Millî Eğitim Bakanlığı, 9 Eylül 2023 tarihli ve 32304 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi kapsamında yazılı ve uygulamalı sınavlar için detaylı bir kılavuz yayımladı. Bu kılavuz, sınavlara dair usul ve esasları içermekte olup, ülke genelinde, il, ilçe ve okul düzeyinde yapılacak sınavlar hakkında kapsamlı bilgiler sunmaktadır.
Kılavuz, öğrencilerin katılacağı sınavların türleri, yazılı sınavların düzenlenme şekilleri, okul sınavlarında kullanılacak soru türleri, mazeret sınavları, dinleme ve konuşma sınavları, geri bildirim ve analiz süreçleri, kısa süreli sınavlar, ilkokullarda ölçme ve değerlendirme, Türkçenin doğru kullanımı, kaynaştırma yoluyla eğitim gören öğrencilerin sınavları gibi birçok konuyu ele almaktadır.
Eğitimde Yol Gösterici: Yeni Sınav Kılavuzu Detayları
Kılavuz, öğretmenlere ölçme ve değerlendirme konularında rehberlik etmekte olup, sınav süreleri, öğrenci katılım kuralları ve sınavların yapıldığı tarihler gibi önemli konulara ışık tutmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin bir günde kaç sınava girebileceği, zorunlu durumlarda ek sınav uygulamaları gibi detaylar da kılavuzda belirtilmiştir.
Ülke genelinde düzenlenecek ortak yazılı sınavlar, içerikleri ve düzenleme şekilleri Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek ve öğretim yılı başında kamuoyuna duyurulacaktır. Ayrıca, doğal afet veya başka mücbir sebeplerle sınavların yapılamaması durumunda sınav tarihlerinde değişiklik yapılabilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiştir.
Kılavuz, uygulamalı derslerin sınavlarını da ele alarak beden eğitimi, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik gibi derslerdeki sınavların tüm şubelerde aynı kazanım ve becerilere dayalı olarak yapılacağını belirtmektedir. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin ortak sınavlara katılımı, mazeret sınavları ve bu öğrencilere yönelik ölçme araçlarında Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacaktır.
Geri bildirim ve analiz süreçlerinin önemine vurgu yapan kılavuzda, sınav sonuçlarına dayalı olarak öğrencilere bireysel geri bildirim verilmesi, eksikliklerin belirlenmesi ve telafi eğitimlerinin planlanması hususlarına özellikle dikkat çekilmektedir.
Yeni Kılavuz: İlkokullarda Değerlendirme ve Sınav Süreçleri Detaylandırıldı”
İlkokullarda sınav saati uygulamasının kaldırılması, öğrenci gelişiminin sürekli takip edilmesi ve süreç odaklı değerlendirmenin esas alınması konularında da kılavuzda detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Sonuç olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı bu kılavuz, eğitim camiasına sınav süreçleri hakkında açıklık getirerek, öğrenci ve öğretmenlere rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Kılavuzun detayları, öğrenci başarısının takibi ve eğitim sisteminin etkinliği açısından önem taşımaktadır.(BSHA-Bilim Sağlık ve Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder