İller

19 Ekim 2020 Pazartesi

Ekonomik gelişmeler


Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış beklemekteyiz. Piyasalar, yeni teşvik paketi sayesinde geçen haftayı güçlü kapatmayı başardı. Perşembe günü yapılacak PPK toplantısı öncesinde bankacılık hisse senetlerinin bu hafta gündemde olacağını düşünüyoruz. S-400 ile ilgili gelecek haberler piyasada dalgalanma yaratabilir. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1180.00 – 1210.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

19-23 Ekim işlemlerinde bir önceki haftadan farklı başlıkların takibi yerel ve global fiyatlamalarda söz konusu değil. ABD’de devam eden mali teşvik paketi görüşmeleri haftalık akışı domine etme pozisyonunu koruyor. Kısa başlıklar halinde Brexit sürecinin rol çalma durumu gözlenebilir. Yerelde ise gündem 22 Ekim’de gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı olacak.

Bir önceki haftanın küresel piyasalardaki risk iştahını belirleyen ana teması konumunda olan ABD’de mali teşvik paketi görüşmeleri ve kilitlenme noktasına gelmesi durumunda hafta sonu itibarıyla takip edilen gelişmelerde henüz bir değişiklik olmuş değil. Hazine Sekreteri ile görüşen Demokrat Parti temsilcisi Pelosi’nin belirttiğine göre, süreç açısından yeni deadline ise 48 saatin bitişi ile birlikte 20 Ekim Salı günü olarak karşımıza çıkıyor. Hatırlatmak gerekirse; Demokratların 2.2 trilyon dolarlık talebine karşı Trump yönetiminin teklifi ise 1.8 trilyon dolar seviyesine dek yükselen yeni rakamdan ibaret.

15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen AB liderler zirvesinden Brexit konusunda herhangi bir çözüm yönlü gelişme çıkmazken, İngiltere Başbakanı Johnson’ın “Avustralya tipi ayrılık” şeklindeki açıklamaları gündemin ana maddesi konumuna yükseldi. Şayet, bu tarz bir ayrılık ile süreç ilerleyecek olursa, taraflar arasındaki ticari ilişkiler için DTÖ kuralları işletilecek. Yani, “anlaşmasız ayrılık” ifadesi karşılık bulacak. Görüşmelerin yeni hafta içerisinde de devam etmesi beklenirken, 10-11 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan liderler zirvesine dek kesin sonucun çıkması ihtimali düşük kalabilir. AB’den çıkışla ilgili Johnson hükümetinin yazdığı yeni teklifin ise Lordlar Kamarası’ndaki görüşmeleri bugün başlıyor. Bloomberg News haberine göre, rahatsızlık yaratan başlıklarda yeniden yazım söz konusu olabilir. Böylesi hamlenin anlamı ise gayet basit: İngiltere tarafının anlaşmaya yaklaşma isteği. Keza GBP Asya işlemlerinde kısmen primli seyrediyor.

Global cephenin öne çıkan iki kritik başlığının yanında pandemi ile ilgili haber akışı da tüm hızı ile devam ediyor. Toplam vaka sayısı 39.8 milyon kişi ile 40 milyon sınırına dayanırken, hayatını kaybeden insan sayısı ise 1.1 milyonun üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz hafta takip edilen Fransa önlemlerinin ardından İtalya’da da Başbakan Conte’nin yerel yönetimlere akşam 9’dan sonra sokağa çıkılmaması şeklinde uyarıda bulunması söz konusu. Yaşlı kıta Avrupa yeniden pandemide merkez konumuna gelirken bu kez hayatı tamamen yavaşlatmak isteğinde değil.

Yerel varlıklar açısından ise iki konunun öne çıktığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Karadeniz doğal gaz keşfine yönelik revizyon açıklamalarında bulunulurken, toplam yeni rakamın +85 milyar m3 ile 405 milyar m3 seviyesine yükseldiği görülüyor. Fatih sondaj gemisi Filyos limanındaki hazırlıklarının ardından Türkali-1 kuyusunda çalışmalarını yürütecek. 22 Ekim’de gerçekleştirilecek olan PPK toplantısına yönelik ise piyasa beklentileri +200bp’lık faiz artırımı olarak şekillenmekte. Deniz Yatırım Araştırma beklentimiz de konsensüs ile paralel.

Piyasalar

Piyasalar Her ne kadar hafta genelinde Amerikan dolarının değer kazanım isteği öne çıkmış olsa da – özellikle EUR çaprazı karşısında- haftanın son işlem gününde G10 ve EMFX çaprazlarında kısmen primlenme eğilimleri takip edildi. DXY bir kez daha 94.00 sınırına yakın seyrini muhafaza ederken, trend açısından fikir yürütmenin kolay olmadığı zamanlardan geçtiğimizin altını çizmekte fayda var. ABD başkanlık seçimi sürecinde riskli varlıklara yönelik eğilim sınırlı kalırken, devam eden mali paket görüşmeleri gündemi meşgul etme pozisyonunu koruyor.

Tük lirası Amerikan doları karşısında günü %0.17 yükselişle tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.04 ile 1192 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %13.69 olurken, 5y CDS ise %1.5 gerileyerek 524bp seviyesinden kapanış yaptı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı pozitif yönlü performanslara işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.65, FTSE 100 %1.49, CAC 40 %2.03 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.05 ile izlendi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla risk iştahının daha düşük seyrettiği görüldü. Majör ABD endekslerinde yatay seyir izlenirken, Nasdaq grubunda zayıflama takip edildi. S&P 500 endeksi ise %0.01 ile neredeyse değişim göstermedi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları kendi içerisinde ayrışırken; Bovespa -%0.75, Merval ise %1.63 ile izlendi.

Asya’da haftanın ilk işlemleri vadeli ABD endeksleri ile aynı eksende, olumlu seyrediyor. TSİ 08.20/ NKY 225 %1.21, Hang Seng %0.75, CSI 300 -%0.08 ve KOSPI %0.57 ile fiyatlanmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.7010 ile yuanda değer kazancını işaret ediyor.

Fiyatlamalar

Fiyatlamalar BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından dört önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri 4- Artan korelasyon sonrası Avrupa seansı fiyatlama eğilimleri. Teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyeleri olarak 1170-1144, direnç olarak ise 1200-1220 bölgesini yakından izliyoruz. Lira performansı BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görmekle birlikte kısa vadeli eğilim ise dış piyasalardaki risk iştahı ekseninde gerçekleşebilir. 7.88-7.85-7.80 seviyeleri aşağı yönde, 7.95 ise yukarıda ilk kritik noktalar.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 1 aylık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesini yakından takip ediyoruz. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder