İller

15 Aralık 2019 Pazar

Asya borsaları, Faz 1 anlaşmasının beklentileri karşılamamasıyla karışık seyrediyor

     Asya borsalarında endeksler, Cuma günü duyurulan ve hafta sonunda bir miktar daha ayrıntıları netleşen ABD-Çin ticaret anlaşmasının, özellikle son haftalarda büyük bir dalgalanmaya yol açan beklentileri tam olarak karşılamadığının görülmesinin ardından,  dar bantta karışık seyir izliyor

    Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi  yüzde 0.03 kayıpla 24,016.57 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.24 artışla 2,974.79 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi  yüzde 0.37 kayıpla 27,584.25 puandan işlem görüyordu.

     Cuma günü ABD ve Çin’in sınırlı bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmaya vardığının açıklanmasıyla oluşan olumlu hava, anlaşmanın detaylarının açıklanıp,, içeriğin beklentilerin altında kaldığının görülmesiyle, son dönemdeki rallinin ardından piyasalarda yataya yakın dar bantta dalgalı seyir izlenmesine yol açtı.

    ABD, üzerinde uzlaşılan anlaşmaya göre 250 milyar dolarlık Çin malına uygulanan yüzde 25 ek gümrük vergisinin değişmeden kaldığını, 120 milyar dolarlık Çin malına uygulanan yüzde 15 verginin ise yüzde 7.5’e indirileceğini, 15 Aralık’ta yürürlüğe gireceği duyurulan yaklaşık 160 milyar dolarlık Çin malına yönelik yüzde 15 ek verginin ise uygulanmayacağını açıkladı.

   ABD Ticaret Bakanı Lighhizer, Çin’in ABD tarımsal alımlarını iki yıllık bir dönemde önceki seviyelerden 32 milyar dolar artıracağını ifade etti (ABD 50 milyar dolarlık alım talep ediyordu). Çin ayrca fikri mülkiyetin korunması konusunda mevzuatta düzenleme yapmayı, teknoloji transferi  şartını ve Çin firmalarına devlet desteklerini kaldırmayı kabul etti. Çin ayrıca ABD menşeli otomobillere uygulanacağını açıkladığı yüzde 25 vergiyi uygulamaya almadı.

   Öte yandan, Çinli yetkililer ABD’nin daha fazla indirim yapacağını açıklamakla birlikte detay vermedi. Çin’in, rekabet amaçlı devalüasyonlardan kaçınmayı taahhüt ettiği de ifade ediliyor. Bununla birlikte henüz anlaşmanın imzalanmaması, imzalanacağı yer ve zaman konusunda bir bilgi olmaması da bir miktar belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

    ABD Cuma günü ilk açıklamasında önceliğin Faz 1 anlaşmasının imzalanması olduğunu, hemen ardından Faz 2 için görüşmelerin başlayacağını ama anlaşmanın hayata geçmesi için Faz 1’in uygulamasının görüleceğini belirtmişti. Faz 2 görüşmelerine ne zaman başlanacağı da belirsizliğini koruyor.

  
    Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder