Dün İran’ın Irak’taki 2 ABD üssünü balistik füzelerle vurarak misilleme yapması sonrası bir günlük aradan sonra yeniden yükselen jeopolitik tansiyon-riskler ile riskli varlıklardan yeniden hızlı çıkışlar ve güvenli varlıklara doğru alımlar hız kazandı. Fakat bu tip hareketlerin günün devamında etkisini yitirdiğini izledik. Trump’ın twitter üzerinden mesajında her şeyin yolunda olduğunu belirtmesi ilk anlarda artan jeopolitik tansiyonun düşmesine ve varlık fiyatlarının panik fiyatlamasından uzaklaşmasına imkan verdi.
ABD başkanı Trump’ın dün düzenlediği basın toplantısında "İran saldırısında hiçbir Amerikalı ve Iraklı hayatını kaybetmedi. Geçtiğimiz hafta kararlı bir adım attık ve bir teröristin hayatına son verdik. Dünyanın en önemli teröristini ortadan kaldırdık. Süleymani'yi öldürerek güçlü bir mesaj verdik. İran'a daha güçlü yaptırımlar uygulayacağız ve bu yaptırımlar İran tavrını değiştirene kadar sürecek. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına asla izin verilmeyecek. İran, şiddet olaylarını sürdürdükçe Ortadoğu'da barış olmayacak. ABD'nin Ortadoğu'daki petrole ihtiyacı yok. NATO'dan Ortadoğu'ya daha çok müdahil olmasını isteyeceğim. ABD, barış isteyen herkesle anlaşmaya hazırdır" ifadelerini kullandı. Bu ifadelerin genel olarak gerilimi daha fazla artıracak boyutta olmamasının, ABD’nin misillemeye misillemeyle karşılık vermeyeceğinin ve yaptırımlar üzerinden tepki vereceğinin anlaşılmasıyla bir anda güvenli varlıklarda, petrolde sert geri çekilmelerin meydana geldiği gözlendi. Ham Petrol fiyatları gün içinde gördüğü 65 Dolar’dan 60 Dolar altına kadar geri çekilirken ons Altın’da 1611 Dolar seviyelerinin görülmesinden sonra düşüşler 1552 Dolar seviyesine kadar sürdü. ABD’de endeksler %1’e yakın düzeyde yükseliş yaşarken sabah Asya piyasalarında da yükselişlerin meydana geldiği gözleniyor. Bu nedenle bugün Avrupa borsaları ile yurtiçinde endekste alıcılı seyrin devam etmesini bekleyeceğiz.
Bu gelişmelerin dışında dün ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi de takip edildi. ABD'de özel sektör istihdamı 2019'un son ayında güçlü artış kaydetti ve istihdam piyasasının sağlıklı görünümünün sürdüğüne işaret etti. Özel sektör istihdamı Aralık'ta 160 bin beklentiye karşılık 202 bin arttı. Bu sonuç bir önceki gün ISM hizmet PMI verisinin beklenti üzerinde gelmesi sonrası değerlendirildiğinde ABD ekonomisinin güçlü konumda olmaya devam ettiğini gösteriyor. Zira Atlanta FED hazırladığı büyüme modeli GDPNow ile ABD’nin 4.çeyrek büyüme tahminini %2.3 olarak belirledi.
Bugün Çin’de enflasyon, İngiltere’de ise Merkez Bankası başkanı Mark Carney’in konuşması takip edilecek
Haftanın üçüncü işlem gününde, piyasalar güne İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne saldırısı sonucu artan jeopolitik tansiyon ile başlamıştı. Yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Aralık ayında beklentilerin üzerinde 202 bin artmasının sınırlı etkileri takip edildi. Gerçekleşen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalarında saldırılar sırasında can kaybı olmadığını ve İran’a daha güçlü yaptırımlar uygulanacağını, bu yaptırımların İran’ın tavrını değiştirene kadar süreceğini vurgularken açıklamalarının sonunda “ABD, barış isteyen herkesle anlaşmaya hazırdır” ifadelerine yer verdiği görüldü. Orta Doğu’da artan gerginlik ile birlikte Dolar’ın baskı altında kaldığı takip edilirken, yaşanan gelişmeler sonrasında Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları ile birlikte gün sonunda kurun kayıplarını sürdüğü izlenmeye devam edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,91 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,89, 5,85 ve 5,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,93, 5,95 ve 6,98 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde, yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devem ederken, Euro Bölgesi’nde ise açıklanan Tüketici Güven Endeksi Kasım ayındaki -7,2 seviyesinden beklentilere paralel -8,1 seviyesine düşüğü izlendi. Gün içerisinde piyasaların İngiltere Başbakanı Johnson ile Avrupa Birliği Başkanı Von Der Lyn’ın Brexit görüşmesine odaklandığı takip edilirken, yaşanan gelişmeler sonrasında Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları ile birlikte gün sonunda çaprazın ikinci gününde de kayıplarını sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,57 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,59 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,55, 6,53 ve 6,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,59, 6,61 ve 6,63 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Piyasalar güne İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne saldırısı sonucu artan jeopolitik tansiyon ile başlamıştı. Gün içerisinde Euro Bölgesi’nde ise açıklanan Tüketici Güven Endeksi Kasım ayındaki -7,2 seviyesinden -8,1 seviyesine gerilemesinin ardından ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Aralık ayında beklentilerin üzerinde 202 bin artmasının Dolar üzerindeki baskıları azalttığı takip edildi. Gerçekleşen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalarında saldırılar sırasında can kaybı olmadığını ve İran’a daha güçlü yaptırımlar uygulanacağını aynı zamanda bu yaptırımların İran’ın tavrını değiştirene kadar süreceğini vurgularken açıklamalarının sonunda “ABD, barış isteyen herkesle anlaşmaya hazırdır” ifadelerine yer verdiği görüldü. Gün sonunda açıklanan veriler ve yapılan açıklamalar ile birlikte paritenin kayıplarını art arda ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1110 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1130 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1090, 1,1070 ve 1,1040 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1130, 1,1160 ve 1,1185 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Çarşamba günü erken saatlerde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurması ile saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Altın’ın 1611 Dolar seviyesini test ettiği gözlenmişti. Gün içerisinde beklentilerin üzerinde açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri takip edilirken Altın’ın kalıcılık sağlayamayarak gerilediği takip edildi. Günün erken saatlerinde gerçekleşen saldırıya ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar, ABD on yıllıklarındaki yükseliş ve kar realizasyonu ile birlikte gün sonunda Ons Altın’ın kayıplarını sürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1559 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1550, 1541 ve 1533 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1565, 1572 ve 1580 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı ile piyasaların İngiltere Başbakanı Johnson ve Von Der Lyn’ın Brexit görüşmesine odaklandığı takip edilirken, ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Aralık ayında beklentilerin üzerinde 202 bin artmasının Dolar üzerindeki baskıları azalttığı izlendi. Gün içerisinde güne İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne saldırısı sonucu artan jeopolitik tansiyonun akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları doğrultusunda nispeten azaldığı takip edilirken, gün sonunda açıklanan veriler ile birlikte GBPUSD paritesinin kayıplarını sürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3170 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3020, 1,2940 ve 1,2860 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3170, 1,3250 ve 1,3330 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Aralık ayında beklentilerin üzerinde 202 bin artmasının Dolar üzerindeki baskıları azalttığı takip edildi. Gün içerisinde sabah erken saatlerde gerçekleşen saldırının ardından Orta Doğu’da artan gerilimin akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları doğrultusunda nispeten azaldığı izlenirken, gün sonunda açıklanan veriler ile birlikte USDJPY paritesinin art arda üçüncü gününde de kazançlarını sürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,40, 109,70 ve 110,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,80, 108,50 ve 108,20 destek seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Çarşamba günü erken saatlerde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyonun etkisi doğrultusunda Petrol’de yukarı doğru hareket gerçekleştiği gözlenmişti. Gün içerisinde OPEC’in artan gerilim sonrası arz endişelerini azalma çalışması ile Petrol’ün gerilemeye başladığı takip edilirken, sabah erken saatlerde gerçekleşen saldırının ardından Orta Doğu’da artan gerilimin akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları doğrultusunda nispeten azaldığı izlendi. Gün sonunda, yaşanan gelişmeler ile birlikte Petrol’ün art arta üçüncü gününden sonar son altı aylık en büyük kaybına devam ettiği gözlendi
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 60,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,50, 59,00 ve 58,50 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 60,60, 61,10 ve 61,60 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne saldırısı sonucu artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Gümüş’ün 18.85 Dolar seviyesini test ettiği gözlenmişti. Gün içerisinde beklentilerin üzerinde açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisinin Dolar üzerindeki olumlu etkileri takip edilirken Gümüş’ün bu kalıcılık sağlayamayarak gerilediği gözlendi. Kar realizasyonu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar ile birlikte gün sonunda Gümüş’ün kayıplarını sürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 18,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,20 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,90, 17,70 ve 17,55 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,20, 18,40 ve 18,60 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
Kaynak:
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder