İller

10 Aralık 2019 Salı

Asya borsaları, ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizliğin etkisiyle karışık seyir izledi

 

     Asya borsalarında endeksler, 15 Aralık tarihine çok yaklaşılmasına rağmen halen devam eden belirsizliklerin etkisiyle karışık seyir izledi.

     Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi yüzde 0.18 kayıpla 23,366.90 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.15 artışla 2,921.66 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi  yüzde 0.39 artışla 26,539.04 puan seviyesindeydi.

    ABD’nin 156 milyar dolarlık bir dizi Çin malına daha yüzde 15 ek verginin uygulanmaya başlanacağı 15 Aralık tarihine çok yaklaşılmasına karşın, yaptırımın ertelenmesine ilişkin umutlara rağmen, resmi kaynaklardan bunu teyit edici bir açıklama gelmedi.

   Çin Bakan yardımcısı her iki tarafın memnun olacağı bir anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede sonuçlanacağını umduğunu söyledi.

    Öte yandan basında yer alan haberlere göre Başkan Trump, Perşembe günü ticaret müzakerelerini yürüten heyetle bir görüşme yapacak. Görüşmenin ardından Trump’ın 15 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan yaptırımın ertelenip, ertelenmemesi konusunda bir karar verebileceği belirtiliyor.

     Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell'ın, gelecek döneme ilişkin yapacağı açıklamalar bekleniyor. Temmuz, Eylül ve Ekim toplantılarında ard arda üç kez, 25 baz puan faiz indiren Fed’in, Aralık toplantsında ise faizleri değiştirmeyerek, beklemeye geçmesi bekleniyor. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve son 50 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı da bu beklentiyi destekliyor.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder