İller

7 Haziran 2020 Pazar

ABD verileri beklentilerin üzerinde gelmeye devam ediyor


ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken 2.5 milyon arttı. ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken sürpriz biçimde 2.5 milyon artarken işsizlik oranı yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Beklenti istihdamın 7.5 milyon azalması, işsizliğin yüzde 19.1'e yükselmesiydi. Sürpriz veride virüs pandemisinin ardından şirketlerin yeniden açılmaya başlamasının etkili olduğu belirtiliyor. Ortalama saatlik kazançlar yıllık yüzde 6.7 arttı, beklenti yüzde 8.5'ti. Aylık bazda ise yüzde 1 artış beklenirken yüzde 1 düştü. İşgücüne katılım oranı yüzde 60.8'de kaldı. Koronavirüs pandemisiyle istihdam Nisan ayında 20.5 milyonla rekor seviyede azalmıştı. Bu rakam da 20.7 milyona yukarı yönde revize edildi.

 

Trump'tan Çin ve AB'ye "gümrük vergisi" tehdidi. ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan ıstakozları üzerindeki gümrük vergisini azaltmamaları durumunda, Avrupa Birliği (AB) ve Çin'e daha fazla vergi uygulayabileceğini söyledi. Trump, Maine eyaletine gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, deniz ürünleri sektörü yöneticileri ile yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. AB'nin, Amerikan ıstakozları üzerinde uyguladığı gümrük vergisine tepki gösteren Trump, "AB, bu vergileri düşürmezse biz de durumu eşitleyecek şekilde, AB'den gelen arabalara gümrük vergisi uygularız." dedi.

 

AMB Başkanı Lagarde ve Almanya Başbakanı Merkel'in eş zamanlı adımları Avrupa'da politika koordinasyonuna ilişkin beklentileri artırdı. Avrupa'nın parasal ve mali devleri en sonunda birlikte hareket ediyorlar. Almanya'nın mali desteği ve merkez bankası genişlemesi Avrupa'da politika koordinasyonu için yeni bir çağın başladığı şeklindeki beklentiyi işaret ediyor. Ekonominin koronavirüs krizinden çıkışını destekleyecek, Berlin ve Frankfurt'ta yarım gün arayla açıklanan önlemler, Brüksel'de ortak borçlanma ile destekli bir Avrupa toparlanma fonu kurulmasına yönelik dönüşün ardından geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Perşembe günü Alman ARD televizyonu ile gerçekleştirdiği mülakatta Almanya'nın "cesur ve kararlı" bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi ve hükümetin daha önce görülmemiş ölçüdeki harcamalarını savundu. Merkel, "Şanslıyız ki iyi zamanlarda şimdi bunu yapmamıza müsaade edecek şekilde hareket etmiştik." dedi.

 

Çin’in ticaret fazlası mayıs ayında ihracatın beklenenden daha az düşmesi ve ithalatın emtia fiyatlarının sert düşmesiyle rekor seviyeye yükseldi. İhracat bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 3,3 azalırken, ithalat yüzde 16.7 düşerek 62.93 milyar dolar ticaret fazlası verdi. Rekor fazlası Çin emtia malları; ham petrol, doğal gaz ve soya fasulyesi gibi alımlar düşmesinden kaynaklanıyor. İhracat korona virüs için maske satışı ve diğer medikal ürünlerin başka ülkelere satışından dolayı beklenenden daha az düştü.

 

Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notu ve görünümü ile ilgili değerlendirme açıklamadı. Moody's, 14 Haziran 2019’daki değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunu "B1" olarak açıklarken, görünümü ise "negatif"te tutmuş, 7 Aralık 2019'da da Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin takvimde tarih belirtmesine karşın güncelleme yapmamıştı.

 

USDTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken ABD'de dış ticaret açığı Nisan ayında yüzde 16.7 artarak 49.4 milyar Dolar oldu. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 30 Mayıs'ta sona eren haftada ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla 1.88 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken sürpriz biçimde 2.5 milyon arttı. Açıklanan ABD işsizlik oranı ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Swap konusunda yaptığı “Merkez Bankası çok yoğun teknik çalışmalar yürütüyor." açıklamalarının kur üzerindeki baskıları takip edilirken, istihdam verisi öncesi yatay seyreden kurun açıklanan veriler sonrası yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,72, 6,69 ve 6,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,77, 6,80 ve 6,82 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken Avrupa Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliği gitmeyerek, Pandemik Acil Satın Alma Programı'nı 600 milyar Euro tutarında genişletmişti. Haftanın son işlem gününde yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri, salgınının etkisiyle Nisan ayında yüzde 19,7 düşüş beklentisine karşın yüzde 25,8 azalış gösterdi. Gün içerisinde Euro’nun güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı takip edilirken, çaprazın yatay yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,62 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,65 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,60, 7,58 ve 7,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,65, 7,67 ve 7,70 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliği gitmeyerek, Pandemik Acil Satın Alma Programı'nı 600 milyar Euro tutarında genişletti. ABD'de dış ticaret açığı Nisan ayında yüzde 16.7 artarak 49.4 milyar Dolar oldu. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 30 Mayıs'ta sona eren haftada ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla 1.88 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri, salgınının etkisiyle Nisan ayında yüzde 19,7 düşüş beklentisine karşın yüzde 25,8 azalış gösterdi. ABD'de ise tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken sürpriz biçimde 2.5 milyon artarken ABD işsizlik oranı ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Gün içerisinde, açıklanan istihdam verisi sonrası Euro’nun güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken gün sonunda, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1290 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1260 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1320, 1,1350 ve 1,1380 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1260, 1,1230 ve 1,1200 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD ile Çin arasında gerginlik devam ederken, beklentilerin altında gelen veriler sonrası risk iştahında gözlenen gerileme ile birlikte Ons Altın’ın sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise devam ederken iyimserlik sonucu artan risk iştahının Ons Altın’ı baskıladığı takip edilirken, ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam veri seti sonrası aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1688 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1696, 1704 ve 1715 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1680, 1672 ve 1664 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık’ta açıklanan inşaat PMI endeksi Nisan ayındaki 8,2’lik dip seviyesinden 28,9 seviyesine yükseldi. ABD'de dış ticaret açığı Nisan ayında yüzde 16.7 artarak 49.4 milyar Dolar oldu. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 30 Mayıs'ta sona eren haftada ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla 1.88 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs'ta azalma beklenirken sürpriz biçimde 2.5 milyon arttı. Açıklanan ABD işsizlik oranı ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Gün içerisinde Avrupa Birliği ile İngiltere arasında ticaret ve gelecekteki ilişkileri şekillendirecek anlaşma müzakerelerinin son turunda ilerleme sağlanamadığı açıklandı. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve açıklanan veri setinin parite üzerindeki baskıları attırmasına rağmen yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,27 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2750 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2650, 1,2600 ve 1,2540 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2750, 1,2800 ve 1,2850 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Perşembe günü Japonya’da zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de dış ticaret açığı Nisan ayında yüzde 16.7 artarak 49.4 milyar Dolar oldu. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 30 Mayıs'ta sona eren haftada ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla 1.88 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise Japonya Hane Halkı Harcamaları verisi aylık yüzde 6,2, yıllık yüzde 11,1 gerilerken ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisinde Mayıs ayında azalma beklenirken sürpriz bir şekilde 2.5 milyon arttı. Açıklanan İşsizlik Oranı ise yüzde 14.7'den yüzde 13.3'e geriledi. Gün içerisinde piyasalardaki iyimserlik,  Japon Yeni’nin güvenli bir liman olarak talep bulmakta zorlanmasına neden olurken, açıklanan veriler sonrası paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,80, 108,20 ve 108,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,20, 106,90 ve 106,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Petrol fiyatlarının OPEC+ koalisyonunun üretim kısıntıları konusunda devam eden anlaşmazlık ve bir süredir toparlamakta olan talebe yönelik yeni kuşkular sonucu gerilediği takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise OPEC + koalisyonunun rekor büyüklükteki üretim kısıntılarını Temmuz ayının sonuna kadar uzatma konusunda ön anlaşmaya varmasının ardından üst üste Petrol’ün yukarı yönlü hareketi izlenirken, Brent Petrol’ün de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 43 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,20, 45,00 ve 46,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 42,00, 41,00 ve 39,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Perşembe günü kurda yukarı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken Ons Altın’da beklentilerin altında gelen veriler sonrası risk iştahında gözlenen gerileme sonrası Ons Altın’ın yukarı yönlü hareket etmesi ile Gram Altın’da da yükselişini sürdürdüğü takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise kurda açıklanan veriler sonrası Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile yukarı yönlü hareketler takip edilirken, Ons Altın tarafında artan risk iştahı ve tarım dışı veri seti sonrası aşağı yönlü hareket etmesi ile Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini derinleştirdiği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 367 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 365 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 370, 373 ve 376 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 365, 362 ve 360 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder