‘Faz-1’ anlaşmasına Cuma günü işlemlerinde gösterilmekte imtina edilen pozitif yaklaşım yeni hafta başlangıcında takip edildi. Asya’da gözlenen çekingen fiyatlama isteği, Avrupa ve Amerika kıtası işlemlerinde gündeme gelmedi. Yatırımcı kesimi gelecek dönem açısından toparlanması muhtemel global güven ortamını ve dipten büyüme dönüşü senaryolarını varlık fiyatlamaları tercihlerinde bir adım öne çıkarma isteği sergilediler.
Lira böylesi günde emsallerinden negatif yönde ayrışırken, hisse senedi piyasasındaki yükseliş eğilimi devam etti. BİST 100 endeksi kısa vadeli direnç noktası olarak belirlediğimiz 112500 bölgesine bir adım daha yaklaşmayı kapanış itibarıyla başarırken, global koşullardaki destekleyici ortamın burada en temel nokta olduğunun altını çizmek isteriz.
Küresel çapta açıklanan Aralık PMI verileri ise Avrupa’da imalat zayıflamasının devam ettiğini ve-fakat hizmet sektörüne bulaşıcılık göstermekte hala daha korkulan ölçekte başarı gösteremediğini teyit ederken, ABD’de ise mevcut koşulların devamını gösterdi. Öncü verilerin ilk okumaları sonrasında Avrupa’da son çeyrek büyüme performansının Q3 düzeyinin aşağısında olacağını tahminlemek bileşik PMI verileri üzerinden mümkün olurken, mevcut resmin daha fazla kötüleşmekte inatlaşması ECB yetkilileri açısından bardağın dolu tarafını göstermekte.
Euro Stoxx ve SPX önderliğindeki yükseliş eğiliminin yeni günde Asya fiyatlamalarında da devam ettiğini görüyoruz. Boeing’in 737 Max. üretimine ocak ayında ara vereceği haberinin ABD 2020 Q1 büyüme rakamını %1’e kadar aşağı yönde baskılayabileceğini değerlendiren yorumlar eşliğinde yan etkileri değerlendirmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Üretimin gerçekleştirildiği şirketin Washington’daki biriminde sadece 12000 kişinin çalıştığı ve üretimde 600’den fazla şirketin arz zinciri içerisinde yer aldığını düşünecek olursak, üretim ve PMI rakamları başta olmak üzere diğer önemli makro verilere de etkileşimi zaman içerisinde söz konusu olabilir. Ancak, bu tarz bir beklentinin fiyatlanması henüz işlemlerde gözlenmemekte. Risk iştahı diğer tüm başlıkları elemine ediyor.
Global varlık fiyatlamalarından yerelde liranın ayrışması ise hisse senedindeki temanın bozulmasına yeterli olmadı. USDTRY paritesi beklenen opsiyon oynaklıkları ile birlikte yükselirken –hali hazırda bahse konu değerlerin düşük olduğunu fakat dipten dönüşe işaret ettiğini belirterek- 5.85 teknik direnç noktasına yakın işlem görüyor. Kısa vadede 5.81 desteği üzerinde kalınan resimde eğilim 5.85-5.95 aralığına dek taşınma potansiyeli taşımakla birlikte, 5.85 direnci üzerindeki kalma isteğini yakından takip etmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Hatırlatmak gerekirse, lira reel kur performansı açısından TCMB kasım ayı verilerine göre bir önceki çeyreğe kıyasla yılın son çeyreğinde ortalamada %1 zayıflarken, 2019 genelinde ise ortalama 75.14 ile 2018’e kıyasla %-2.7 ile işlem görmekte.
Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder