İller

15 Aralık 2019 Pazar

Piyasalarda bugün

Geçtiğimiz hafta birçok ülke merkez bankasından gelen faiz kararı odağındaki gelişmeleri takip ettik. Yurt içi piyasalarda Borsa İstanbul hafta içerisinde 111.900 seviyesini test ederek 2019 rekorunu yeniledi. DolarTL ise son dönemlerde 5,70 - 5,80 bantını aşarak haftayı 5,80 seviyesinin üzerinde kapattı. 

 

Bu fiyatlamar çerçevesinde yeni haftaya başlarken gündemde yine ABD - Çin birinci faz anlaşması gündemimizde olacak. Çin Yetkililerinden gelen açıklamalarda ticaret görüşmelerinin ilk fazında büyük ilerleme kaydedildiği ve metin konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Ayrıca ABD ve Çin sonraki prosedürleri mümkün olan en kısa sürede yerine getireceği eklendi. Bu haber küresel piyasalarda olumlu olarak karşılandı. 

 

ABD’den gelen diğer bir gelişme de ABD Başkanı’nın Temsilciler meclisinde azil süreci ile ilgili iki madde onaylanarak Çarşamba günü görüşmelere başlanacağı bildirildi. Önümüzdeki yıl azil süreci ile ilgili daha çok haber alacağız. Ancak bu sürecin Trump’ın lehine dönerek halk desteği alma ihtimali de bulunuyor. 

 

Yurt içi piyasalarda bugün İşsizlik Verisi ve Perakende Satışlar verisini karşıladık. Son dönemde makro verilerde toparlanma olsa bile işsizliğin istenilen seviyede azalmaması ve özellikle genç işsizlik rakamlarının yükselmesi önümüzdeki yıl büyüme ile birlikte odaklanmamız gereken en önemli nokta olduğunu gösteriyor. 

 

Borsa İstanbul haftayı 110.476 puandan kapattı. Yeni haftaya ABD - Çin görüşmelerinin normalleşmesi, İngiltere seçimlerinin tamamlanması ile birlikte küresel piyasalardaki pozitif hava yurt içine de yansıyabilir. Oyak Çimento bünyesinde bulunan ADANA, MRDIN ve UNYEC şirketlerinin birleştirilmesi ile ilgili görüşmelere başlandığı belirtildi. Endeks 110.000 üzerinde kaldığı sürece 111.500 - 11.3000 seviyelerine yönelme durumu söz konusu olabilir. Dün Sayın Cumhurbaşkanı ile yapılan ropörtajda gerekirse İncirlik ve Kürecik’in kapatılabileceğini açıklaması bugün bir miktar kar satışları getirebilir. Bu yüzden 108.000 ve 107.500 olası test edilebilecek noktalar olarak karşımıza çıkıyor. 

Kaynak: INVESTAZ
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder