İller

8 Ocak 2020 Çarşamba

Sabah Stratejisi



ABD-İran gerginliğinin Irak-İran hattında artması ve dikkat çeken güvenli liman talebinin ardından yatırımcı kesimi 9 Ocak işlemlerinde bardağın dolu tarafından yoluna devam etme isteği içerisinde bulunuyor.  
Yükselen tansiyonun kısa vadede herhangi bir savaş riski ve petrol fiyatları krizine neden olmayacağı düşüncesi güvenli liman arayışındaki çözülmeye destek veriyor. Ons altın ve aktif petrol kontratlarındaki primlerin önemli bir kısmı geri alınırken, hisse senetleri ve azaltılan tahvil pozisyonları eğilimi yönlendiriyor. 
ABD hisse senedi endeksleri Avrupa seansında beliren iyimserliği artan şekilde devam ettirirken, yeni günde Asya fiyatlamaları da pozitif resim oluşumuna işaret ediyor. Keza ABD endeks vadelileri de yatay-pozitif. 
İran’ın ABD’ye karşılık verdiği füze saldırılarının ardından Başkan Trump’ın beklenenin ötesinde sakin kalarak süreci yönetmesi, saldırıların olduğu bölgelerde Amerikan kaybının bulunmaması ve İran’ın karşılık verme kapsamında hareket ettiğini belirtmesi süreç üzerinde şu an için baskın gelen nedenler konumunda. Ek olarak, bugün takip edilen haber akışında ABD cephesinin Birleşmiş Milletler nezdinde yaptığı önkoşulsuz gerginliği azaltmaya yönelik başvurunun da altını çizmek gerekiyor. 
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıklarının haber akışına gösterdiği pozitif tepki ve yerel varlıklarda gözlenen dirençli fiyatlamaların ardından yeni günde iç piyasa açılışının Türkiye ETF’ini de baz alarak %1-2 aralığında prime işaret edebileceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye, Hindistan ve Güney Kore gibi önemli gelişmekte olan ülke varlıklarına pozitif, Rusya ve Brezilya’ya ise negatif yansımasını beklediğimizi de belirtmek isteriz. Türk lirasının paritede (USDTRY) 5.95 desteği aşağısına gelmesini yine genel algılama açısından olumlu gördüğümüzü de eklemek gerekiyor. Paritede 5.90-5.93 aralığında yoğunlaşan işlemleri normal karşılamakla birlikte, 5.88 bölgesi gerisinde oluşumu henüz beklemiyor ve kalıcı görmüyoruz. 
Global ekonomi cephesinde takip edilen makro haber akışına baktığımızda ise ABD ve Çin’e dair gelişmeler yeni günün listesinde yer alan başlıklar olarak karşımıza çıkıyor. Yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam piyasası verileri öncesinde öncü göstergeler 179 bin kişi artış şeklinde bir gelişmeye işaret ederken, Bloomberg beklentisi 160 bin düzeyinde oluşmakta. Çin’de ise enflasyon görünümünde sürpriz yok. ÜFE Aralık ayında %0.5 gerilerken –Kasım ayına kıyasla düşüş hız kesiyor-, TÜFE ise %4.5 artışla bir önceki aya kıyasla değişim göstermedi. 
ABD-İran gerginliğinde tansiyonun azalma sinyalleri taşıması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’den yapılan Libya’da ateşkes çağrısının yerel varlıkları olumlu yönde desteklemesini bekliyoruz. 
 
 
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder