Geçtiğimiz hafta Fed'in Haziran toplantısının ardından açıklamalarını takip ettiğimiz Fed Başkanı Powell, finansal istikrarı korumak için tüm araçları kullanmaya kararlı olduklarını söylemişti. Powell'in açıklamaları sonrasında uluslararası hisse senetleri piyasalarda başlayan satış dalgasının bu hafta da devam ettiği görülüyor. ABD ve Asya piyasalarında derinleşen satışlara rağmen haftaya sınırlı diyebileceğimiz bir düşüşle başlayan BIST 100 endeksi gün içerisinde 110.000 seviyesinin üzerine çıktı.
Fed Başkanı Powell bugün ve yarın Kongre'de kanun yapıcılara konuşacak ve onların sorularını yanıtlayacak. Powell'ın kanun koyuculara yapacağı konuşmada vereceği mesajların, politika yapıcıların 10 Haziran'da gösterge faizi sıfır seviyesinde tutma kararı aldığı ve bu seviyenin 2022 yılında da korunacağının işaretini verdiği toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptığı kötümser değerlendirmeyi büyük ölçüde tekrarlaması bekleniyor.
Öte yandan Fed, şirket tahvili almaya başlayacağını açıkladı. Fed'den yapılan açıklamada, bankanın İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, piyasa likiditesi ve büyük işverenler için kredi mevcudiyetini desteklemek amacıyla şirket tahvili alacağı kaydedildi. Fed ayrıca bankalara küçük ve orta boy işletmelere kredi sağlayan program başlamalarını önerdi. Boston Fed, internet sitesinden yatığı açıklamada, ABD merkez bankası Fed'in, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için hazırladığı Ana Cadde Kredi Programı'nı başlattığını ve bankaların bu yolla kredi vermeye başlamaları için teşvik ettiğini açıkladı.
İngiltere’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında kapatılan perakende dükkanları dün yeniden açıldı. Ülkede 23 Mart’ta alınan tedbirler kapsamında kapatılan dükkanlar, hükümetin gevşeme adımları çerçevesinde bugün kapılarını müşterilerine açtı. Sosyal mesafe kurallarına göre faaliyet gösteren ve müşteri sayısına tahdit getiren dükkanlar önünde uzun kuyruklar oluştu. Ülkede bugün itibarıyla toplu taşımada ağzı ve burnu kapatma da zorunlu hale geldi. Kişisel korunma ekipmanı sıkıntısı çekilen İngiltere’de hükümet, halkı ev yapımı maskeleri kullanmaya teşvik ediyor. Ülkede kafe ve restoranların açık hava alanlarının 4 Temmuz itibarıyla açılması öngörülüyordu ancak bazı restoran ve kafelerin bugünden itibaren fiili olarak bu alanlarda hizmet vermeye başladığı görüldü.
Türkiye'nin, merkezi yönetim bütçesi gelirleri mayıs ayında 68,1 milyar lira, giderleri 85,4 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mayısta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 azalarak 68 milyar 145 milyon lira, bütçe giderleri ise yüzde 2,2 artarak 85 milyar 446 milyon lira oldu. Ocak-mayıs döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 yükselerek 389 milyar 139 milyon lirayı, bütçe giderleri yüzde 15,7 artarak 479 milyar 219 milyon lirayı buldu.
Almanya hükümeti koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilenen tüketici ve işletmelere yönelik teşvikleri fonlamak için bu yıl 218 milyar euro borçlanacak. Konuya yakın kaynaklara göre Almanya hükümeti parlamentodan devasa teşvik programını fonlamaya yardımcı olması için parlamentodan borçlanmanın 62 milyar euro (70 milyar dolar) artırılmasına ilişkin yetki isteyecek.
USDTRY
Haftanın ilk işlem gününe 6.81 seviyesi yakınlarında başlayan kur, devamında korona virüste ikinci dalga endişelerine bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen satışlardan etkilendi. Akşam saatlerinde 6.86 yakınlarını test eden kur bu periyottan sonra Dolar endeksindeki geri çekilme, riskli varlıklarda gözlenen yükselişle birlikte yönünü tekrar aşağıya çevirdi.
Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe açığı yıllık bazda %43,5 artışla 17,3 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde bütçe gelirleri yıllık bazda %4,8 daralmayla 68,1 milyar TL olurken, bütçe harcamaları %2,2 artışla 85,4 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde faiz dışı denge 7,6 milyar TL açık verdi.
Yeni günde Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerine dair fiyatlamaların yaratacağı olası dalgalanmaları izlemeye devam edeceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar 6.85 seviyesi üzerini test etse de bu bölgeyi aşamadan haftayı tamamladığı gözlendi. Gelebilecek olası satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,80, 6,77 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Güne 7.64 seviyelerinde başlayan EURTRY paritesi, Dolar endeksinin yönünü yükselişten tekrar düşüşe doğru çevirmesiyle paritede gerçekleşen yükselişten kaynaklı olarak akşam saatlerinde yukarı yönde hareket etti.
Bu bağlamda 7.75 seviyesine kadar yükselişlerin yaşandığı gözlendi. EURTRY’de Dolar’daki zayıflama devam ederse Euro para birimindeki yükselişle birlikte yukarı yönlü eğilim sürebilir. Türk Lirası’nın hareketleri ise yukarı yönün sınırlayıcı katkısını beraberinde getirebilir. Bu durum ise küresel boyutta risk algısının yeniden gevşemesiyle meydana gelebilecek. Bu durum ise virüsteki ikinci dalganın şiddetine bağlı olacak.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,72 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,70, 7,67 ve 7,65 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,75, 7,78 ve 7,80 direnç seviyeleri takip edilebilir
EURUSD
EUR/USD paritesi, ABD Dolarının güçlü bir şekilde talep bulmasıyla yeni işlem haftasına zayıf bir görünümle başladı.
Bununla birlikte Avrupa’da ekonomilerin yeniden açılması ve Avrupa Merkez Bankası Almanya ve Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan mali teşviklerle desteklenmeyi sürdürüyor. Ayrıca Euro bölgesinin cari dengesinin güçlü performansı da Euro’nun cazibesini arttırıyor.
Parite, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına dair endişelerle ABD Dolarının güvenli bir liman olarak talep bulmasıyla kısmen de olsa gün içinde baskı altında kaldı fakat akşam saatlerinde FED açıklaması sonrası risk iştahındaki artışla Dolar’a gelen satış karşısında yeniden 1.13 seviyesi üzerine doğru hareket etti.
Avrupa’da Covid-19 ikinci dalgasına yönelik gidişat izlenmeye ve fiyatlamalara etki etmeye devam edecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1330 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,13 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1360, 1,1390 ve 1,1420 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1300, 1,1260 ve 1,1230 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerindeki artış ile likitte kalma eğilimi Dolar’a talep artışı getirirken bunun karşılığında nakit ihtiyacının da etkisiyle ons Altın’da gün içinde 1704 Dolar’a kadar satış baskısıyla karşılaşıldı.
Akşam saatlerinde FED’in şirket tahvillerini alacağını açıklamasıyla riskli varlıklara doğru oluşan yeniden eğilimin etkisiyle Dolar’dan gözlenen çıkışlarla birlikte ons Altın’da toparlanmalar izlendi.
Orta uzun vadede yukarı trendini koruyan Altın fiyatları zaman zaman dalgalanma gösterse de 1700 Dolar üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesini bekliyoruz.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1725 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın 1733-1704 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1745 ve 1755 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1704 destek seviyeleri kısa vadede bugün de takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın ilk işlem gününe 1.25 seviyelerinde başlayan GBPUSD için yön belirleyici kısa vadeli gelişme Avrupa Birliği ile gerçekleşecek Brexit konusundaki müzakereydi.
Konuyla ilgili olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği ile Temmuz ayında bir anlaşmaya varmamaları için hiçbir neden görmediğini söyledi. Johnson, ayrıca görüşmelerin, Brüksel'in istediği gibi sonbahar veya kış mevsimine kadar devam etmesini istemediğini de sözlerine ekledi.
GBP/USD paritesi bu yorumlar üzerine hafif bir yükseliş kaydederken 1.26 seviyesini test etti. GBPUSD’de Brexit dışında Dolar’ın seyri de belirleyici olmaya devam edecek.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2470 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1,2400 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2580, 1,2620 ve 1,2650 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2520, 1,2470 ve 1,2400 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2660 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1.2450 ve 1,2415 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2720, 1,2780 ve 1,2840 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2540 ve 1,2450 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
USD/JPY paritesi Pazartesi gününde yatay yönlü fiyat hareketini sürdürdü ve 107,50 bölgesinin altındaki dar bir işlem aralığında sıkıştı.
Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına dair endişeler Pazartesi gününde piyasalardaki risk iştahını kaçırırken, Japon Yeni’nin güvenli bir liman olarak talep bulmasına yardımcı oldu. Bu etkiyle 107 Dolar’ın hemen altını test eden USDJPY buradan tepki aldı.
ABD’de Fed’in para politikası toplantısında ABD ekonomisi üzerine karamsar bir resim çizmesi de piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatına katkıda bulunarak ABD tahvil faizlerindeki düşüşün devamına neden oldu. ABD Doları dün genel olarak ABD tahvil faizlerindeki düşüşle baskı altında kalırken, USD/JPY paritesi yukarı yönlü hareketlerini sınırlandırdı. Fakat FED’den gün bitmeden gelen şirket tahvil alımı açıklaması ile USDJPY kısmen yukarı hareket etti.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107.30 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. Bugün 107.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,60, 108.00 ve 108.50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,60 ve 106,40 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
COVID-19 ikinci dalgasına dair korkular ham petrol fiyatlarına zarar veriyor.
Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına ve ekonomik toparlanmaya olası zararlarına dair artan endişeler, Pazartesi gününde piyasa hissiyatı üzerinde olumsuzluk yarattı. Çin’de yeni bir enfeksiyon dalgasına dair haberler ve ABD artan koronavirüs vakaları, yatırımcıları Brent petrolden uzak tutuyor görünüyordu.
Bu endişelere rağmen Brent petrolün akşam üstünden itibaren 37 Dolar seviyesinden destek bulduğu ve FED açıklamaları sonrası risk algısındaki düşüşle birlikte 40 Dolar seviyesi yakınına kadar yükselişe yöneldiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 39 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 38.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40.00, 41.00 ve 42,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38.00, 37,40 ve 35,90 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Haftaya 380 TL seviyesi yakınlarında başlayan Gram Altın gün içinde bu seviyenin biraz üzerine çıkabildi.
Günün devamında Dolar’daki geri çekilme ile birlikte kurda 6.85 seviyelerinden başlayan geri çekilme ile Gram Altın’ın 374.70 TL seviyesine kadar düşüş yaşadığı gözlendi.
Bu düşüşe rağmen Gram Altın’ın Mayıs başından gelen kısa vadeli düşüş çizgisine değerek buradan destek aldığı gözleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 378 seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 375 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 381, 383 ve 385 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 375, 372 ve 368 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.
Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder