İller

9 Ekim 2020 Cuma

BİST100 endeksi


ABD’de mali teşvik paketi görüşmelerinin seçimden sonrasına kalmış olması ve FOMC tutanaklarında, mali destek ihtiyacı vurgusunun yanında coronavirüs salgını kaynaklı endişeler ile azalan risk iştahı ABD Başkanı Trump'ın havayolu şirketlerine yönelik destek ile vatandaşlara 1.200 dolarlık doğrudan ödemeye ilişkin açıklamaları ile tekrar yükseldi. Asya piyasalarındaki pozitiflik ve ABD vadelilerindeki yükseliş ile BİST100 endeksi güne %0,38 oranında yükseliş 4,32 puan artışla 1.156 seviyesinden başladı. Ancak açılışın ardından kur tarafında sert yükselişler görüldü. Dolar / TL 6,94, Euro / TL 9,35 seviyesinin üstüne çıkarak yeni rekor seviyesini gördü. BİST100 endeksi de kur etkisiyle negatife döndü. Öğlen saatlerine kadar negatif seyirde giden endeks ABD Başkanı Trump’ın covid destekleri konusunda anlaşma için bir şans olduğu ve müzakerelerin yeniden başladığını açıklaması ile pozitif seyre yönelse de BİST100 endeksi kurdaki hareketlikle birlikte kapanışa doğru sert satışların etkisiyle küresel piyasaların tersine haftanın dördüncü işlem gününü %0,17 oranında azalışla 1.150 seviyesinden tamamladı.

Turizm sektörü payları %3,08 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %4,34 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL tarafında ise yükseliş devam ediyor. Dolar/TL zirvesini 7,90'ın üzerine taşırken 7,94’ü gördü. Jeopolitik gelişmeler, TL'de negatif ayrışmanın temel gerekçesi olarak görülürken, TCMB ise likidite adımlarıyla piyasaya sağladığı fonlamanın maliyetini yükseltmeye devam ettiği görülüyor. Dolar/TL’de 7,95 direnç seviyesinin kırılması durumunda 8,10 hedef haline gelirken,  7,91 destek seviyesinin aşağı kırılması 7,88 seviyesini destek haline getirebilir. Ayrıca TL’deki değer kaybının artarak devam etmesi sonucunda Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarıya doğru taşımaya devam etmesini bekliyoruz.

ABD tarafında ise haftalık İşsizlik Başvuruları açıklandı. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 3 Ekim ile biten haftada 840.000 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin üzerinde seyretti.

ABD’de 3 Kasım’da olacak Başkanlık seçimleri yaklaşırken, Trump’ın coronavirüs olmasının ardından Biden tarafı yapılacak ikili tartışmaların online olmasını istiyor. Ancak Trump tarafı ise 15 Ekim’de tartışma online olursa katılmayacağını bildiriyor.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder