İller

9 Aralık 2019 Pazartesi

New York Borsası’nda endeksler ticaret görüşmelerine ilişkin endişelerle gevşedi

 

    New York Borsası’nda endeksler , Çin’le devam eden ticaret görüşmelerinde 156 milyar dolarlık Çin menşeli mala yönelik yüzde 15 ek verginin yürürlüğe gireceği 15 Aralık tarihine çok yaklaşılmasına karşın halen Faz1 anlaşmasına ilişkin bir gelişme olmamasının yarattığı endişelerle gevşedi.

    S&P 500 endeksi yüzde 0.32 kayıpla 3,135.96 puandan, Dow Jones 30 endeksi yüzde 0.38 kayıpla 27,909.60 puandan, Nasdaq teknoloji endeksi ise yüzde 0.40 kayıpla 8,621.83 puandan günü tamamladı.

    Çin, Faz1 anlaşması görüşmeleri kapsamında iyi niyet göstergesi olarak, ABD’den domuz eti ve soya fasulyesi ithalatına ilişkin kısıtlamaları kaldırmasına karşın, ABD yönetiminden 15 Aralık’ta yürürlüğe girecek 156 milyar dolarlık Çin menşeli mala yönelik yüzde 15 ek vergiye ilişkin herhangi bir açıklama gelmemesi endişeleri artırdı.

     Piyasa uzmanları, ABD merkez bankası Fed ve küresel merkez bankalarının bu hafta açıklayacakları faiz kararlarının da 2020 için endişe kaynağı olduğunu, ifade ediyor. Bazı uzmanlar 15 Aralık tarihinin erteleneceğine olan inançlarını dile getirirken, bu tarihe kadar bir ticaret anlaşmasının imzalanamayacağı konusunda ise ortak bir görüş dile getiriliyor.

    ABD Ticaret Bakanı, “Anlaşma olmaması halinde yaptırımların 15 Aralık’ta yürürlüğe gireceğini” geçen hafta açıklamıştı.

    Piyasa uzmanları, düşüşte 2020 yılında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizliğin de etkili olduğunu kaydediyor. Özellikle Başkan Trump’ın NATO Zirvesi sırasında açıkladığı üzere, Çin’le bir anlaşmanın seçimlerden sonra olması ihtimalinin ekonomiye zarar vereceğinden endişe edildiğini kaydediyor.

    ABD’li pek çok şirketin satış ve tedarik zincirlerinin Çin’e dayanması, anlaşma olmaması halinde yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin endişelerin temelini oluşturuyor.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder