İller

9 Aralık 2019 Pazartesi

Avrupa’dan önemli veri akışları takip edilecek

Veri akışı bakımından sakin geçirdiğimiz haftanın ilk gününde bu hafta içerisinde yapılacak olan FED ve TCMB toplantılarına yönelik beklentiler fiyatlamalarda ön plandaydı. FED toplantıları öncesinde Cuma günü ABD’den takip ettiğimiz Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı gibi datalardaki olumlu tablo sonrası FED’in bekle gör politikasına devam edeceğine yönelik beklentiler Dolar varlıklarını güçlendirdi ve başta TL varlıkları olmak üzere bir çok para birimi üzerinde baskı yarattı. TL’deki değer kaybının bir diğer nedeni ise Perşembe günü yayınlanacak PPK kararlarına yönelik beklentilerdi. Özellikle enflasyon tarafında yakalanan olumlu tablo sonrasında bankanın daha fazla faiz indirebileceğine yönelik öngörüler güçlü Dolarında etkisiyle TL varlıkları sert satışlara neden oldu. Ayrıca jeopoliitk ve siyasi risklere yönelik gelişmelerde yine kur üzerinde etkiliydi. Özellikle geçen hafta gerçekleştirilen NATO zirvesinde başta S-400 konusu olmak üzere bir çok konunun masada kalması TL tarafında baskı unsuru olan diğer etmenler arasında yer almakta.

Küresel risklerde ise ticaret savaşları cephesinde Çin Ticaret Bakan Yardımcısı, ABD ile yakın bir zamanda iki tarafında onay verebileceği bir ticaret anlaşmasına varmayı umduğunu söyledi. Ancak Honk Kong yasasının imzalanmasıyla birlikte oluşan belirsizlik ortamı devam ediyor. Zira 15 Aralık’ta Çin’e yönelik ek gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu durumda yine ticaret müzakerelerinin önünü kapatan unsurlar arasında yer alıyor. Bugünde yine gerek ABD gerekse Çin cephesinden gelebilecek ekstra açıklamalar fiyatlamalarda rol oynayabilir.

Brexit tarafında ise bu hafta içerisinde yapılacak olan İngiltere seçimlerine yönelik gelen anketler piyasanın gündeminde yer alıyor. Özellikle Muhafazakar Parti’nin, İşçi Partisi karşısında oy farkını yükselttiğine yönelik gelen anketler anlaşmalı bir Brexit ihtimalini artırarak Sterlin varlıklarını güçlendiriyor.

Bugünün ekonomik bülteninde ise Avrupa’dan gelecek veri akışları ön planda olacak. Özellikle İngiltere’den gelecek büyüme, sanayi ve imalat rakamları ile Euro Bölgesi ZEW Endeksleri fiyatlamalarda ön planda olabilir. Öte yandan bu hafta içi yapılacak olan FED, ECB ve TCMB toplantılarına yönelik beklentilerde yine fiyatlamalara dahil olabilir.

EURUSD

Cuma günü ABD’den gelen olumlu veri akışları sonrası satış yönlü işlemlerini artıran parite haftaya tepki alımlarıyla birlikte pozitif açıldı ve tekrardan 1.1075 noktasına yaklaştı. Bu seviye üzerine tekrardan çıkmasıyla birlikte alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu durumda ise 1.1090, 1.1115, 1.1130 ve 1.1160 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1.1075 altında kalıcılıklarda ise tekrardan satış baskısı görebiliriz. Bu durumda ise 1.1060, 1.1045, 1.1020 ve 1.1000 destekleri takip edilebilir.

USDTRY

Bu hafta yapılacak olan FED ve TCBM toplantılarına yönelik beklentiler hafta başında kurdaki volatiliteyi artırdı ve kurda 5.80 seviyeleri test edildi. 5.80 üzeri kalıcılıklarda 5.8260 direnci kırılabilirse kurdaki alış yönlü işlemler hız kazanabilir. 5.80 altında ise ilk etapta 5.77 devamında ise 5.75 desteklerini izleyeceğiz. 5.70’in altında 5.70 noktası hedef haline gelebilir. TL lehine hareketlerin devam edebilmesi içinse bu seviye altında kalıcılık görmemiz gerekli. Ancak bu durumun sağlanması için özellikle jeopolitik ve siyasi risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik daha fazla olumlu ve somut haber akışı görmemiz gerekebilir.

GBPUSD

İngiltere seçimlerine sayılı günler çıkan spekülasyonlar parite fiyatlamalarında ön planda yer almakta. Özellikle son gelen anketlerde Muhafazakar Parti’nin oy farkını açtığına yönelik haber akışları Sterlin varlıklarına değer katarak parite tarafında yukarı yönlü ataklara neden oluyor. Şuanda ise 1.3150 üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1.3300 direnci kısa vadede hedef haline gelebilir. Gün içerisinde ise 1.3190, 1.3215, 1.3240 ve 1.3270 ara dirençleri izlenebilir. 1.3150 altına sarkması halinde ise 1.3125, 1.3100, 1.3075 ve 1.3050 destek seviyeleri izlenebilir.

BRENT PETROL

Küresel taraftaki risklere yönelik haber akışındaki sığlık nedeniyle haftaya yatay bir başlangıç yapan siyah altın 64.00 noktası üzerinde seyrine devam ediyor. Şayet bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemlerine devam edebilri ve ilk etapta 64.40, 64.75, 65.00 ve 65.50 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. 64.00 altına sarkması halinde ise 63.85, 63.60, 63.30 ve 63.00 desteklerini takip edeceğiz.

ONS ALTIN

Değerli Metal ticaret savaşları ve bu hafta yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarına odaklanmaya devam ediyor. Hafta açılışında ticaret savaşlarına yönelik ekstra bir açıklama gelmedi. Bu tarafta tüm dikkatler 15 Aralık’ta yürürlülüğe girmesi beklenen tarifelerin ertelenip ertelenmeyeceği yönünde. ABD tarafı ertelenmesi konusuna sıcak bakmıyor. Şayet 15 Aralık tarihine kadar herhangi bir anlaşma yapılmaz tarifeler devreye girecek. Bu durumda hali hazırda yürütülen ticaret müzakerelerine zarar verebilir  ve güvenli liman varlıklarını ön plana çıkarabilir. Diğer tarafta ise FED/FOMC kararlarına yönelik beklentiler ön plana çıkmakta. Özellikle son gelen olumlu istihdam verileri FED’in elini iyice güçlendirmiş durumda. Bu durumda ticaret belirsizliği ile birlikte yukarı yönlü gitmek isteyen Değerli Metal üzerinde baskı oluşturmakta. Teknik olarak ise aşağı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 1453-1445 bandı önemli görünümünü koruyor. Buranın kırılması satış yönlü işlemleri hızlandırabilir ve ilk etapta 1420 ana desteğini hedef haline getirebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1465, 1468, 1472 ve 1475 dirençleri takip edilebilir. 1475 üzeri kapanışlar ise 1500 noktasını kısa vadede hedef haline getirebilir.

 

Kaynak: Işık FX
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder