İller

18 Eylül 2020 Cuma

Piyasaların yönü


BIST100… Akşam Saatlerinde Kayıplarını Telafi Etti…BIST100 endeksi global piyasalardaki risk iştahının zayıf seyrine ayak uydurarak satıcılı bir görünümle güne başladıktan sonra akşam saatlerinde gelen alımların etkisiyle günü artıda tamamlamayı başardı. Güne düşüşle başlayan endeks 1,100 puan sınırına kadar geriledikten sonra akşam saatlerinde 1,100 puanın üzerine çıktı. Böylece dünkü kayıplarını da telafi etmiş oldu. ABD piyasaları açıldıktan sonra bir miktar toparlamasıyla birlikte BIST100 endeksine destek verdi. Hisse bazlı hareketler görüldü. Sektörel olarak ise metal ana sanayi endeksi öne çıktı. Doğu Akdeniz meselesi eksenindeki gelişmeler, koronavirüs aşısına yönelik haberler ve kurdaki hareketler gündemin odağındaki yerini koruyor. 1,120 puan direnç, 1,090 puan ise destek noktası olarak takip ediliyor.
 
 
USDTRY… Kurdaki Yükseliş Devam Etti… FED'in Eylül ayı toplantısında ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizliğe dikkat çekmesinin ardından global risk iştahı zayıfladı. TL dolar karşısında diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden ayrışmayarak negatif bir görünüm sergiledi. Dün öğle saatlerinde 7.55 seviyesine yükselen Dolar TL kuru yeni işlem gününde bu seviyelerde tutunma çabası içerisine girdi.
 
 
EURTRY…8.96 Seviyelerinde… TL majör para birimleri karşısında zayıf bir görünüm sergilemeyi sürdürüyor. Euro TL kuru tarihi yüksek seviyelerde işlem görüyor.
 
 
EURUSD… Yön Arayışı Sürüyor… Parite FED toplantısı sonrasında beklenenden daha güvercin tonda gelen mesajlarla birlikte 1.18 seviyesinin altına geriledi. Güne 1.1750 seviyelerinde başlayan Euro Dolar paritesi işsizlik maaşı başvurularının 860 bin ile beklentilerden fazla gelmesiyle yükselişe geçti ve 1.1860 seviyelerine yöneldi. Euro bölgesi tüketici enflasyonu ise koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmeye devam edildiği ağustos ayında -%0.2'ye geriledi.
 
 
XAUUSD…FED Toplantısı Sonrasında Toparlanma Çabasında… FED politika faizini 2023 yılına kadar sıfırlı seviyelerde tutacağını ve enflasyonda ve istihdamda sıçramalara müdahale etmeyeceğine işaret etmesiyle birlikte ons altın yönünü aşağı çevirmişti. Dün gün içerisinde kayıplarını telafi etme çabası içerisine giren ons altın 1,940 $ seviyelerine tutundu. Reel faizlerin negatif bölgede hareket etmeyi sürdürmesi altın fiyatlarına önümüzdeki süreçte destek olması beklenebilir.
 
 
GAUTRY… Kurdaki Yükselişten Destek Sağladı… Altının ons fiyatındaki yatay seyir ve Dolar TL kurundaki yükselişin ekseninde denge buluyor. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altının yukarı yönlü hareketini sürdürmesi beklenebilir.
 
 
BRENT…S.Arabistan OPEC+ Üyelerini Üretim Kesintisi Konusunda Daha Katılımcı Olmaya Çağırdı… Petrol fiyatları Haziran ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi. ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş ve zayıflayan doların etkisiyle 44 $seviyesini test etti.
 
 
S&P500…New York Borsası Karışık Bir Görünüm Sergiledi… ABD'de hisse senedi piyasaları geçen haftaki olumsuz performansının ardından bu hafta toparlanma çabası içerisindeydi. FOMC kararları sonrasında negatif bir görünüm sergileyen New York Borsası, kötü gelen makroekonomik verilerin ve teknoloji hisselerindeki olumsuz seyrin gölgesinde günü düşüşle tamamladı. S&P500 endeksi %0.82 değer kaybıyla 3,357 puana geriledi.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder