İller

9 Aralık 2019 Pazartesi

Euro Bölgesi – Alman ZEW ekonomik hassasiyeti

 



Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“İngiltere – İmalat Üretimi”

İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat sektörüne ait Eylül ayı verisi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi rakamları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir. Beklentilerin üzerinde bir imalat üretimi verisi Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, aksi durumda ada ülkesinin para biriminde kayıplar izlenebilir.

“Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Hassasiyeti”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için yakından takip edilen ilgili ekonomik hassasiyet göstergesi, ZEW Enstitüsü tarafından yaklaşık 275 kurumsal yatırımcı ve analiste uygulanan anket sonrasında oluşturulmaktadır. Almanya ekonomisi için dikkatle takip edilen veri, ülkenin büyüme verisinin ardından Avrupalı finansal araçların fiyatında değişimler izlenmesine de yol açabilir.

ZEW ekonomik hissiyat endeksinde son aylarda yaşanan düşüş dikkat çekiyor. Kasım ayında -24,7 seviyesinde açıklanan verinin bu hafta açıklanacak Aralık ayı verisinin beklenti üzerinde gerçekleşmesi halinde Euro’da yükselişler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak veriler, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

PİYASANIN ROTASI

Fed Kararına Doğru…

ABD – Çin ticaret savaşlarında 15 Aralık ek vergi baskısı sürerken, iyimser beklenti etkinliği sürmektedir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,8242 seviyesinde bulunurken, S&P500 endeksi 3100 üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir. Konuya ilişkin Trump’ın ne yapacağı belirsizliğini korurken, 2020 yılında da benzer risk ve belirsizlik faktörlerini takip edeceğiz.

Haftanın genelinde Merkez Bankaları’nın faiz kararlarını takip edeceğiz. Fed ve ECB kararlarında sözlü yönlendirmenin daha etkin olabileceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankalarına ilişkin beklentilerimiz;

  • Fed : Faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Powell’ın veri odaklı bekle-gör para politikası stratejisinin devam etmesini bekliyoruz.

 

  • ECB : Yeni Başkan Lagarde’nin piyasalara karşı vereceği ilk faiz kararı sınavında herhangi bir değişiklik beklemezken, yapacağı basın toplantısında yeni döneme ilişkin daha dişe dokunur para politikası sinyallerinin gelmesini bekliyoruz.

 

  • TCMB : Merkez’in indirim döngüsüne devam ederek, Aralık toplantısında 200 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz.

 

Borsa İstanbul 100 endeksi 108000 – 109000 bölgesinde dengelenirken, yukarı yön isteği devam etmektedir. Endeks için yeni yukarı yönlü hareket için 110000 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.  Yukarı yönlü hareket durumunda 109000 seviyesi üzerinde 109250 – 109500 – 109850 – 110100 ve 110350 direnç seviyeleri takip edilebilir. Aşağı yönde ise 108000 seviyesi altında 107850 – 107500 – 107350 desteklerine doğru geri çekilmeler beklenebilir.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 

BİLGİLENDİRME:

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder