İller

15 Aralık 2019 Pazar

Yeni haftada piyasaların gündemi sakin

Geçtiğimiz hafta TCMB ve Fed gibi başlıklar ile piyasalar hareketli bir hafta geçirdi. Yurtiçi piyasalarda ise BIST100 endeksi 1.5 yılın ardından dirençlerini zorlayarak 111.910 puana kadar çıktı. Endekste risk iştahı korunuyor fakat haber başlıkları satışların tetiklenmesine neden olmakta. Bu nedenle hafta genelinde majör veri akışları olmasa da özellikle S-400 ve diğer çıkan spekülatif haber başlıklarına karşı temkinli olmakta fayda var. Diğer yandan geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı B.Albayrak, faizlerin bu hafta içerisinde kamu bankaları tarafında tek haneye ineceğini duyurmuştu. Bu nedenle haberin detayına göre Borsa’da bankacılık, GYO gibi sektörlerdeki hareketliliğe karşı dikkatli olmak gerekebilir. Dolar/TL bu sabah 5.81 üzerinde şekilleniyor. Kısa vadede 5.85 aşılmadıkça hareketin 5.75-5.85 aralığında bir bant hareketi olduğunu değerlendiriyoruz.

 

Yurtdışı piyasalarda ise büyük bir çoğunlukla iktidara geçen İngiltere Başbakanı B.Johnson’ın ardından sorunsuz şekilde Brexit’in gerçekleşebileceği ihtimali, Sterlin ve Avrupa piyasalarında pozitif bir havaya neden oldu. ABD-Çin arasında ise 15 Aralık günü herhangi bir tarife uygulaması devreye alınmadı. Sözel olarak anlaşmaların iyi gittiğine ve imzaların atılabileceğine dair yorumlar gelse de resmi bir şekilde imza süreci takip edilmedi. Dolayısıyla bu sabah Asya endekslerindeki satıcılı seyri buna bağlıyoruz. ABD’de ise Başkan Trump’ın azil oylaması Temsilciler Meclisinde çarşamba günü yapılacağı bilgisi basında yer aldı. Bu sürecin şimdilik fiyatlamalardaki etkisinin sınırlı kaldığını söylemek mümkün.

 

Ons altın ise her ne kadar anlaşma açıklamalarının etkisi ile satışlar görse de imza sürecinin net olmayışı altın yatırımcısının güvenli limanlarda kalmasını destekliyor. Vadeli kontratlarda 1481$ çıkan kıymetli metal spot piyasada bu sabah 1477$’dan işlem görüyor. Gün içinde resmi bir açıklama gelmedikçe ons altında takip ettiğimiz 1483$ direncine doğru tepki alımları izlenebilir. Aksi halde 1472-1475$ bandı destek alanı olarak takip ediliyor.

 

Petrol piyasası ticaret anlaşmalarındaki tonun yumuşamasını pozitif fiyatlasa da belirsizlikler kısmi satışlar getiriyor. Özellikle büyüme görünümünü fiyatlayan petrol piyasasında bugün imalat sektörüne dair öncü gösterge Avrupa ve ABD’de açıklanacak olan PMI dataları önemli olabilir. Brent petrolde bu doğrultuda 66$ direnci kritik, aşağıda ise 62-63$ seviyeleri izlenebilir.

A1 Capital Günlük Bülten
Manşetteki haberler

·         Bloomberg News’in bankacıların son 2 yılda BDDK talimatlarıyla işten çıkarıldığı haberine BDDK’den yalanlama geldi.

·         Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kamu bankalarının gelecek hafta içerisinde faizleri düşürebileceği mesajını verdi. Albayrak, kamu bankalarının faizleri %9-11,5 aralığındaki oranları reel sektöre yansıtacağını aktardı. Ayrıca Bakan, kamu bankalarının 2020 yılına girmeden bu faiz oranlarını açıklayacağını ve faizi tek haneye düşüreceklerini duyurdu.

·         Hakan Atilla’nın temyiz başvuruyla ilgili duruşma haftanın ilk günü New York’ta yapılacak.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosunun 'Ermeni' kararına ilişkin, "Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" dedi.

·         Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre Kraliçe Elizabeth, hükümetin AB'den Geri Çekilme Anlaşması'nın Noel'den önce yeniden parlamentoya getirilmesini de öngören yasama programını Perşembe günü açıklayacak.

·         ABD Temsilciler Meclisi’nde Trump’la ilgili azil oylaması Çarşamba günü planlanıyor.

·         Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow: Çin ile varılan "faz bir" ticaret anlaşmasının ABD-Çin ticaretine istikrar kazandırması ve iş dünyasının güveninin artırması bekleniyor.

·         Çin’de Sanayi üretimi, %5’lik beklentiye karşılık yıllık bazda %6.2 yükseldi. Perakende satışlar %8 yükseldi.

·         İran Dışişleri Bakanlığı'nın, Güney Kore Büyükelçisi ile görüşerek, Güney Kore'nin ithal ettiği petrole karşılık, İran'a 7 trilyon won (6 milyar dolar) borcunu talep ettiği bildirildi.

·         Borsa İstanbul'da yatay açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder