Dün Avrupa tarafından önemli veri akışları takip ettik. 12 Aralık’ta yapılacak seçimlere odaklanan İngiltere tarafında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla aylık bazda yüzde 0.00 ile yüzde 0.2’lik daralma beklentilerinin üzerinde gelirken yıllık bazda ise yüzde 0.7 ile beklentilere paralel olarak açıklansada bir önceki açıklanan rakamın altında kaldı. Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarında ise karmaşıklık hakimdi. Ancak her ne kadar datalarda zayıflık görülse de seçimlerden Muhafazakar Parti’nin galip gelme ihtimali Sterlin varlıklarını güçlü tuttu.
Ticaret savaşları cephesinde ise dikkatler 15 Aralık’ta yürürlüğe girmesi beklenen ek gümrük tarifelere yönelik gelebilecek yeni açıklamalara çevrildi. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz günlerde ABD tarafı 1.faz anlaşmasının yapılamaması halinde tarifelerin yürürlüğe gireceğini söyleyerek piyasa tarafında endişelere neden olmuştu. Çin tarafı ise anlaşma yapılmadan önce tarifelerin kaldırılması gerektiğini söylemişti. Yaşanan bu sarmal ile birlikte tekrardan bir belirsizlik ortamına girmiş bulunmaktayız. Ancak dün gelen açıklamaların kısmende olsa olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Gelen açıklamalara baktığımızda ise ABD Tarım Bakanı tarifelerin 15 Aralık tarihinde yürürlüğe girmesinin muhtemel olmadığını ancak Çin tarafından yeni bir adım görmeleri gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, müzakelerin iyi yönde ilerlediğini söyledi. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow ise 15 Aralık’taki vergilerin hala daha masada olduğunu söyledi.
Merkez Bankalarının sahne alacağı haftanın ilk toplantısı ise bugün FED tarafından gerçekleştirilecek. Özellikle Cuma günü olumlu gelen Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri sonrasında daha fazla önemli hal alan toplantıda herhangi bir faiz indirimi beklenmiyor. Ancak kurumun 2020 yılına yönelik vereceği mesajlar fiyatlamalar açısından kritik olacaktır. Öte yandan toplantı öncesinde ülkeden takip edeceğimiz enflasyon rakamları da yine volatil hareketler yaratabilir.
EURUSD
ABD’den gelecek enflasyon dataları ve akşam saatlerinde yayınlanacak olan FED/FOMC kararları öncesinde 1.1075 üzerinde fiyatlanan parite bu seviye üzerinde kalabilirse alış yönlü işlemlerine devam edebilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1100, 1.1115, 1.1140 ve 1.1175 direnç seviyeleri önemli olabilir. 1.1075 altına sarkması durumunda ise 1.1060, 1.1045, 1.1025 ve 1.1000 destekleri izlenebilir. 1.1000 altına sarkması durumunda ise satışlar derinleşebilir.
USDTRY
ABD tarafından gelen olumlu veriler sonrası FED’in daha fazla şahin olabileğine yönelik beklentilerin yanı sıra yurtiçi enflasyon rakamlarındaki keskin düşüş ile birlikte TCMB’nin daha fazla faiz indirebileceğine yönelik beklentiler sonrası kur haftaya 5.80 üzerinde başlamıştı. Dün ise kar satışlarıyla birlikte tekrardan 5.80 altına indi. Bugün yayınlanacak FED kararları ile yarınki TCMB toplantısı sonrası bu seviye altında kalabilirse 5.70 noktasına kadar bir gevşeme görebiliriz. Ancak bu seviyenin altına sarkabilmesi yaptırımlar konusu başta olmak üzere ABD ile daha somut ve olumlu haber akışlarına ihtiyacımız olabilir. 5.80 üzerinde ise 5.8230 direnci önemini koruyor. Buranın kırılması halinde ise yukarı yönlü ataklar hızlanabilir ve 5.90 direnci ilk etapta hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Karmaşık İngiltere verilerine rağmen İngiltere seçimlerine yönelik beklentiler Sterlin varlıklarını güçlü tutmaya devam ederken paritede 1.3150 noktası etrafında seyretmekte. 12 Aralık seçimleri sonrasında bu seviye üzerinde bir kalıcılık sağlayabilirse 1.3300 direnci hedef haline gelebilir. Öte yandan bugün ABD’den gelecek enflasyon rakamları ile FOMC kararlarıda yine parite volatilitesi açısında kritik olabilir. 1.3150 altında ise 1.3125, 1.3100, 1.3165 ve 1.3000 desteklerini takip edebiliriz.
BRENT PETROL
Amerikan Petrol Enstitüsü Ham Petrol Stoklarında görülen artış sonrası tekrardan 64.00 altına inen siyah altın için bu noktanın kritik olduğunu belirtelim. Zira bu seviye altında kalıcılık sağlarsa tekrardan ortada vadede takip ettiğimiz aşağı yönlü kanalın içine girebilir ve geri çekilmeler çekilmeler hızlanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 63.70, 63.55, 63.10 ve 62.90 desteklerini izleyeceğiz. 64.00 üzerinde ise 64.30, 64.65 ve 65.00 direnç seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
FED toplantıları öncesinde toparlanmaya çalışan Değerli Metal 1465 noktası etrafında fiyatlanıyor. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda 1475 direnci ilk etapta hedef olabilir. Ancak altında alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi için 1475 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekli. Aksi takdirde tekrardan satış baskısı görebiliriz. Ancak satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmes içinde aşağı tarafta 1453- 1445 destek bandını kritik olarak görmekteyiz. Buranın kırılması ile birlikte 1420 seviyelerine kadar geri çekilme görebiliriz.
Kaynak: Işık FX
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder