Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Emrah Şahin, yaptığı basın açıklamasında, “Aile hekimliği sistemi, birinci basamağın temelidir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin, erken teşhisin ve toplum sağlığının en önemli ayağı aile hekimleridir” dedi.
Şahin sözleri söyle sürdürdü, “Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve sahada büyük tepkiyle karşılanan bu eziyet yönetmeliği aile hekimlerini destek yerine köstek olmuştur. Kasım 2024 tarihli düzenleme ile başta son 6 daha sonra 1 yıla çıkarılan asm ye başvurmayan hastadan kesinti yapılması hangi masada hangi akla hizmet olarak karşımıza gelmiştir Bu maddeyi yönetmeliğe koyan yöneticiler kendi aile hekimlerine en son ne zaman başvurmuştur. Aile hekimine başvurmayan hasta sebebiyle hekim neden cezalandırılmıştır. Bir hastanın aile sağlığı merkezine başvurup başvurmaması hekimlerin kontrolünde değildir. Sorunlar Bu yönetmelik ile sürekli artmıştır. Antibiyotik, antiinflamatuar ve proton pompa inhibitörü (PPI) ilaçların belirlenen oranların üzerinde yazıldığı gerekçesiyle aile hekimlerinin kesinti yapılmaktadır. Hekimin Reçetesine müdahale kabul edilemez. Her hastanın klinik ihtiyacı farklıdır. Hekimin tıbbi takdir yetkisini kısıtlayan ve gelir tehdidi oluşturan bu yaklaşım mesleki bağımsızlığı zedelemektedir. Son dönemde MHRS randevu yükü de tamamen aile hekimlerinin üzerine bırakılmıştır. İkinci ve üçüncü basamağa erişimde yaşanan sorunların çözümü yine aile hekimlerinin omuzlarına yüklenmiştir”

AİLE HEKİMLİĞİ SEKRETERYA HİZMETİ DEĞİLDİR
Poliklinik hizmeti, izlem, aşılama, rapor , koruyucu sağlık hizmetlerinin yanında bir de yoğun MHRS yönlendirme ve randevu organizasyonu eklenmiş ciddi bir iş yükü oluşturmuştur. Şunu bilin Aile hekimliği bir sekreterya hizmeti değildir. Geçtiğimiz hafta deprem bölgesinde yaptığımız ziyaretlerde sahadaki özveriyi yerinde gördük. Konteyner aile sağlığı merkezlerinde, zorlu fiziki şartlara rağmen aile hekimlerimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Tüm eksikliklere rağmen vatandaşını yalnız bırakmayan bir meslek grubundan söz ediyoruz. Bu fedakârlığa karşılık cezalandırıcı düzenlemeler kabul edilemez. Biz Hekim Birliği Sendikası olarak açıkça ifade ediyoruz: Aile hekimliği sistemi baskıyla değil destekle güçlenir. Kasım 2024 tarihli bu eziyet yönetmeliğindeki maddeler geri çekilmeli; gelir kesintilerine dayalı uygulamalardan vazgeçilmelidir. Aile hekimlerinin mesleki bağımsızlığı korunmalı, iş yükü adil şekilde düzenlenmelidir. Birinci basamak güçlenmeden sağlık sistemi ayakta kalamaz” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder