İller

17 Ağustos 2020 Pazartesi

Küresel piyasalar


ABD’de fiyatlamalar: Teşvik paketinde devam eden belirsizlikler ve artan ABD-Çin gerilimi sebebiyle karışık seyirle kapandı

Dün ABD piyasaları, ek teşvik paketine yönelik devam eden belirsizlikler ve ABD-Çin gerilimi sebebiyle kapanışa doğru karışık seyir izledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ABD Posta Servisi'ni Başkan Trump'ın maliyet düşürücü kampanyasından korumak için Washington'a çağrıda bulundu. Pelosi, Kasım seçimleri için oy pusulalarının zamanında teslim edilmesini önlemek amacıyla Trump'ı "postaneyi açıkça yıkmaya çalışmakla" suçladı. ABD-Çin gerilimi cephesinde ise, Trump yönetimi Çinli teknoloji firması Huawei’nin hali hazırda piyasada olan çiplere erişimini engellemek için yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlandığını açıkladı. Reuters haber ajansına göre, ABD Ticaret Bakanlığı Çin teknoloji devi Huawei’ye 2019 yılı Mayıs ayından bu yana uygulanan kısıtlamaların kapsamının genişletilmesini planlanlıyor. Trump yönetiminin yeni kararı uyarınca, Amerika’nın ticari kara listesine alınan 21 ülkedeki Huawei bağlantılı firmaya 38 yeni firma daha eklendi ve böylece bu listedeki firmaların sayısı 152’ye yükseldi. S&P 500 endeksi %0,27 puan artışla 3.381,99 puandan kapanırken, Dow Jones endeksi %0,31 değer kaybıyla 27.844,91 puan seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %1 yükselişle 11.129,73 puandan kapandı.

Avrupa’da fiyatlamalar: Çin’in likidite hamlesi sonrası devam eden olumlu atmosferle alıcılı seyir izledi

Dün Avrupa piyasalarında, Çin’in likidite hamlesinin ardından gün boyunca pozitif seyir devam etti. Ancak, Avrupa’da hükümetler tarafından devreye alınan daha sıkı karantina önlemlerine ilaveten, ABD’de ek teşvik paketine yönelik devam eden belirsizlikler ve Başkan Trump’ın Bytedance’e yönelik aldığı aksiyonun ABD-Çin ilişkilerindeki yansımalarına ilişkin endişeler kazançların kısmen sınırlı kalmasında etkili oldu. DAX ve CAC 40 endeksleri sırasıyla %0,15 ve %0,18 artışlar kaydederken, FTSE 100 endeksi %0,61 yükseldi. Sektörler cephesinde, temel kaynaklar sektörü hisseleri %1,6 değer kazanırken, seyahat sektörü hisseleri %1,5 düşüş kaydetti.

Asya’da fiyatlamalar: Avustralya dışında karışık seyir hakim

Bu sabah Asya piyasaları ABD’nin Huawei hamlesinin ardından ABD-Çin gerilimi cephesinde artırdığı endişelerle genel olarak karışık seyir izliyor. Nikkei endeksi %0,32 düşüş kaydederken, Shangai endeksi %0,35 yükseliyor. Hang Seng endeksinde ise yatay görünüm hakim. Taiwan Weighted endeksi %0,43 ekside. S&P ASX 200 endeksi ise Avustralya Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarında mevcut ortamda önlem paketinde değişim yapılmasına gerek olmasının belirtilmesiyle %0,89 yükseliş görülüyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder