“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI”
ABD
“Fed Yapacağını Yaptı Sırada Ne Var?”
Virüsün ekonomi üzerinde yıkıcı etkisini azaltmak için Fed elinden ne geliyorsa yaparken, istihdam piyasasında yaşanan negatif şoklar tehlikeli sinyaller vermektedir. Mayıs ayı istihdam verilerinde şimdilik en kötüsü görüldüğü düşünülse bile virüs hasarının tam tespit edilmesi netleşmemektedir. İkinci çeyrek verilerinde hasarın boyutunu görecekken, para politikalarının ne kadar başarılı veya başarısız olduğu ortaya çıkacaktır. Fed’in sıfır faiz hamlesi ve sınırsız varlık alımları gibi destekleyici politikaları finansal sistemi kurtarırken, reel ekonomi tarafında Fed ne yapabilir sorusunun cevabı tartışılmaktadır. Piyasa negatif faiz konusunda ısrarcı olsa bile Fed Başkanı Powell bu konuya kapıyı şimdilik kapatmıştır. Fakat ilerleyen dönemde özellikle son çeyrek 2020’de ekonomik aktivite durumuna göre negatif faiz ihtimali devreye girebilir. Fed’in 10 Haziran Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararında GCM Yatırım Araştırma olarak herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
Piyasa katılımcıları da herhangi bir değişiklik beklemiyor.
“Virüs ve Enflasyon”
ABD ekonomisinden uzunca bir süre konuşulan %2 enflasyon kalıcılığı virüs öncesinde öne çıkarken (%2,5 yıllık enflasyon gerçekleşti.) virüsün ekonomileri anı durdurması ile şimdilik rafa kalkmıştır. Bu durum oldukça normal olurken negatif faiz tartışmalarına ilave yıllık enflasyon negatif olur mu tartışmaları öne çıkmaktadır. Mayıs ayı için aylık enflasyon %0 – yıllık enflasyon 0,3% beklentisi yer almaktadır.
AVRUPA
“İngiltere – İmalat Üretimi”
İngiltere’nin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturan imalat sektörüne ait Nisan ayı verisi, sanayi üretimi rakamı ile birlikte bu hafta İngiltere için izlenecek önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı anda açıklanacak sanayi ve imalat üretimi rakamları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecekken, İngiltere’nin üretim yapısı nedeni ile imalat tarafındaki rakamın daha yakından izlendiğini ifade edebiliriz. Söz konusu veriler, ada ülkesinin para biriminde ve FTSE-100 endeksinde değişimler görülmesine neden olabilir. Beklentilerin üzerinde bir imalat üretimi verisi Sterlin’de yükselişlere zemin oluşturabilecekken, aksi durumda ada ülkesinin para biriminde kayıplar izlenebilir.
“PİYASANIN ROTASI”
Haftanın Makro Teması
Fed Faiz Kararı / ABD Enflasyon / OPEC Toplantısı / Türkiye Sanayi Üretimi – İşsizlik –
Cari İşlemler Dengesi
Haftanın Stratejisi
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?
Haftanın Konuşmaları
8 Haziran Pazartesi Saat 16.45 ECB Başkanı Lagarde
10 Haziran Çarşamba Saat 22.30 Fed Başkanı Powell
ABD Başkanlık Seçimleri Yolunda Trump…
Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 6,635,284 – tedaviye pozitif cevap veren 2,870,596 – ölü sayısı 391,179 kişiye ulaşmıştır.
Grafikte global ve çeşitli ülkelerin virüs vaka (cases) ve ölü (deaths) sayıları gösterilmiştir. ABD (mor çizgi ) tarafında zirve noktaya ulaşıldığı sinyali gelmektedir.
Piyasaların ana gündemi ABD – Çin gerilimi ve ABD sokak olayları olurken, virüse ilişkin gündem zayıflamaktadır. Trump’ın yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri öncesinde dış ve iç politikada gerilimi yükseltmesi öne çıkarken, ABD – Çin ticaret anlaşması tartışmaları tekrar alevlenmektedir. Başkanlık seçimleri için anketlerde Trump (%42.1), Biden’in (49.3%) 7 puan gerisinde bulunurken, virüs sonrası siyahi Amerikalı Floyd’un polis şiddeti ile öldürülmesi ile anketlerde ibre aleyhine işlemektedir.
Haftanın genelinde öne çıkacak başlıklar;
- Fed faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Başkan Powell’ın konuşmasında ve sorularda negatif faiz tartışmaları ana gündem olacaktır. Powell şimdilik negatif faiz kapıyı kapatmıştır. Fakat yılın son çeyreğinde ekonomik aktiviteye bağlı negatif faiz uygulama potansiyeli devreye girebilir.
- ABD Mayıs ayı enflasyon verisinde aylık %0 – yıllık %0,3 beklenti yer alırken, negatif enflasyon devam eder mi etmez mi göreceğiz.
- OPEC toplantısı öne çıkacakken, Petrol dinamiklerinde neler olduğuna ilişkin detaylara ulaşmak için tıklayınız.
Piyasalarda Dolar göreceli olarak değer kaybederken, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden genel bir rahatlama havası öne çıkmaktadır.
1 Haziran döneminden itibaren TRY %0,92 değer kazanmaktadır.
Türkiye dinamiklerinde Türk Lirası değer kazancı(mavi) öne çıkarken, 5 yıllık CDS 463.seviyesi ile 500 altında hareket etmektedir.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder