İller

4 Mayıs 2020 Pazartesi

ÇİN-ABD gerilimi fiyatlamalara etki etmeye devam edecek mi?


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) panzehrinin "ulusal birlik" ve "küresel dayanışma" olduğunu belirterek "Bu virüs, uzun süre bizimle olacak." uyarısında bulundu. DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, küresel dayanışmanın güçlü ve ilham verici bir göstergesi olduğuna işaret ederek "(Kovid-19'dan) herkes eşit şekilde korunmalı. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz." dedi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde gün içinde düzenlenen "Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği"ne 40 ülkeden liderin katıldığını belirten Ghebreyesus, Kovid-19 aşısı, teşhisi ve tedavilerinin araştırılması ve geliştirilmesi için toplam 7,4 milyar euro taahhüt edildiğini anımsattı.

Avrupa Merkez Bankası beklenti anketine göre, 2020 yılı için, enflasyon ve gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi tahminleri aşağı yönlü ve işsizlik tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Profesyonel Tahminciler Anketi katılımcılarının yılın ikinci çeyrek verilerine dayanarak yaptıkları tahminlere göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu yıl kötümser beklentilerin çoğundan daha az küçülecek fakat ekonomide toparlanma “yavaş” ve “kademeli” olabilecek. AMB, Profesyonel Tahminciler Anketi 2020 ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde yıllık harmonize enflasyon bu yıl için yüzde 0,4 olarak, 2021 ve 2022 yılları içinse sırasıyla yüzde 1,2 ve yüzde 1,4 olarak açıklandı.

TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon Nisan'da aylık % 0.85, yıllık % 10.94 oldu, petrol fiyatlarındaki düşüş ve talepteki azalmaya rağmen gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun tahminleri aşmasında etkili oldu. Yıllık enflasyonun gelecek aylarda lehte baz etkisiyle kademeli gerileyeceğini, Merkez Bankası'nın da enflasyondaki düşüş eğilimine göre faiz indirimlerini sürdürebileceğini tahmin ediyor.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de son 24 saatte 1614 kişiye Kovid-19 tanısı kondu, 64 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 127 bin 659, can kaybı 3 bin 461 oldu" şeklinde konuştu. Koca, "Son 24 saatte 5 bin 15 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 68 bin 166 oldu. Test sayısında, düne göre yaklaşık 11 bin artışa rağmen yeni tanı sayısı azaldı" dedi.

Dün ABD’de fabrika siparişleri Mart'ta virüs etkisiyle yüzde 10.3 düştü. Endeksler ABD’de günü yükselişle tamamladı. Endeksler güne ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminin yeniden artacağına yönelik endişelerle düşüşle başlamış ve düşüşünü üçüncü güne taşımıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19'un Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ve Çin'den yapılan ithalata yönelik yeni gümrük vergileri getirebileceğini belirtmişti. Avrupa borsaları ise ABD'nin koronavirüs konusunda Çin'e yönelik söylemlerini sertleştirmesinin etkisiyle günü düşüşle tamamladı.

Bu sabah baktığımızda ABD vadelileri yazının yazıldığı sıralarda %0.60 civarında artıda. Asya’da ise açık olan Hong Kong Hang Seng endeksi de %0.50 civarında yükselişle hareket ediyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder