İller

10 Aralık 2019 Salı

New York Borsası’nda endeksler, ticaret belirsizliğinin etkisiyle gevşedi

 

    New York Borsası’nda endeksler, çelişkili açıklamalara bağlı ticaret belirsizliğinin etkisiyle günü gevşeyerek tamamladı.

    S&P 500 endeksi yüzde 0.11 kayıpla 3,132.52 puandan, Dow Jones 30 endeksi yüzde 0.10 kayıpla 27,881.72 puandan, Nasdaq teknoloji endeksi  de yüzde 0.07 kayıpla 8,616.18 puandan günü tamamladı.

    Güne satıcılı başladıktan sonra bir Çin gazetesi kaynak gösterilerek uluslararası basında yer alan habere göre, ABD ve Çin’in ek gümrük vergilerini içeren tedbirlerin ertelenmesini planladıkları haberiyle toparlanan New York Borsası’nda; günün ilerleyen saatlerinde ABD Ticaret Bakanı’nın, temel tedirginlik konusu olan  15 Aralık’ta yürürlüğe girecek tedbirlerin halen masada olduğunu açıklamasıyla tekrar satıcılı seyre geri dönüldü.

    Uzmanlar, ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizlik ve bu durumun devamında etkili olan sürekli biribiriyle çelişen açıklamaların artık can sıkıcı hale geldiğini belirtiyor.  ABD’nin 156 milyar dolarlık bir dizi Çin malına daha yüzde 15 ek vergi uygulanmaya başlanacak olan 15 Aralık tarihine çok yaklaşılmasına karşın, yaptırımın ertelenmesine ilişkin umutlara ragmen resmi kaynaklardan bunu teyit edici bir gelişme söz konusu değil.

     Öte yandan Çin, ABD’nin ön şart olarak ileri sürdüğü ABD’den tarım ürünleri, domuz eti ve kümes hayvanları ithal etmesi talebin ilişkin olarak, domuz eti ve kümes hayvanları  ithaline izin vermesine karşın, Çin’in temel talebi olan anlaşma halinde geriye dönük olarak tüm ek vergilerin kaldırılması konusunda ise ABD’den herhangi bir karşı adım gelmiş değil.

      Uzmanlar  Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek döneme ilişkin yapacağı açıklamalara odaklanıldığı görüşünde birleşiyor. Temmuz, Eylül ve Ekim’de ard arda üç kez 25 baz puan faiz indiren Fed’in, Aralık toplantsında ise faizleri değiştirmeyerek, beklemeye geçmesi bekleniyor. Cuma günü açıklamnan tarım dışı istihdam ve son 50 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı da bu beklentiyi destekliyor.

    Öte yandan Meksika Devlet Başkanı, gün içinde eksika, ABD ve Kanada arasında yeni ticaret anlaşması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

    Uzmanlar, yaklaşık 17 aydır süren ticaret savaşları ve belirsizliğin yorgunluğa yol açtığını ve gerek ABD’li firmalar, gerekse ABD çiftçileri üzerinde olumsuz etkiler bırakmaya başladığını, seçimler öncesi Trump’ın ana seçmen kitlesi üzerinde daha fazla olumsuz etkiye yol açacak yaklaşımlarda ısrarcı olunmasının siyasi açıdan da belirsizlik yaratabileceğine vurgu yapıyor.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder