İller

4 Mayıs 2020 Pazartesi

ABD ISM imalat dışı PMI rakamları takip edilecektir


Geçtiğimiz gün piyasaların odak noktasında yurt içi tarafta açıklanan enflasyon rakamları yer aldı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında aylık bazda yüzde 0.85 artış görülürken bu durum yıllık rakamlara yüzde 10.94 olarak yansıdı. Küresel tarafta yaşanan virüs salgınıyla beraber talep koşullarında yaşanan gerileme fiyatlar üzerinde baskının arz yönlü unsurlardan kaynaklandığına işaret etmekte. Bunun yanı sıra küresel tarafta ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve buna paralel olarak petrol fiyatlamalarında yaşanan sert derin kayıplarının kısa vadede aynı oranda artış gösterememesinin de önümüzdeki süreçte enflasyon tarafında aşağı yönlü baskıya neden olabileceği aşikar. Bu görünüm itibariyle yıl sonunda enflasyon rakamlarının tek haneli rakamlarda kalıcılık sağlamasını destekleyebilir. Bundan ötürü TCMB'nin önümüzdeki toplantılarında da faiz indirim anlamında eli güçlenmiş oldu. Keza geçtiğimiz gün Dünya'nın önde gelen bankalarından Barclays Bank, TCMB'nin gelecek 2 toplantısında 100 baz puan faiz indirimi yapabileceğine dikkatleri çekti.

Diğer taraftan piyasaların gündeminde ABD ile Çin arasında yükselen tansiyon fiyatlamalar üzerinde etkisini gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Covid-19 pandemisinin kaynağı olan Çin'in Vuhan kentindeki laboratuvardan çıktığına yönelik kanıtları olduğuna yönelik ifadeleri piyasalarda endişenin yükselmesine neden oldu. Özellikle ABD ile Çin arasında Ticaret Anlaşması sonrasında ilişkilerde gelinen bu süre zarfında Başkan Donald Trump'ın, Çin'den yapılan ithalata yönelik yeni gümrü vergileri getirebileceğine yönelik söylemleri dikkatleri çekmişti. Bu anlamda özellikle bu tartışmanın ekonomi tarafında oluşabilecek yansıması piyasa fiyatlamalarında volatil hareketleri beraberinde getirebilir. Yeni günde de gerek ABD-Çin arasında yaşanabilecek gelişmeler gerek pandeminin dünya üzerindeki yayılımına yönelik gelişmeler yakın takibimizde olacaktır.

Yeni günde ekonomik takvimde; İngiltere tarafında açıklanacak PMI rakamlarıyla beraber ABD cephesinde de Hizmet PMI rakamları ve ISM İmalat Dışı PMI rakamları takip edilecek. Diğer taraftan gerek Covid-19 salgınına yönelik gelişmelerle birlikte olası tıbbi çalışmalar ve uluslararası kurumların ekonomik paket desteklerine dair gelebilecek haber akışları  piyasa fiyatlamalarının seyri açısından yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD

ABD ile Çin arasında gerginliğin artmasıyla beraber Dolar varlıklarında haftaya güçlü bir başlangıç yaptığını söylemek mümkün. Yeni günde de bu hareketin devam etmesi paritede satış hareketinin derinlik kazanmasına neden olabilir. Şu anda 1.0900 destek seviyesinin hemen üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu noktanın geçilmesi halinde 1.0840 ve 1.0800 destek seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 1.0800 destek seviyesinin geçilmesi halinde 1.0600 seviyeleri hedef haline gelebilir. Diğer taraftan paritede yaşanabilecek toparlanma hareketlerinde 1.1000 direnç seviyesi önemini korumaya devam ediyor.

USDTRY

Kur tarafında ise yeni haftada 7.00 seviyesi üzerinde hareketliliğin devam ettiğini görmekteyiz. Özellikle bu nokta üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim artış gösterebileceği gibi 7.1000, 7.1400 ve 7.2200 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak olası geri çekilmelerde 7.0000, 6.9400 ve 6.9000 destek seviyelrei takip edilebilir. Özellikle kur tarafında satış hareketinden söz edebilmemiz için 6.9000 altı en az iki günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bu durumda ise 6.7500 seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPUSD

Risk unsurlarında görülen artış ve bu anlamda Dolar varlıklarında görülen pozitif eğilim paritede oluşan yukarı yönlü hareketliliğin sınırlanmasına neden oldu. Yeni günde 1.2400 destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından öncemli olacaktır. Bu noktanın kırılması halinde 1.2200 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak bu nokta öncesinde 1.2375, 1.2330, 1.2265 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde oluşabilecek toparlanma hareketinde ise 1.2500 direnç seviyesi hareketliliğin seyri açısından önemli olacaktır.

BRENT PETROL

OPEC+/G20 Enerji Bakanlarının kararlarının yürürlüğe girmesinin yanı sıra virüs salgınının yayılım hızında yaşanan azalma ve buna bağlı olarak küresel çapta işletmelerin kademeli olarak açıklama petrol fiyatlamalarında da yukarı yönlü hareketliliği tetikleyen unsur oldu. Ancak tam olarak bir toparlanma hareketinden söz edebilmemiz için 30.00 dolar üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Aksi takdirde yaşanabilecek geri çekilmelerde ise; 26.00 dolar destek seviyesi takip edilebilir.

ONS ALTIN

Değerli Metal'de ise haftaya satış eğiliminde başlamasının ardından yeniden 1700 dolar seviyesinin altına inildiği görülmekte. Bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde 1685 seviyesi satış yönlü işlemlerin seyri açısından önemli olacaktır. Ancak emtia tarafında oluşabilecek olası toparlanma hareketinde 1700 direnç seviyesini takip ediyor olacağız. Bu nokta üzerinde kalıcılıklarda ise; 1710, 1714, 1722 ve 1730 seviyeleri takip edilebilir.

S&P500

Endeks tarafında geçtiğimiz haftanın aksine pozitif eğilim ile ilk işlam gününü geride bıraktık. Teknik olarak 2800 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim devan edebileceği gibi 3000 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde 2800 altına inilmesi durumunda 2750, 2700 ve 2640 destek seviyeleri takip edilebilir.

DAX30

Yeni haftaya negatif başlangıç yapan endeks tarafında ise günün ilerleyen saatlerinde küresel borsalarda yaşanan toparlanmaya DAX 30 endeksi de katıldı. Ve Geçtiğimiz günü 10600 direnç seviyesinin hemen altına kapanış ile tamamaladı. Yeni günde de bu noktanın geçilmesi halinde 10900 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak 10500 destek seviyesi geri çekilmelerde önem arz edeceği gibi bu noktanın geçilmesi 10200 seviyelerine doğru bir hareketi tetikliyebilir.

Kaynak:Işık FX 
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder