yaşanmaya başlayınca uyuz ve bit vakalarında bir takım artışlar tarafımızdan gözlenmiştir. Bu anlamda broşürler hazırladık ve tek tek herkese dağıtarak bilgilendirme çalışmaları düzenledik. Tespit edilen vakalar için Halk Sağlığı Müdürlüğü ve sağlık ocağıyla iletişim kurarak koordinasyon sağladık. Şampuan, tarak ve diğer malzeme teminlerini gerçekleştirdik. Uyuz ve bit salgınından korunma ile ilgili de eğitimler düzenledik. Bizim bulunduğumuz konteyner kent bölgenin en büyük konteyner kentiydi. Uyuz konusunda bir kontrol sağlanmış durumdaydı. Ancak diğer konteyner kentlerdeki duruma ilişkin herhangi bir bilgi veremiyorum” diye konuştu.
Konteyner Kentlerde Bebeklere Bez ve Mama Tedariki Artırılabilir
Genel Sekreter Merve Erener, Adıyaman’da birinci basamak sağlık hizmeti sunulan sağlık ocağının kapatılması sürecinde THD olarak destek sunduklarını, ardından sağlık ocağı açılınca, sahayı tanıdıkları için birinci basamaktaki sağlık çalışanları ile koordineli bir şekilde çalışmalar yürütmeye başladıklarını ifade etti. Hasta takibi ve tedavi hizmetlerinin sağlık çalışanı tarafından yürütülürken, THD gönüllülerinin de sağlık eğitimi, koruyucu geliştirici davranış eğitimlerini üstlendiklerini vurguladı. Erener, “Bizler uzun süredir bölgede olduğumuz için diğer kurumlara, örneğin AFAD’a anne çocuk kısmında bez, mama gibi ürünlerin temininde, bizzat kişilere ulaştırmada destek veriyoruz. Konteyner kentlerde bebeklere bez ve mama konusunda daha fazla destek yardım eli uzanması gerekmektedir. Bunu belirtmek isteriz. Hızla tüketildiği için su, ıslak mendil, hijyen malzemesi, 4-5 numara bebek bezi ihtiyacı gözlemledik. Bebek maması konusunda da bazı yabancı marka mamalar geliyor. Devam sütlerinde de aynı şekilde bir durum var. Bu anlamda ailelerin aşina oldukları markalarda yardımlar yapılır ise bu daha iyi sonuç verecektir. Adıyaman’da hizmetler kamu ile işbirliği çerçevesinde yürütülüyor” şeklinde bilgiler verdi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder