İller

24 Eylül 2020 Perşembe

Piyasaların yönü


BIST100…Haftalık Kayıplarını Geri Alma Çabasında… Global piyasalardaki toparlanma çabalarına eşlik eden BIST100 endeksi Çarşamba günkü işlemlerde %0.59 değer kazancıyla 1,103 puana ulaştı. ABD ve Çin arasında süregelen gerilim ve koronavirüs salgını kaynaklı olumsuz gelişmeler gündemdeki varlığını sürdürse de Doğu Akdeniz tarafındaki diplomatik temaslar yurt içi tarafta olumlu olarak öne çıkan gelişmelerdendi. Piyasanın gündemi TCMB'nin bugün gerçekleştireceği Eylül ayı toplantısı ve faiz kararı olacak. TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, geç likidite penceresini değiştirebileceği konuşuluyor. Asya piyasaları Perşembe günkü işlemlerde Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilimin etkisiyle gerilerken, ABD endeksleri vadeli işlemlerde satıcılı bir görünüm sergiliyor. Endeksin güne yataya yakın bir açılış yapması beklenebilir. Risk iştahına bağlı olarak 1,116 seviyesindeki 50 günlük ortalama ilk hedef olarak öne çıkabilir, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,096 ve 1,077 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilecektir.
 
 
USDTRY…TCMB Kritik Faiz Kararını Bugün Açıklayacak… Dolar TL kuru rekor seviyelerdeki yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Global risk iştahındaki toparlanma eğilimine rağmen, TCMB'nin Eylül ayı toplantısı öncesinde TL varlıklar kararsız bir görüntü sergiliyorlar. TL gelişen piyasa ülke para birimlerinin baskı altında kalmasıyla Dolar karşısındaki düşüşünü 9. Güne taşıyarak, Dolar TL kuru son 1.5 senenin en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. TCMB'nin bugün gerçekleştireceği Eylül ayı toplantısında politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenilmezken, geç likidite penceresinde bir ayarlama yapabileceği belirtiliyor.
 
 
EURTRY…9 Seviyesindeki Psikolojik Direnç Noktasını Test Ediyor… TL cinsinden varlıklar majör para birimleri karşısında direnç gösterme konusunda zorlanıyor. Euro TL kuru dün yeniden 9 seviyesinin üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.
 
 
EURUSD… Parite Son 3 Ayın En Şiddetli Satış Baskısı Altında… ABD Başkanlık seçimleri, koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler, yılan hikâyesine dönen ABD-Çin ilişkileri finansal varlık fiyatları üzerinde dalgalanmalara neden oluyor. Dolar Salı günü Euro karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri alırken, parite Temmuz ayından bu yana görülen en düşük seviyeye yönelmiş bu seviyelerde kalıcı olamamıştı. Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanma vaka sayılarındaki artış ve hükümetlerin kısıtlamaları sıkılaştırabileceğine yönelik endişelerle birlikte sekteye uğradı. Bu durum IHS Markit'in aylık olarak açıkladığı PMI verilerinde de teyit edildi. Bileşik ve Hizmet PMI verisi hayal kırıklığı yaratırken, imalat PMI verisi beklentilerden iyi geldi. ABD'de ise PMI verileri beklentilere paralel gerçekleşti. Veri sonrasında Euro Dolar paritesi 1.1645 seviyelerine geriledi.
 
 
XAUUSD… Güçlenen Dolar Altın Fiyatlarını Baskıladı… Doların global bazda güç kazanmasıyla birlikte altının ons fiyatı 1,850 $ seviyesine geriledi.
 
 
GAUTRY…Ons Fiyatındaki Düşüşün Baskısı Altında Kaldı… Dolar TL kurundaki yukarı yönlü harekete rağmen ons fiyatının zayıf bir görünüm sergilemesi nedeniyle gram altın Çarşamba gününü değer kaybıyla tamamladı.
 
 
BRENT… Petrol Stoklarındaki Azalış Beklentileri Karşılamadı… Petrol talebine yönelik endişelerle birlikte 41 $ seviyelerine kadar gerileyen enerji fiyatlarında zayıf görünüm sürüyor.
 
 
SP500…Teknoloji Hisselerinin Öncülüğünde Geriledi… ABD hisse senedi piyasaları Çin ile süregelen gerilim ve PMI verilerinin takip edildiği işlem gününü teknoloji hisselerindeki değer kayıplarının öncülüğünde düşüşle tamamladı. Endeksteki negatif seyirde koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış ve ekonomi üzerinde yarattığı belirsizlik faktörü de etkili olmayı sürdürüyor.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder