İller

26 Eylül 2020 Cumartesi

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


ABD endekslerindeki dünkü çalkantılı seyrin ardından açıklanan dayanıklı mal siparişlerinin Ağustos’ta ivme kaybetmesi piyasalar tarafından vadeli kontratların açılış öncesinde negatif fiyatlanmasına sebep oldu. Günün geri kalanında ise $2,4 trilyon değerindeki mali destek paketi söylentileri piyasaları hareketlendirdi. Demokratların beşinci bir yardım planı için önceki tekliflerinden yaklaşık $1 trilyon indirime gitmesiyle beraber, temsilciler meclisi yasa tasarısını önümüzdeki hafta oylayabilir. Ancak konuşulan rakamlar ve izlenecek yol henüz bir kesinlik içermiyor. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %1,34, %1,60 ve %2,26 oranlarında yükseldi. S&P 500 endeksinde on bir sektörden onu artıda kapatırken yükselişte önemli rol oynayan sektörler IT, endüstriyeller ve gayrimenkuller oldu. Enerji ise %0,07 oranında düşüş ile endeksi aşağı çeken sektör oldu. Boeng’in 737 Max modelinin dünya genelinde farklı yetkililer tarafından hava sahalarına iniş izninin yasaklanmasının ardından hisselerde satıcılı bir dönem yaşanmıştı. Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı yetkililerinin 737 Max modelinin gerekli güvenlik kurallarına Kasım ayı itibariyle uyabileceği haberi hissenin %6,83 prim yapmasını sağladı. Pandemide en büyük hasarı gören sektörlerden biri de cruise gemiciliği olmuştu. Fakat Carnival ve Royal Caribbean Cruises şirketlerinin Barclays tarafından notunun yükseltilmesi ile birlikte hisseler günü sırasıyla %9,68 ve %7,7 artıda kapattı. Apple’ın İrlanda Cumhuriyeti’ne $15 milyar tutarında vergi borcunun olduğunu düşünen Avrupa Birliği komisyonu temmuzda çıkan karara itiraz ederek konuyu en üst mahkemeye taşıyacağı haberi Apple hisselerini olumsuz etkilemedi. Aksine yeni model Iphone’un tanıtımı öncesinde bu fiyatlardan alım yapılmasını destekleyen Morgan Stanley’ nin haberi ile günü %3,76 primle kapadı.

Avrupa borsalarında dünkü satıcılı seyir haftanın son işlem gününe de yansıdı. Yatırımcıların virüsün yayılma hızı ve ekonomik iyileşme sürecini izlemeye devam etmesiyle birlikte Avrupa endeksleri dalgalı bir işlem gününü geride bıraktı. ABD piyasalarındaki açılış öncesinde vadeli kontralardaki satıcılı seyir Avrupa endekslerindeki satış baskısını da artırdı. DAX ve Euro Stoxx 50 günü sırasıyla %1,09 ve %0,71 değer kaybıyla sonlandırırken FTSE100 kendini pozitif ayrıştırarak günü %0,34 oranında artıda tamamladı. DAX endeksindeki sektörlerin tamamında düşüş görülürken IT %1,64 ve finans sektörü %1,42 oranında geriledi. Heyecan verici bir haber ise Zero Avia şirketinin yolcu taşıyabilen hidrojen yakıt hücresine sahip uçağının bu hafta ilk uçuşunu tamamlaması oldu. Söz konusu gelişmeyle birlikte sıfıra yakın emisyonlu uçuş için bir adım daha atılmış oldu. BMW’nun Amerikan otoriteleriyle 18 milyon dolar karşılığında anlaşmaya varması ile hisse günü %2,61 değer kaybıyla sonlandırdı. 2015 ve2019 yılları arasındaki satış rakamlarının şişirilmesi dolayısıyla yapılan anlaşma sektör hisselerine negatif yansıdı ve Volkswagen ile Daimler sırasıyla %2,37 ve %0,67 geriledi.

Piyasalar haftanın son işlem gününde Avrupa Birliği bölgesini kapsayan hane halkı ve kurumlara verilen kredi verilerini takip etti. Geçtiğimiz dönem ile aynı olarak sırasıyla %3 ve %7,1 artış olarak açıklandı. Bölgedeki para arzını gösteren M3 verileri ise yıllık bazda beklentilerin ve bir önceki verinin,% 10,2, altında %9,5 olarak paylaşıldı. ABD de ise1,5% artması beklenen Ağustos ayı manşet dayanıklı mal siparişleri 0,4% artarken çekirdekte artış da 0,4% olarak açıklandı. Ancak çekirdek sermaye mallarında artış 1,8% ile beklenti 1,0%’i aşarken önceki ay da 1,9%’dan 2.5%’e revize edildi.

Veri akışının yoğun olduğu bir haftayı takip ediyor olacağız. ABD de Dallas imalat verileri, aylık bazdaki toptancı envanterleri, tüketici güveni, ikinci çeyrekteki mili hasıla geliri, kişisel gelir ve harcamaları, imalat PMI verileri ve eylül ayı işsizlik oranı gibi veriler önemli olacak. Avrupa tarafında takip edilecek veriler ise Ispanya, Almanya ve İtalya’nın açıklayacağı TÜFE verileri ile birlikte Birleşik Krallık tarafından ilan edilecek mili hasıla gelirleri ve ev kredisi onay oranları olarak öne çıkıyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder