İller

8 Aralık 2019 Pazar

BİST-100 Cuma günü 108.869,14 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 9,8 milyar TL

ABD Güçlü İstihdam Verileri Global Piyasalarda Dolar Endeksini Desteklemeye Devam Edecek Mi?


BİST-100 Endeksi Cuma günü 108.352-109.315 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü yüzde 0,19 değer kazancıyla 108.869,14 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 9,8 milyar TL olarak kaydedildi.

USDTRY kuru Cuma günü fiyatlamalarda 5,7433-5,7898 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,77 seviyeleri civarında tamamladı. ABD’de açıklanan işgücü piyasası verilerinin beklentileri karşılaması sonrasında global piyasalarda dolarda yaşanan toparlanma ile birlikte kurun Cuma gününü yükseliş ile tamamladığı görüldü.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s takvimde değerlendirilme yapılması için 6 Aralık olarak tarih belirlenen ülkelerden sadece Namibya için güncellemenin yapıldığı açıklandı. Moody's'in, Beyaz Rusya ve Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin güncelleme yapmadığı bildirildi. Kurum Türkiye'nin kredi notunu "B1", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak korumaya devam etti.

Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ekim ayında beklentilerin aksine yüzde 1,7 düzeyinde düşüş gösterdi. Açıklanan veri sonrasında global piyasalarda Euro’da kısmi değer kayıpları yaşandığı görüldü.

ABD’de İşgücü İstatistik Bürosu (U.S Bureau of Labor Statistics) tarafından yayımlanan rapora göre, 2019 yılı Kasım ayı Tarım Dışı İstihdam verisi (TDİ) piyasa beklentisi üzerinde 266 bin kişi olarak gerçekleşti. İlgili dönemde, işsizlik oranı piyasa beklentisi hafif altında yüzde 3,5 ve geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 6,9 düzeyinde gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 düzeyinde artış gösterdi. Açıklanan veri seti sonrasında global piyasalarda dolar ve ABD tahvil getirilerinde sınırlı değer kazanımları görüldü.

ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan TDİ verisi sonrasında küresel piyasalarda dolarda ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kazanımı ile birlikte Ons altının gün içerisinde 1458 dolar seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Kıymetli metal Cuma gününü 1460 seviyeleri civarında tamamladı.

OPEC’in gerçekleştirdiği toplantı ardından üretim arzı kısıntısı anlaşmasının 500 bin varil artırılması ile birlikte petrolde kısmi toparlanmalar yaşanırken, Brent petrolün gün içerisinde 63,43-65,48 dolar bölgesi aralığında hareket ettiği ve Cuma gününü 64,99 dolar civarında tamamladığı görüldü.

A1 Capital Günlük Bülten
Manşetteki haberler

·         Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin, ekonominin her alanında çok büyük bir potansiyele sahip ülke olduğunu ifade etti.

·         UBS Global Wealth Management APAC Varlık Yönetimi Birimi Başkanı Adrian Zuercher yaptığı değerlendirmede, 2020 yılının ikinci yarısından itibaren global büyümede önemli bir toparlanma beklediklerini ifade etti.

·         OPEC ve grup ile birlikte hareket eden ülkelerin günlük üretim hedefini 500 bin varil azaltma konusunda anlaştığı ifade edildi. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin toplam ham petrol üretim kesinti miktarının, 1 Ocak'tan itibaren günlük 2,1 milyon varil olacağını açıkladı. Üretim kesintisi miktarı, Aralık 2018’den bu yana devam eden günlük ortalama 1,2 milyon varillik kesintinin üzerine eklenecek ve Mart 2020’nin sonuna kadar uygulanması planlanıyor.

·         ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya üzerinde yaptığı değerlendirmede, küresel ekonominin çok iyi performans göstermediği bir dönemde ülkesinin ekonomisinin belki de hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu belirterek "Dünya ekonomimize imreniyor" açıklamasında bulundu. (Kaynak: Bloomberght)

  • Çin Gümrük idaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kasım’da toplam ihracat dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 1,1 geriledi ve dolar bazında ise ithalatta yıllık yüzde 0,3 artış yaşandı. Çin’in Kasım ayında dış ticaret dengesi 38,73 milyar dolar fazla verdi.
  • Japonya’da açıklanan GSYH verisine göre; Japonya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8 düzeyinde büyüdü.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. (Kaynak: Resmi Gazete)

·         Borsa İstanbul'da bugün yatay pozitif açılış bekleniyor

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder