İller

6 Ocak 2020 Pazartesi

Sabah stratejisi


ABD’nin Irak’ta İran’ın önemli isimlerinden Kasım Süleymani’ye düzenlediği operasyonun ardından ivmelenen riskli varlıklardan çıkış isteği hafta başlangıcında karışık bir resim ortaya koydu. Global çapta işlemler beklendiği şekilde negatif tarafta yer alarak gün başlangıcı yaparken, ABD seansında yatırımcıların Japon yeni, ABD tahvilleri, ons altın ve petrol gibi varlıklardan çıkış yapma isteği bir adım öne çıktı. 15 Ocak tarihinde imzalanacağı açıklanan ABD-Çin Faz-1 anlaşmasın dair iyimser yaklaşım genel eğilimde baskın hale gelirken, bahse konu etkinin ağırlığı ile ABD’de majör endekslerin kapanışları olumlu tarafta gerçekleşti. Keza benzer eğilim bugün için Asya varlıkları ve vadeli ABD & Avrupa endeks açılışları için de geçerli. Yeni günde Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin yeniden %1.80 seviyesinin üzerine yükselmesi ve %1’in üzerinde gerileyen petrol fiyatları yatırımcı cephesinde algının toparlanma isteği içerisinde olduğunu düşündürüyor. Kötümser tarafta yılın tamamı için fikir değişikliğine gitmekte imtina ettiğimiz gibi kısa vadeli toparlanma isteğini de reddetmiyoruz. Ancak, fiyatlamalara yeniden Aralık ayında takip edilen iyimserlik ölçeğinde güvenmeden önce ihtiyatlı kalmayı daha doğru buluyoruz. Gün başlangıcının yerel varlıklarda da emsallerine paralel toparlanma isteğitepki şeklinde olabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda BİST 100 için 112500 bölgesi ilk etapta dikkat çeken aylık ve haftalık resimdeki kritik bölge olarak takip edilebilir. USDTRY paritesi ise zayıf Amerikan doları temasından yararlanmakta güçlük çekiyor. Son 1 aylık periyod içerisinde lira Amerikan doları karşısında %3.2 zayıflarken, GOÜ grubu içerisindeki emsallerinin tamamına yakını %0.23 ile %5 arasında değişen primlenme gösterdi. Paritenin ağırlıklı 5.95-6.00 aralığında işlem görmesini bekliyoruz. Pazartesi günü Euro Bölgesi’nde açıklanan hizmet ve bileşik PMI verilerinin imalattaki zayıflamayı telafi eder görüntü ortaya koyması euronun kısa vadeli fiyatlamalarda değerlenmesine zemin hazırlıyor. EURUSD paritesinde 1.12 üzeri eğilimin henüz kalıcı olmasını beklememekle birlikte ana belirleyicinin hala daha global Amerikan doları temasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bugün tatilden dönecek olan İngiliz parlamentosunda Brexit sürecine dair tartışma ve oylamalar yeniden başlayacak. Başbakan Johnson’ın talep ettiği değişikliklerin süreç içerisinde takılmadan geçmesi beklenirken, GBPUSD çaprazındaki eğilimin de euroya etki ettiğini unutmamak gerek. Bugün ABD’de açıklanacak olan ISM-H, fabrika ve dayanıklı mal siparişleri verileri ISM imalat endeksindeki zayıflamanın ardından yatırımcıların bir kez daha odağında olacak.

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın ilk işlem gününde %0.04 ile sınırlı düzeyde değer kazanırken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.99 gerileme ile 111413 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizinde son işlemler %12.44 düzeyinden geçerken, 5 yıl vadeli CDS’in kapanışı 286bp seviyesini işaret etti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Rusya varlıkları dışında değer kaybına işaret etti. Ancak, açılış ve kapanış fiyatları arasında olumsuz yönde makasın kapandığı gözlendi. Euro Stoxx 50 %0.55, FTSE 100 %0.62, CAC 40 %0.51 ve DAX %0.70 değer kaybederken, Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.27 yükseliş sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına göre daha iyimser bir tablo takip edildi. Majör ABD endekslerinin tamamında gün sonu kapanışları olumlu yönde olurken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarının da benzer şekilde eğilim sergilediği görüldü. Arjantin’de primlenme %2’yi aşarken, Brezilya ise %0.70 geriledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları pozitif resmin devam ettiğini gösteriyor. TSİ 08.27/ NKY 225 %1.46, Hang Seng %0.48, CSI 300 %0.32 ve KOSPI %0.90 primlenme sergilerken, CNH-CNY spreadi -25 pips seviyesinde oluşuyor. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.9690 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde orta vadeli görünümde 112500 puan bölgesi üzeri haftalık kapanışlarda 117000-118000 aralığının hedeflenebileceğini düşünmekle birlikte haber akışının yerel & global çapta fiyatlamaları yönlendireceğini değerlendiriyoruz.. 112500 bölgesi ilk etap öne çıkan bölge olarak takip edilebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde iç ve dış haber akışının etkisiyle liranın baskılandığı görülüyor. Teknik olarak öne çıkan ilk direnç noktası 6.00, destek seviyesi ise 5.95 olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. Aşağı yönde ilk destek noktaları 1.1150/45. Yukarıda ise 1.1210 bölgesi direnç olarak dikkat çekiyor. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz.


Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder