İller

16 Aralık 2019 Pazartesi

Asya borsaları ticaret iyimserliğiyle New York endeklerindeki ralliye iştirak etti

 

    Asya borsaları,ABDIle Çin arasında uzlaşılan ancak henüz imzalanmamış Faz 1 ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserlikle, dün New York Borsası'nda yaşanan yükselişe ayak uydurarak yükseldi.

   Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi yüzde 0.45 artışla 24,060.12 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1.51 artışla 3,028.568 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1.37 artışla 27,884.60 puan seviyesindeydi.

   Piyasa uzmanları genel olarak  2019'ailişkin risklerin bertaraf edildiğinin düşünüldüğünü ve genelde 2020'nin fiyatlandığını ifade ediyor.

   Uzmanlar hareketlilikte Çin sanayi üretimi ve perakende satışlarının da etkili olduğunu kaydediyor.

   Çin’in dün açıklanan Sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin de iyimserlikte etkili olduğu ifade ediliyor.  Kasım ayında Çin sanayi üretimi yüzde 6.2 büyüdü. Ekim ayında 4.7 artan sanayi üretiminin Kasım ayında yüzde 5 artması bekleniyordu.

   Bununla birlikte Çin’in Kasım perakende satışları yüzde 8 artarak yüzde 7.6 olan artış beklentisinin üzerinde grçekleşti. Ekim ayında perakende satışlar yüzde 7.2 artmıştı.

   Faz 2 diye bilinen daha kapsamlı ikinci anlaşmanın zor olduğu ya da yakın zamanda hiç gerçekleşmeyebileceği görüşünü dile getiriyor.

   Bu kapsamda ABD tarafından Cuma günü yapılan Faz 2 görüşmelerine derhal başlanacağı (herhangi bir yer ve tarih verilmedi) başlanacağı ve Faz 2 için ilk anlaşmanın uygulamasına bakılacağının açıklanması, Faz 1’in çokta uzun ömürlü olmayabileceği ve/veya pamuk ipliğine bağlı olduğu görıyor.üşlerinin dile getirilmsin yol açıyor.

   Anşlaşma hakkında Çin tarafından temkinli açıklamalar gelirken, ABD Ticaret Bakanı hafta sonu verdiği bir demeçte, "herşeyin tamamlandığını" ifade etti.

 

   Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder