İller

16 Aralık 2019 Pazartesi

New York Borsası’nda endeksler günü rekor seviyeden tamamladı

 

    New York Borsası’nda endeksler, ABD ile Çin arasında Faz 1 olarak adlandırılan sınırlı ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmaya varıldığı açıklamalarının etkisiyle günü rekor seviyelerden tamamladı.

    S&P 500 endeksi yüzde 0.71 artışla 3,191.45 puandan, Dow Jones 30 endeksi yüzde 0.36 artışla 28,235.89 puandan, Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 0.91 artışla 8,814.23 puandan günü tamamladı.

   Henüz yazılı metni hazır olmayan ve tam olarak detayları bilinmeyen Faz 1 anlaşması kapsamında piyasaları en fazla tedirgin eden 15 Aralık’ta yürürlüğe girecek 160 milyar dolarlık Çin malına yönelik yüzde 15 ek gümrük vergisi uygulanmasını öngören yaptırımın askıya alınmasının, başta Apple olmak üzere belli başlı teknoloji şirketlerin fiyatlamalarında önemli etki yaptığı ifade edildi.  Özellikle Apple’daki yükseliş, Nasdaq endeksini de yukarı hareketlendirdi.

    15 Aralık’ta yürürlüğe girmesi öngörülen yaptırım dahilinde aralarında laptop, elektronik eşyalar ve oyuncakların da bulunduğu yaklaşık 160 milyar dolarlık yeni bir grup Çin menşeli mala ek yüzde 15 gümrük vergisi uygulanmasını öngörüyordu. Uzmanlar söz konusu tedbirin uygulanmasının üretimini Çin’de yaptıran ve üretimde Çin’den gelen komponentlere ihtiyç duyan ABD teknoloji şirketlerinin ciddi sıkıntılar yaşamasın öngörüyordu.

     Öte yandan Çin’in dün açıklanan Sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin de iyimserlikte etkili olduğu ifade ediliyor.  Kasım ayında Çin sanayi üretimi yüzde 6.2 büyüdü. Ekim ayında 4.7 artan sanayi üretiminin Kasım ayında yüzde 5 artması bekleniyordu. Bununla birlikte Çin’in Kasım perakende satışları yüzde 8 artarak yüzde 7.6 olan artış beklentisinin üzerinde grçekleşti. Ekim ayında perakende satışlar yüzde 7.2 artmıştı.

    Henüz imzalanmamış olması bir miktar belirsizlik yaratmasına karşın, söz konusu anlaşmanın piyasalarda küresel durgunluğa karşı iyimser bir hava oluşmasında önemli bir katkı sağladığı ifade ediliyor.

    Söz konusu sınırlı anlaşma, 17 ayoı aşkın süredir devam eden ticaret savaşlarını sona erdirme ve bu alanda yaşanan sorunları çözme açısından olumlu ve somut bir adım olarak değerlendiriliyor.

    Bununl birlikte bir süreden beri piyasa uzmanları, Faz 2 diye bilinen daha kapsamlı ikinci anlaşmanın zor olduğu ya da yakın zamanda hiç gerçekleşmeyebileceği görüşünü dile getiriyor. Bu kapsamda ABD tarafından Cuma günü yapılan Faz 2 görüşmelerine derhal başlanacağı (herhangi bir yer ve tarih verilmedi) başlanacağı ve Faz 2 için ilk anlaşmanın uygulamasına bakılacağının açıklanması, Faz 1’in çokta uzun ömürlü olmayabileceği ve/veya pamuk ipliğine bağlı olduğu görıyor.üşlerinin dile getirilmsin yol açıyor.

 

Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder