İller

7 Ekim 2020 Çarşamba

Ekonomik gelişmeler


Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış beklemekteyiz. Türk hisse senetleri, dün S-400 ve Maraş haberlerinin ardından sabah elde ettiği kazançlarını sildi ve günü negatif kapadı. ABD'de teşvik görüşmelerinin sona ermesini bugünün gidişatını olumsuz yönde etkileyecek bir haber olarak düşünüyoruz. Dün, endekste yaşanan düşüşü sağlıklı bir düzeltme olarak görmekle, birçok olumlu sonuçların beklendiği 3. çeyrek bilançoları öncesinde bir satın alma fırsatı olarak değerlendiriyoruz.

Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1140.00 – 1170.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri:

Makro Ekonomi

█ TR REDK, Eylül 2020 - TÜFE bazlı reel kur tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşti Ekonomik Veriler

 09.00 : Almanya, sanayi üretimi, %1.5-aylık, -%8.7-yıllık, Ağustos,

 15.10 : ECB, Lagarde konuşması,

 17.30 : Türkiye, Hazine nakit dengesi, Eylül,

 19.30 : ECB, Villeroy konuşması,

 21.00 : ABD, FOMC tutanakları, Eylül,

 22.00 : Fed, Williams konuşması,

 23.00 : Fed, Evans konuşması.

Piyasalarda Bugün

Merkez bankası başkanlarının mali teşviklerin devam etmesi yönündeki çağrıları politikacıların kendi aralarındaki siyasi anlaşmazlıklara takılmaya devam ediyor. Global ekonomi 3Ç dönemindeki güçlü toparlanmasının ardından yılın son çeyreğinde ivme kaybı ve atılan koordineli adımların senkronizasyon bozukluğu ile karşı karşıya. Yatırımcı kesimi ise henüz tam anlamıyla ABD seçim sürecini fiyatlara dahil etmiş değil. Oynaklık artışı ihtimali devam ediyor.

ABD’de Faz-4 kapsamında devam eden ve anlaşmazlıkları ile dikkat çeken mali teşvik paketinde bu kez Başkan Trump cephesinden doğrudan kritik bir adım geldi. Tedavi gördüğü askeri hastaneden çıkışını takip eden ilk iş gününde kendisinin verdiği talimat ile demokratlar ile yürütülen görüşmelerin seçim sonrasına dek askıya alındığı belirtildi. Hatırlatmak gerekirse, Temsilciler Meclisi’nden demokratların desteği ve üstünlüğü ile geçen paket toplamda 2.2 trilyon dolar büyüklüğüne sahip iken, cumhuriyetçilerin desteğini alıp Senato’dan da geçmesi için aynı rakama ulaşması gerekiyor. Oysaki fark ise 600 milyar dolar ve kimi başlıklar üzerinde uzlaşı henüz söz konusu değil. Yatırımcı kesiminin konuya yüksek ilgisi olduğunu söylemek sürpriz bir yorum olmasa gerek. Geride kalan hafta, keza Pazartesi günü takip edilen işlemlerdeki tepki bu kapsamda değerlendirilebilir. Yeni günde ABD doları global fiyatlamalarda alıcılı, emtia cephesi zayıf, tahvil piyasasına yeniden giriş isteği dikkat çekiyor.

6 Ekim işlemlerinde global cephenin dikkat çeken eğilimi ECB ve Fed başkanlarından gelen mali teşvik çağrıları oldu. Başkan Lagarde 3 günlük konuşma maratonunun en önemli köşe başında yaptığı açıklamalarda mali teşviklerin erken çekilmesi durumundaki tehlikelere değinirken, baş ekonomist Lane ise enflasyon hedefine ilerlenen yolda ek adımların faydalı olabileceğine değindi. Fed Başkanı Powell da TSİ 17.40 ve sonrasında gelen açıklamalarında bir kez daha devam eden belirsizliklere ve ek mali teşviklerin muhtemel faydalarına atıfta bulundu. Gün sonunda Başkan Powell’ın açıklamalarında yer verdiği belirsizlik teması yatırımcı kesimindeki ilk algı bozulmasının nedeni olarak öne çıkarken, ABD Başkanı Trump’ın attığı adım ise olumsuz anlamda ivmelenmeye katkı sağladı. Öte yandan seçim sürecinde 4 haftadan daha kısa bir zaman aralığı işlemeye devam ediyor. CNN/SSRS’nin gerçekleştirdiği son ankette Biden lehine makas +16 puan olarak şekillenmekte.

Geride kalan günün Türk lirası cinsinden fiyatlanan varlıklar açısından en dikkat çekici hamlesi Hazine cephesinden Şubat ayından bu yana ilk kez gelen USD cinsi eurobond ihracı yetkilendirmesi haberi oldu. %6.7 getirinin beklendiği belirtilen ilk açıklamanın ardından Bloomberg Terminal’de yer alan detaylara göre %6.4 getiri ve 2.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Son 2 haftada sıklıkla dile getirdiğimiz detayı yinelemek isteriz: TCMB ile başlayan ve daha kritik önemde olan BDDK hamleleri ile devam eden piyasa dostu pozitif adımların yer aldığı sürecin ardından eurobond ihracını ciddi anlamda olumlu okuyoruz. Ön sinyalin ise geçtiğimiz hafta gelen TVF ihraç hazırlığı haberinde yer aldığını düşünüyoruz. 5y vadeli CDS’in 500bp bölgesine gerilemesini ve Eylül ayı yüksekleri olan 589bp seviyelerinden uzaklaşmasını bu kapsamda dikkate almak gerekiyor.

 

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder