İller

20 Haziran 2024 Perşembe

BM SKA 2024 Raporu: Türkiye’nin Sorunları Kronik!

Sağlıkta Şiddete Tepki!

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma (SKA) 2024 Raporu, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye 17 kalkınma hedefinin hiçbirinde başarı sağlayamadı. Raporda, “Cinsiyet Eşitliği”, “Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” hedeflerinde Türkiye’nin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Türkiye SKA Sıralaması

Ayrıca BM Raporu’nda sağlıklı kaliteli yaşam konusunda da hedefleri yerine getiremediği belirtildi. Nitelikli sağlık ve kaliteli yaşam noktasında SKA amaçlarının yalnızca yüzde 16’sında ilerleme kaydedildiği, geri kalan yüzde 84’ünde ise ya sınırlı ilerleme sağlandığı ya da gerileme yaşandığı vurgulandı. Birgün’den Deniz Güngör’ün haberine göre; Türkiye, SKA sıralamasında 167 ülke arasında 70.5 puanla 72. sırada yer aldı. Bu sıralamada Türkiye’yi sırasıyla Mauritius, Kolombiya, Ekvador, Surinam ve Jamaika takip etti. Rapora göre, Türkiye’nin 17 SKA hedefinden hiçbirinde başarı sağlanamazken, 7 hedefte majör zorluklar, 8 hedefte ise ciddi zorluklar devam ediyor.

Öne Çıkan Sorun Alanları

“Yoksulluğa Son” hedefinde Türkiye’nin ciddi zorluklar yaşadığı ve ivmenin yalnızca orta düzeyde artış gösterdiği belirtiliyor. “Açlığa Son” hedefinde de benzer şekilde ciddi zorluklar yaşanırken, ivme durgun bir şekilde devam ediyor. “Nitelikli Eğitim” ve “Cinsiyet Eşitliği” hedeflerinde majör sorunlar yaşanmakta ve ivme durgun seyrediyor. Raporda ayrıca, “İklim Krizi Eylemi” hedefinde hiçbir ilerleme kaydedilmediği ve bu konuda da majör sorunlar yaşandığı vurgulanıyor. “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” ile “Eşitsizliklerin Azaltılması” hedeflerinde de benzer şekilde sorunlar devam ediyor.

SDSN Başkanı Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs’in Görüşleri

Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) Başkanı ve raporun başyazarlarından Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs, raporda şunları ifade etti: “1945 yılındaki BM’nin kuruluşu ile 2100 yılı arasındaki yolun ortasında, işlerin olağan akışına güvenemeyiz. Dünya, korkunç ekolojik krizler, artan eşitsizlikler, yıkıcı teknolojiler ve ölümcül çatışmalar gibi büyük küresel zorluklarla karşı karşıya; bir dönüm noktasındayız.”

Basın Özgürlüğü ve Kadın Temsiliyeti

Raporda, dünya genelinde basın özgürlüğünün düşüşte olduğu belirtilirken, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 100 üzerinden 31.6 puan aldığı ifade edildi. Türkiye’de basın özgürlüğü ve Meclis’teki kadın milletvekili oranı konularında da majör sorunların devam ettiği ve bu alanlarda ilerleme kaydedilemediği vurgulandı. TBMM’deki kadın milletvekili oranının yüzde 19.9 olduğu belirtilen raporda, bu oranın durağan seyrettiği ve ciddi sorunların sürdüğü kaydedildi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder