Her gün olduğu gibi dün de takip ettiğimiz koronavirüs toplam vaka sayısı 2 milyona vardı. ABD’de toplam vaka sayısı 600 bini geçti ve diğer ülkelerle arayı hızlı bir şekilde açmayı sürdürdü. Dün itibariyle ABD’de 2.154 kişi hayatını kaybetti. Toplam yeni vaka sayısı ise 22.673 kişi oldu. İtalya’da yeni vaka sayısı 2.972 kişi ile düşüş eğilimine yine devam etti. İtalya’da yoğun bakıma alınan hasta sayısı da günden güne düşmeye devam ediyor. Fakat hayatını kaybeden kişi sayısı dün 602 kişi ile yine yüksek kalmaya devam etti. İspanya’da ise salgın nispeten yavaşlamış görünmeye devam ediyor. Almanya’da ise durum halen kontrol altında. Türkiye’ye baktığımızda ise dün 4.062 yeni vaka açıklandı. Test sayısı 33.070 kişi olurken hayatını kaybeden vatandaş sayısı maalesef 107 oldu. İyileşen vatandaş sayısı ise 842 gibi oldukça yüksek bir sayıya ulaştı. Pozitif vaka oranı günlükte düne göre arttı ancak toplamda azaldı. Ölüm oranı arttı, ölümlerin artma hızı değişmedi. İyileşme oranı (7,37%) bugün önemli ölçüde artarken, entübe (1,84%) ve yoğun bakım oranı (3,07%) azaldı
Dün IMF "Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda küresel ekonomik büyümenin bu yıl virüs salgınının etkisiyle %3 daralacağını öngördü, daha önce kurumun beklentisi %3.3 büyümeydi. 2021 büyüme beklentisi %3.4'den %5.8'e yükseltildi. IMF Türkiye'nin ise bu yıl %5 daralacağı tahmininde bulundu. Son rapordan bu yana dünyada 'dramatik' değişiklikler yaşandığını belirten kurum daha önce görülmemiş bir kriz yaşandığını ifade etti. Dünyadaki virüs salgınının ekonomide de tahribat yarattığı ve üretim kaybının küresel finansal krizi tetiklediği vurgulandı. Merkez Bankaları'nın son haftalarda krizle mücadele için likidite ve parasal teşvik adımları attığı belirtilirken bu adımların güven aşıladığı ve piyasalardaki şoku sınırlamaya katkı yaptığı dile getirildi. Senkronize adımların gelişen ülke ekonomilerine de alan açacağı belirtildi.
İlk çeyrek bilanço sezonunun başladığı ABD’de yatırım bankası JPMorgan'ın açıkladığı finansallara göre ilk çeyrek karı kredi maliyetlerinin yükselmesiyle %69 düşerek altı yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Şirketin karı koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerinden dolayı 2013 yılından beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Bank of America Corp.'un kar rakamları Çarşamba, Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. ve Morgan Stanley ise Perşembe günü gelecek. Avrupa Birliği ise yeni tip koronavirüsle mücadele için yıllık bütçesinde yaklaşık 3,5 milyar euroluk artışa gitti. Buna göre, acil sağlık hizmetlerini destekleyecek önemli ürünlerin stoklanması, geçici hastaneler kurulması ve hastaların sınır ötesi taşınması gibi işlemler için 2,7 milyar euro kaynak aktarıldı.
Avrupa Borsaları ise özellikle İtalya, İspanya ve Almanya'da yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirlerin gevşetilmesine ilişkin tartışmaların etkisiyle günü karışık seyirle kapattı. Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,38 artarak 4.523,91 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi % 1,25 değer kazanarak 10,696,56 puana yükseldi. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 0,36 değer kaybederek 17.558,43 puan gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,88’lik azalışla 5.791,31 seviyesinden tamamlandı.
Son haberlere göre Trump Dünya Sağlık Örgütüne verilen bütçeyi kestiğini açıkladı. Çin Merkez bankası ise beklenmedik şekilde orta vadeli borçlanma imkanı (MLF) faiz oranını %3,15’ten 2017 Eylül ayından bu yana en düşük seviye olan %2,95’e düşürdü. Bu sabah Asya piyasaları yatay ABD vadelileri ise yataya yakın hafif satıcılı hareket ediyor.
Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder